Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά
© Θανάσης Καρατζάς
Φωτογραφια

Στο Apeiron Studio, τον νέο modular πολυχώρο, θα βρεις σεμινάρια φωτογραφίας και workshops

Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά σε συνεργασία με την Athens Voice στον νέο πολυχώρο Apeiron στον Πύργο Απόλλωνα

Όλα ξεκινούν από μία διαρκή παρατήρηση των πόλεων και των προσώπων. Και έπειτα αυτή η παρατήρηση αιχμαλωτίζεται σε ένα κλικ που παγώνει σε μία εικόνα. Αυτή είναι η δύναμη της φωτογραφίας. Να αποτυπώνει για πάντα κάτι που υπήρξε έστω και για μια στιγμή. Είτε αυτό είναι ένα κλασικό αθηναϊκό σκηνικό, είτε ένα τυχαίο περιστατικό, είτε μία χαραγμένη έκφραση ή ένα συναίσθημα που ζητά να εκφραστεί. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Peter Adams, η σπουδαία φωτογραφία έχει να κάνει με το βάθος της αίσθησης, όχι με το βάθος πεδίου. Αυτό το πάγωμα μιας μοναδικής στιγμής στον χρόνο κρύβει κάτι το γοητευτικό; Για κάποιους ναι. Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ανήκει σε αυτούς, τότε αξίζει να ρίξεις μια «φωτογραφική ματιά» στο Apeiron Studio, τον νέο πολυχώρο στην Πανόρμου στον οποίο παραδίδει σεμινάρια φωτογραφίας ο Θανάσης Καρατζάς.

Athens A.M: Η ιστορία της νυχτερινής αθηναϊκής ζωής
© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Από τον 20ο όροφο του Πύργου Απόλλων, ενός πολύ ιδιαίτερου Αθηναϊκού κτιρίου του 70’, η θέα που φτάνει μέχρι την Αίγινα, είναι σε πλήρη συνοχή με το concept του πολυχώρου. Ένα modular σκανδιναβικών χρωμάτων και μετατρεψιμότητας αλα Τόκιο στούντιο με αίσθηση θεατρικής σκηνής. Αυτή η αίσθηση που αποπνέει, όχι τυχαία, το Apeiron Studio, μας εμπνέει να περιπλανηθούμε στον απέραντο κόσμο της φωτογραφίας και να ασχοληθούμε με αυτή στις διάφορες εκφάνσεις της. Αυτός ο ιδιόμορφος «ευματάβλητος» χώρος για όλες τις χρήσεις, για τον Θανάση πρώτα απ’ όλα αποτελεί το προσωπικό του ατελιέ. Και μπορεί ο χώρος να είναι compact, οι δυνατότητες όμως που προσφέρει είναι άπειρες. 

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά

«Όταν μιλάμε για φωτογραφία δεν υπάρχει τέλος. Δεν περιορίζεται από τον χώρο. Γι’ αυτό διάλεξα το Apeiron ως όνομα, γιατί δημιουργεί μία γοητευτική αντίθεση σε σχέση με τον χώρο. Άπειρα είναι και αυτά που σου δίνει η τέχνης της φωτογραφίας. Άπειρες ιστορίες, άπειρες σκέψεις, άπειρα συναισθήματα», λέει ο φωτογράφος και ιδιοκτήτης του Apeiron Studio, Θανάσης Καρατζάς. 

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά

Η θέα από το νέο πολυχώρο Apeiron Studio

Τώρα ο Θανάσης αποφάσισε να «ανοίξει» το χώρο και την τέχνη του σε όλους. Συγκεκριμένα στο Apeiron Studio παραδίδονται δύο σεμινάρια και δύο workshops που δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν το ταλέντο τους και την τεχνική τους, αλλά και να παρουσιάσουν δημόσια τη δουλειά τους.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα προγράμματα: 

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας και workshops από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice

Σεμινάριο/ Φωτογραφία Ι

Πάντα γοητευόσουν από τη φωτογραφία, αλλά δεν το τολμούσες; Ίσως και να ήρθε η στιγμή. Το σεμινάριο αυτό αποτελεί την εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία, την αισθητική της και του τρόπου έκφρασης μέσω των εικόνων. Σκοπός του σεμιναρίου για τους συμμετέχοντες - αρχάριους ή με μικρή προηγούμενη εμπειρία- είναι η γνωριμία με τον κόσμο της φωτογραφίας και η εκμάθηση χρήσης των διαφόρων μηχανών φωτογράφισης.      

