Φωτογραφια

Δημήτρης Μουγκός, όσα έγιναν στα εγκαίνια της έκθεσης «Κάνα Δυο Φωτογραφίες»

Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • A.V. Team
  • 2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μουγκού εγκαινιάστηκε επίσημα το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, με εντυπωσιακή προσέλευση από ανθρώπους της πόλης κάθε ηλικίας, οι οποίοι γέμισαν από νωρίς την αίθουσα. Με το «Κάνα Δυο Φωτογραφίες» το Cinobo Όπερα μεταμορφώθηκε σε έναν χώρο τέχνης, αφιερωμένο στη ραπ και την σύγχρονη urban κουλτούρα. Η τέχνη του δρόμου, εικόνες από το αστικό τοπίο και στιγμές από την καθημερινότητα μιας παρέας με πρωταγωνιστή τον Λεξ, «έντυσαν» τους τοίχους και το πάτωμα του ιστορικού κινηματογράφου, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη φωτογραφική εμπειρία που ενθουσίασε όσους βρέθηκαν στο Cinobo Όπερα.

«Αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο, είναι από τα πράγματα που με έχουν διαμορφώσει και υπάρχει στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία, μάλλον έτσι προέκυψε. Η σκέψη μια έκθεσης σε έναν ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας είναι πρόκληση» είχε δηλώσει ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός μιλώντας στην Athens Voice πριν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο Λεξ και ο Dof Twogee, δυο από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της φωτογραφικής «ιστορίας» που παρουσίασε ο Δημήτρης Μουγκός, αλλά και πολλοί ακόμη δημιουργοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί κινηματογράφου και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου. Η πρωτότυπη γιορτή για το opening του Cinobo Όπερα, συνεχίστηκε στο party που ακολούθησε στο Εφημερίδα ΑΤΗ.

Παράλληλα, αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ξεκίνησε και το κινηματογραφικό τριήμερο που επιμελήθηκε η streaming πλατφόρμα Cinobo, με ταινίες που «συνομιλούν» με τις φωτογραφίες της έκθεσης. Το σκοτεινό Menace II Society, το προκλητικό Kids, το κλασικό πια Μίσος και ο Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη γέμισαν την κινηματογραφική αίθουσα, το βράδυ της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε. Στα highlights του τριημέρου συμπεριλαμβάνεται σίγουρα το sold out αποκλειστικό preview του εκρηκτικού Kneecap, μιας χιπ-χοπ περιπέτειας γεμάτη τολμηρό χιούμορ, για την αληθινή ιστορία μιας ριζοσπαστικής μουσικής μπάντας από το Μπέλφαστ που τάραξε το κατεστημένο. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επίσημα στις ελληνικές αίθουσες από το Cinobo, στις 17 Οκτωβρίου 2024.

H έκθεση Κάνα Δυο Φωτογραφίες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τεράστια επιτυχία στην Thessaloniki Photo Biennale, το 2023 και αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Μουγκός παρουσιάζει την συγκεκριμένη συλλογή φωτογραφιών στο αθηναϊκό κοινό. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και προερχόμενος από ένα περιβάλλον ταυτισμένο με τις γραφικές τέχνες, ο Δημήτρης Μουγκός σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στην Αθήνα (ΠΑΔΑ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College του Λονδίνου.

Είναι μέλος της MOUGOS Image & Communication, που αντικείμενο της είναι η φωτογραφία, η οπτική επικοινωνία και οι γραφικές τέχνες. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Δρ. Ηώ Πάσχου η οποία σημειώνει: «Δύο είναι οι βασικοί άξονες που προτείνει η συγκεκριμένη παρουσίαση στο χώρο του κινηματογράφου Cinobo Όπερα στο κέντρο της Αθήνας. Πρώτον, να αναδείξει τη δημιουργία ενός photobook σε σχέση με την σημασία της αφήγησης στην επικοινωνία ενός μηνύματος στις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δεύτερον να συνδέσει την μουσική με τη φωτογραφία μέσα από εννοιολογικές και οπτικές συμπτώσεις που πλαισιώνουν το έργο εγκατάσταση in situ. Ο στίχος “Μήτσο τράβα κάνα 2 φωτογραφίες” υπήρξε η αφορμή. Τώρα, σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη συνέχεια».

Διάρκεια: Έως τις 4 Οκτωβρίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 19:00-23:30 | Σαββατοκύριακο 18:00-23:00
Διεύθυνση: Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57)
Είσοδος Ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου