- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο θρυλικός φωτογράφος μόδας Gian Paolo Barbieri πέθανε σε ηλικία 89 ετών
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
Ο θρυλικός φωτογράφος μόδας Gian Paolo Barbieri πέθανε σε ηλικία 89 ετών - Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Gian Paolo Barbieri, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους μόδας της Ιταλίας.
Ο Barbieri, ο οποίος ήταν ο φωτογράφος μόδας πίσω από το πρώτο εξώφυλλο της Vogue Italia, πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια.
Το ομώνυμο ίδρυμα του φωτογράφου Fondazione Gian Paolo Barbieri επιβεβαίωσε τον θάνατό του.
Μέσα από τον φακό του, ο Barbieri αποτύπωσε όχι μόνο την κομψότητα και τη γοητεία των μοντέλων του αλλά και την ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης.
Γνωστός για τις εμβληματικές διαφημιστικές καμπάνιες των Valentino, Armani και Dolce & Gabbana, ο Barbieri ήταν επίσης τακτικός φωτογράφος της Vogue Italia, της Vogue America, της Vogue Paris και της Vogue Germany. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, φωτογράφισε πορτρέτα αστέρων όπως η Audrey Hepburn, η Sophia Loren, η Naomi Campbell και η Monica Bellucci.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ιταλίδας ηθοποιού Bellucci να καπνίζει τσιγάρο με ένα διάφανο φόρεμα Dolce & Gabbana.
Γεννημένος στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1935 σε μια οικογένεια χονδρεμπόρων υφασμάτων, στην αποθήκη του πατέρα του ο Barbieri άρχισε να εξοικειώνεται με τη μόδα.
Σε νεαρή ηλικία επηρεάστηκε από τον κινηματογράφο και ήταν αυτοδίδακτος φωτογράφος. Ο Barbieri άρχισε να φωτογραφίζει μοντέλα στη Ρώμη τη δεκαετία του 1960, μέρος της κοινωνικής σκηνής που ενέπνευσε την ταινία La Dolce Vita του Federico Fellini το 1960. Η πρώτη του επαγγελματική δουλειά ήταν μια μαθητεία κοντά στον φωτογράφο του Harper's Bazaar Tom Kublin.
Το 1963, οι εικόνες του Barbieri δημοσιεύτηκαν στο ιταλικό περιοδικό μόδας Novità, το οποίο δύο χρόνια αργότερα έγινε Vogue Italia. Ο Barbieri φωτογράφισε επίσης για την αμερικανική και τη γαλλική έκδοση της Vogue.
Η μαεστρία του στο φως και η ικανότητά του να συνδυάζει την τέχνη και τον κινηματογράφο στις εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τη φωτογραφία μόδας.
Σύμφωνα με έναν επικήδειο στο περιοδικό Hunger, μέρος της πρωτοποριακής κληρονομιάς του Barbieri στη φωτογραφία μόδας ήταν «η ιδέα ότι μπορείς να φτιάξεις ένα όνομα για τον εαυτό σου ως δημιουργός χωρίς επίσημη εκπαίδευση για κάτι τέτοιο. Εξίσου, η ιδέα ότι δεν χρειάζεσαι όλο τον εξοπλισμό για να έχεις μια ιδέα όταν πρόκειται για φωτογραφία».
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Harper's Bazaar, ο Barbieri πειραματιζόταν με τον φωτισμό στο υπόγειό του, βάζοντας λαμπτήρες στους σωλήνες από τη σόμπα του.
Τα τελευταία χρόνια, μέσω του ιδρύματός του, ο Barbieri αφιερώθηκε στην προώθηση της φωτογραφικής κουλτούρας, στη στήριξη νέων ταλέντων και στη διατήρηση της αξίας της φωτογραφίας ως μαρτυρίας και καλλιτεχνικής έκφρασης.
«Το Ίδρυμα Gian Paolo Barbieri θα συνεχίσει να προωθεί την αποστολή του, τιμώντας τη μνήμη και το έργο ενός καλλιτέχνη που απαθανάτισε την ουσία των θεμάτων του», αναφέρει το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. «Αντίο Τζιαν Πάολο. Η τέχνη σου θα συνεχίσει να εμπνέει τον κόσμο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.