Διάρκεια: 8 ½ μήνες

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά

Σεμινάριο/ Φωτογραφία ΙΙ

Απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν τις βασικές αρχές ​της φωτογραφίας και επιθυμούν να αποκτήσουν ευρύτερες γνώσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται βάση στη σύγχρονη φωτογραφία και τις τάσεις της, την ανάλυση των διαφορετικών προσεγγίσεων μέσα από την Αφηγηματική φωτογραφία (Documentary) έως την καθαρά Εκφραστική (Artistic Photography). Έτσι, η 8η Τέχνη παρουσιάζεται μέσα από διευρυμένες γνώσεις και τεχνικές για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.

Διάρκεια: 8 ½ μήνες

Φωτογραφία του Θανάση Καρατζά
© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Workshop/ Project Development

​​Το workshop αυτό απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη σχεδιάσει κάποιο φωτογραφικό project στοχεύοντας στην εξέλιξη του ή σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν ένα νέο, μαθαίνοντας τη λογική του Editing και του Sequencing. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των διαφορετικών μεθόδων ανάπτυξης μιας φωτογραφικής εργασίας από τη σύλληψη, τον τρόπο σχεδιασμού και τους τρόπους της παρουσίασης της ως media portfolio, συνοδευόμενη από άρθρο, έκθεση και εν τέλει έκδοση. Δηλαδή όλα τα στάδια προκειμένου να δημοσιευθεί στα media ένα ολοκληρωμένο και επιτυχημένο project.

Διάρκεια: 8 ½ μήνες

Workshop Development στο Apeiron Studio

Workshop/Photography for Press and Media​​

​​​Το ειδικό αυτό workshop απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αφηγηματική φωτογραφία (Documentary Photography) και επιδιώκουν να δημιουργήσουν φωτογραφικά project με στόχο την δημοσίευση στα Διαδικτυακά Μέσα και τον Τύπο. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον κόσμο των Μedia, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του καθώς και τον τρόπο συνεργασίας και επικοινωνίας. Το  συγκεκριμένο workshop είναι διαδραστικό. Κατά τη διάρκειά του οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν project με δυνατότητα να δημοσιευθούν ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με επαγγελματίες του χώρου (αρχισυντάκτες και δημοσιογράφους). 

Το κύριο και πρώτο μέσο με το οποίο θα υπάρξει άμεση συνεργασία είναι η ATHENS VOICE. Το Apeiron Studio θα φιλοξενήσει υπευθύνους της εφημερίδας και του site, οι οποίοι μέσα από την πολυετή τους εμπειρία στον χώρο, θα κατευθύνουν τους συμμετέχοντες στο πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τον κόσμο των media. 

Διάρκεια: 2 μήνες για 4 φορές τον χρόνο. 

Φωτογραφία του Θανάση Καρατζά
© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Apeiron Studio- Οι δυνατότητες του χώρου

Εκτός από ατελιέ και χώρος μαθημάτων, το Apeiron Studiο μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Έγκειται στη φαντασία του καθενός σε τι θα το μεταμορφώσει. Ενδείκνυται ως coworking space- μάλιστα έχει και δική του κουζίνα, ως συνεδριακός χώρος ή για (εταιρικά) events- οι σκηνοθετικές καρέκλες και ο μαύρος δερμάτινος καναπές δίνουν ένα vintage καλλιτεχνικό touch. Το open space που μπορεί να λειτουργήσει ακόμη ως σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών. Σκέφτεται ακόμη και ένα set up μικρής αίθουσας cinema. Κοινό στοιχείο όλων των χώρων είναι η όσμωση. Γιατί ο Θανάσης φιλοδοξεί το Apeiron Studio να γίνει το artistic space εμπνευσμένων δημιουργών, ένας χώρος, στον οποίο θα ανταλλάζονται ιδέες, απόψεις και (φωτογραφικές) ματιές. Όλα αυτά σε κλικς. Η χωρητικότητα του είναι περίπου 40 άτομα και είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ. 

