Φωτογραφια

Η Πράγα του Κάφκα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Κωνσταντίνου Πίττα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πράγα του Κάφκα, Κωνσταντίνος Πίττας
Η Πράγα του Κάφκα, όπως την κατέγραψε ο Κωνσταντίνος Πίττας

Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τον Κωνσταντίνο Πίττα, που παρουσιάζει την Πράγα όπως την έζησε και την περιγράφει στα βιβλία του ο Κάφκα

Φωτογραφίες από την Πράγα του Κάφκα, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, θα μπορεί να δει κανείς στην έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων. Ένα σπάνιο υλικό που μας μεταφέρει σε μια εντελώς άλλη εποχή και αντικατοπτρίζει τον κόσμο του Φραντς Κάφκα. Από το 1986 έως και το 1989, ο φωτογράφος είχε την ευκαιρία να καταγράψει με τον φακό του το ασφυκτικό περιβάλλον, την έντονη ατμόσφαιρα φόβου της κλειστής, κοινωνίας, που περιέγραφε ο ίδιος ο συγγραφέας στα έργα του.

Η έκθεση «Η Πράγα του Κάφκα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη
© Κωνσταντίνος Πίττας

Όπως αναφέρει ο φωτογράφος, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην πόλη της Πράγας, άρχισε να αναζητά τα ίχνη του συγγραφέα, μέσα από διευθύνσεις που εκείνος είχε καταγράψει στα ημερολόγιά του. Ωστόσο, αν και τα ίχνη του είχαν σχεδόν διαγραφεί από παντού στην πόλη -ούτε τα βιβλία του δεν ήταν διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία- «είχε, όμως, μείνει η ατμόσφαιρα των βιβλίων του, αποτυπωμένη όπου κι αν κοίταζες». Το μόνο που βρήκε από τη ζωή του Κάφκα ήταν μια μικρή πλακέτα έξω από το σπίτι που γεννήθηκε, στο Josefov. Κατά τα άλλα, έβρισκε μόνο γκρίζα παραμελημένα κτίρια ή άλλα που είχαν εντελώς εξαφανιστεί. Ο φωτογράφος τότε γνώρισε μια άλλη Πράγα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που γνωρίζουμε σήμερα. «Ένιωθες την βαριά ατμόσφαιρα της κλειστής κοινωνίας, έβλεπες τον εγκλεισμό στα μάτια των ανθρώπων. Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτά τα βλέμματα, τα υγρά και ανήσυχα βλέμματα. Τον φόβο των ανθρώπων να σου μιλήσουν στον δρόμο, τα δεκαπεντάχρονα παιδιά με στρατιωτικά να περιφέρονται στους δρόμους», όπως αναφερει ο ίδιος. 

Η έκθεση «Η Πράγα του Κάφκα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη
© Κωνσταντίνος Πίττας

Η έκθεση αυτή αποτελεί μέλος μιας εκθεσιακής τριλογίας -στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων- αφιερωμένης στον μεγάλο συγγραφέα, με καταγωγή από την Πράγα. Η διοργάνωσή αποτελεί μέρος της μεγάλης σειράς εκδηλώσεων –που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του 2024- του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κάφκα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του και της δυναμικής παρουσίας του στην κοινωνια. 

Η Πράγα του Κάφκα: έκθεση του Κωνσταντίνου Πίττα στο Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη

ΙΝFO
Ως τις 31 Οκτωβρίου 2024 (ώρες λειτουργίας Τρ-Παρ 11:00-19:00/ Σαβ-Κυρ 10:00-15:00) Είσοδος ελεύθερη
Ξεναγήσεις: Σάββατο και Κυριακή 19-20/10 και 26-27/10 12:00μμ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.