Χορος

Ψυχές με φτερά

Εμβληματική κινησιολογία και αφροαμερικάνικη κουλτούρα.

Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 369
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμβληματική κινησιολογία και αφροαμερικάνικη κουλτούρα. Η κορυφαία χορευτική ομάδα, το ανατρεπτικό χοροθέατρο Alvin Ailey American Dance Theatre, παρουσιάζει στο θέατρο Παλλάς μερικές από τις πιο συγκλονιστικές χορογραφίες του ιδρυτή της.

Πρεσβεύοντας τη σύγχρονη αμερικάνικη δημιουργία, οι αριθμοί συνηγορούν για την καθολική αποδοχή και εκτίμησή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια θεατές, 200 παραστάσεις σε 75 και πλέον χώρες.

Η καλλιτεχνική οικογένεια που δημιούργησε το 1958 ο Alvin Ailey, και κληροδότησε στον 20ό αιώνα και στο χορευτικό πάνθεον μερικές από τις πιο πρωτοποριακές στιγμές έκφρασης του σώματος, επισκέπτεται την Αθήνα τιμώντας τη μνήμη του και προσκαλώντας το κοινό να γίνει μέρος της ενέργειας που αποπνέουν οι παραστάσεις της. Τα νεανικά Alvin Ailey II θα βρεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να αναδείξουν και να προβάλουν το ιστορικό ρεπερτόριο του σχήματος, που με πυρήνα δράσης τη Νέα Υόρκη περιόδευσε επί μακρόν σε ολόκληρο τον κόσμο μεταφέροντας την καινοτόμο και αυθεντική κινησιολογική του γλώσσα.

Οι αξεπέραστες χορογραφίες Revelations, Cry, Rock me in the bossom of Abraham, που κατέστησαν διάσημο τον Alvin Ailey και στάθηκαν αιτία για να αποσπάσει μαζί με την κολεκτίβα του δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, θα αναβιώσουν στα μάτια των Ελλήνων θεατών την αύρα τους. Συνιστώντας ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς, η επίσκεψη του ιστορικού Alvin Ailey American Dance Theatre αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σχεδόν θρυλική του φήμη. Φρεσκάδα, δυναμική και ευελιξία, που συνυπάρχουν αρμονικά με το πάθος, την τεχνική και την έμπνευση, σε μια performance για την οποία το σύνολο του Τύπου έχει εκφραστεί με τα πιο διθυραμβικά σχόλια. Μεταφέροντας επί σκηνής το όραμα του ιδρυτή τους, οι εμφανίσεις της χορευτικής ομάδας Alvin Ailey, που μετράει 50 και πλέον χρόνια ύπαρξης, συγκροτούν μια οπτικοακουστική εμπειρία, μια συνάντηση εικόνων και ήχων, ένα φλερτ ψυχής και σώματος.

Info Θέατρο Παλλάς 25, 26 & 27 Νοεμβρίου, 21.00. Στις 27 Νοεμβρίου διπλή παράσταση 17.00 & 21.00, www.ellthea.gr