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά

Apeiron Studio: Σεμινάρια φωτογραφίας από τον Θανάση Καρατζά

Γνωρίζοντας τον Θανάση Καρατζά

Είναι αυθόρμητος. Συνήθως δεν έχει πλάνα, παρά μόνο φωτογραφικά. Πιθανόν να τον πετύχεις σε κάποια γκαλερί, σε κάποιο θέατρο ή κάποιο σινεμά, γιατί αγαπά και θέλει να μαθαίνει κάθε μορφή τέχνης. Σίγουρα όμως θα τον πετύχεις με το φακό του περασμένο στο λαιμό, να σταματά ξαφνικά κάπου για να φωτογραφίσει αυτό το κάτι που του τράβηξε το βλέμμα. Αυτό το κάτι που αποτελεί μια μοναδική στιγμή στην πόλη. Του αρέσουν οι βραδινές ώρες, εκείνες που το φως της πόλης σβήνει και η Αθήνα γυαλίζει. Μποέμ και κουλ, νυχτόβιος και flâneur, ο Θανάσης ξέρει να εκφράζεται μέσα από τη φωτογραφία και ακόμη καλύτερα να μας μεταφέρει σκηνικά όταν η γλώσσα αδυνατεί. 

Θανάσης Καρατζάς

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1979 και σπούδασε Μαθηματικά Οικονομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2005 μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας και σύντομα ξεκίνησε η περιπλάνηση στους άλλοτε άδειους και άλλοτε γεμάτους, άλλοτε σκοτεινούς και άλλοτε φωτεινούς δρόμους της φωτογραφίας. Το 2011 παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας και συνέχισε να παρακολουθεί διαφορετικά σεμινάρια που τραβούσαν το ενδιαφέρον του. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια που διοργάνωσαν οι Bruce Gilden, Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol και Anders Petersen, ενώ το 2021 παρακολούθησε το εργαστήριο του JH Engström στο Atelie Smedsby στο Παρίσι για ένα χρόνο. Εδώ και 11 χρόνια εργάζεται στα media και τις εφημερίδες ως φωτογράφος και δημοσιογράφος. 

Athens A.M: Η ιστορία της νυχτερινής αθηναϊκής ζωής
© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Γοητεύεται από το χρώμα αλλά αγαπάει εξίσου την ασπρόμαυρη φωτογραφία. «Καταρχάς για τη νουάρ αίσθηση, για τη μεγαλύτερη συγγένεια με το εξπρεσιονιστικό στοιχείο. Επίσης, για την δυνατότητα να παίξεις και να μπορείς να εστιάσεις στα πρόσωπα σου, χωρίς κάτι να σε αποσπά. Έτσι κι αλλιώς, δεν ανήκα ποτέ σε αυτούς που θεωρούσαν το ασπρόμαυρο ντεμοντέ». Πρόσφατα, μάλιστα, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση Athens A.M. στο Θέατρο Μεταξουργείο στο πλαίσιο του Athens Photo Festival αποτυπώνοντας 15 χρόνια αθηναϊκού nightlife σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ημερολόγιο της νύχτας, καθώς αυτή άλλαζε, διαρκώς, πρόσωπα σε μία πόλη που δεν κοιμάται και δε χορταίνει ποτέ, την Αθήνα. Δείχνει φιγούρες να χορεύουν, ανθρώπους να πίνουν, χείλη να καπνίζουν- και να ερωτεύονται. Ό,τι μπορεί να περιέχει το «πορτραίτο» της Αθηναϊκής νύχτας, θα το δεις σε αυτή την after midnight φωτογραφική συλλογή με την υπογραφή του Θανάση Καρατζά. 

Αν ψάχνεις να βρεις τη γοητεία της πόλης, να περιπλανηθείς στην αστική ζούγκλα και να ξεδιπλώσεις την ψυχή των δρόμων μέσα από τη φωτογραφία, τότε το Apeiron Studio είναι το μέρος που ψάχνεις και ο Θανάσης Καρατζάς, το πρόσωπο. 

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από μέσα Οκτωβρίου.

Infos

Website, Thanasis Karatzas Instagram, Apeiron Studio Instagram

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα