Φωτογραφια

Η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού και η ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης στο Cinobo Όπερα

«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάνα Δυο Φωτογραφίες: η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μουγκού έρχεται στην Αθήνα και το Cinobo Όπερα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Η viral έκθεση «Κάνα Δυο Φωτογραφίες» του Δημήτρη Μουγκού, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, και ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα, εγκαινιάζουν τη νέα σεζόν του Cinobo Όπερα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Το Cinobo φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα την έκθεση «Κάνα Δυο Φωτογραφίες», μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το 2023 στο πλαίσιο του Thessaloniki Photo Biennale και διαδεχόμενη το λεύκωμα φωτογραφίας «Κάνα δυο φωτογραφίες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Petites-Maisons, τον Απρίλιο του 2023.

Ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός μεταμορφώνει ολοκληρωτικά το Cinobo Όπερα, στήνοντας μια πρωτότυπη φωτογραφική εγκατάσταση με εικόνες από το γοητευτικό αστικό τοπίο αλλά και φωτογραφικές στιγμές από τη ραπ κουλτούρα, οι οποίες θα «ντύσουν» με τον πιο πρωτότυπο τρόπο όλο το φουαγιέ του εμβληματικού σινεμά. Παράλληλα, το Cinobo θα παρουσιάσει ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα - ωδή στην urban culture. Η έκθεση θα παραμείνει στο Cinobo Opera μέχρι και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο, ενώ το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

© Δημήτρης Μουγκός

Κάνα δυο φωτογραφίες: Οι εικόνες του φωτογραφικού οδοιπορικού του Δημήτρη Μουγκού που επιλέχθηκαν από 15.000 λήψεις

«Υπάρχει πράγματι ένα πεδίο σύνδεσης της φωτογραφικής αναπαράστασης με τη βιωματική εμπειρία είτε αφορά την παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Μουγκού σε ένα βιβλίο είτε σε μια έκθεση. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που προτείνει η συγκεκριμένη παρουσίαση στο χώρο του κινηματογράφου Cinobo Opera στο κέντρο της Αθήνας: πρώτον, να αναδείξει τη δημιουργία ενός photobook σε σχέση με τη σημασία της αφήγησης στην επικοινωνία ενός μηνύματος στις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δεύτερον να συνδέσει τη μουσική με τη φωτογραφία μέσα από εννοιολογικές και οπτικές συμπτώσεις που πλαισιώνουν το έργο - εγκατάσταση in situ.

Η έκθεση προτείνει μια διαδρομή έσω/έξω από τον ακάλυπτο των πολυκατοικιών μέχρι τις ταράτσες και από τη βοή του δρόμου μέχρι τις συναυλίες του ΛΕΞ και των φίλων - συνεργατών, αποτυπώνοντας την ουσία, την ενέργεια μιας κουλτούρας που σχηματίστηκε ως απάντηση στο ζοφερό αστικό τοπίο (και όχι μόνο).

Οι εικόνες του φωτογραφικού οδοιπορικού που επιλέχθηκαν από συνολικά 15.000 φωτογραφίες δεν είχαν από την αρχή της δημιουργίας τους ως σκοπό μόνο την τεκμηρίωση αλλά η ίδια η φωτογραφική πράξη ήταν ένας τρόπος αποτύπωσης κοινών εμπειριών.

© Δημήτρης Μουγκός

Ακριβώς, σε έναν τέτοιο χώρο όπως το σινεμά, όπου μοιραζόμαστε έναν τρόπο θέασης, η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο, με την ανάμνηση και το ιστορικό ντοκουμέντο.

Ο στίχος “Μήτσο τράβα κάνα δυο φωτογραφίες” υπήρξε η αφορμή. Τώρα, σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη συνέχεια» εξηγεί η Δρ. Ηώ Πάσχου, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύντομα, αναμένεται να ανακοινωθούν το αναλυτικό πρόγραμμα, οι τίτλοι των ταινιών και οι καλλιτέχνες που θα προλογίσουν τις προβολές – καθώς και οι λεπτομέρειες για την προπώληση εισιτηρίων στο more.com