Φωτογραφια

Θοδωρής Βρανάς: Ένας μυθιστορηματικός νεο-νουάρ ήρωας στα Κύθηρα

Στη μετάβαση από τον παλιό κόσμο στον καινούργιο, τι από τον εαυτό μας θα παραμείνει ίδιο; Ο φωτογράφος απαντά μέσα από την έκθεσή του «ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)»

Γιώργος Δήμος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θοδωρής Βρανάς: Η ατομική έκθεση φωτογραφίας «ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)» στην γκαλερί follow Your Art στα Κύθηρα

Φέτος τον Αύγουστο, η γκαλερί follow Your Art στα Κύθηρα παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Θοδωρή Βρανά, με τίτλο, «ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)». Η συγκεκριμένη δουλειά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2023, στην Blender Gallery στη Γλυφάδα και τώρα συνεχίζει το ταξίδι της στο αγαπημένο νησί του καλλιτέχνη, σε μια συνέργεια μεταξύ των δύο χώρων τέχνης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στις 21:00 στη Χώρα Κυθήρων.

Η φωτογραφική πορεία του Θοδωρή Βρανά

Ο Βρανάς, που ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος από το 2000, πήρε ως αφορμή την εφηβική του ανάγκη να αφηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Θέλησε αρχικά να καταγράψει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά και μέσα του. Έτσι, βάσει των εμπειριών του, δραστηριοποιήθηκε σε ποικίλους τομείς του κλάδου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και τις Η.Π.A., από «extreme sports», οδοιπορικά, αρχιτεκτονική και κάλυψη συναυλιών, έως κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτικά δρώμενα και ρεπορτάζ δρόμου.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τα Κύθηρα, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε στη Blender Gallery το πρώτο του ατομικό φωτογραφικό λεύκωμα, με τίτλο «But, why Palanka?» και θέμα την περιοδεία του συγκροτήματός του, Pale Oaks, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η επόμενη και ιδιαίτερα προσωπική δουλειά του, «Visceral Reactions», είναι ένα πειραματικό «solo album», στο οποίο ο Βρανάς βυθίζεται σε έναν μουσικό διάλογο μεταξύ των τυμπάνων του και ηχογραφημένων ήχων από μονάδα ΜΕΘ της πόλης Malacca της Μαλαισίας. Εκεί βρέθηκε η αδερφή του, Κατερίνα Βρανά, σε κώμα, κατά τη διάρκεια μιας «stand-up comedy» περιοδείας της, που κόντεψε να της κοστίσει τη ζωή της. Στο πλαίσιο αυτού του ατυχήματος, ο ίδιος κάλυψε σε φωτογραφικό φιλμ όλη την περιπέτεια, από τη ΜΕΘ και την μακρινή πόλη έως την επιστροφή και επανένταξη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής παρουσιάστηκε σε μία ατομική έκθεση στο Hub Events, που πήρε το όνομα της από την πόλη της Μαλαισίας, «Malacca».

Στη σειρά φωτογραφικών έργων «ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)», που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στην Blender Gallery, ο καλλιτέχνης, με βαθιά ευαισθησία και προβληματισμό για τη ζωή και τις έννοιές της, εξερευνά τα όρια του εαυτού και της ψυχοσύνθεσης, τοποθετώντας ανθρώπινα αδιέξοδα σε τοπία συντριπτικής ομορφιάς.

«Η έκθεση ‘ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)’ βασίζεται στην ιδέα ενός φωτογραφικού ημερολογίου που δημιούργησα, όπου παρακολουθούμε ένα χαρακτήρα να είναι διαρκώς προβληματισμένος και απορροφημένος στις σκέψεις του», είπε χαρακτηριστικά ο φωτογράφος σε μια συνέντευξή του. Με αυτοσαρκαστική διάθεση, ο Βρανάς, αν και νιώθει άβολα φορώντας κοστούμι και σιχαίνεται το τσιγάρο, δημιούργησε μια περσόνα ενός μανιακού καπνιστή, που συχνά βρίσκεται μόνος του, στη μέση του πουθενά, και δημιούργησε γύρω από αυτόν ένα φανταστικό ημερολόγιο, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Στη μετάβαση από τον παλιό κόσμο στον καινούργιο, τι από τον εαυτό μας θα παραμείνει ίδιο;».

«Πώς γράφουν στη μορφή μας οι διεργασίες του εσωτερικού μας κόσμου και πώς αντικατοπτρίζεται στο παρουσιαστικό μας η επιθυμία, η έλλειψη, η απώλεια, το πένθος, το ανικανοποίητο, το ανεκπλήρωτο;» Στην εποχή της διαρκώς αυξανομένης αυτοπροβολής μέσω των «social media», του «scroll down», από την ώρα που θα ανοίξουμε τα μάτια μας, της αδυσώπητης σύγκρισης εαυτών με έναν κόσμο πλασματικό που δημοσιεύεται στα «social» υπό σκηνοθεσία, ο Βρανάς απαντά εύστοχα μέσα από την καινούρια ατομική του έκθεση.

Ο καλλιτέχνης, που δηλώνει και ο ίδιος εθισμένος στα «social media», διερωτάται ποιες παρορμήσεις και ποια αδιέξοδα υποδεικνύουν τον τρόπο που τοποθετούμε τα σώματα και τους ψυχισμούς μας σε κάθε μας δραστηριότητα, από τις υποχρεώσεις της εβδομάδας μέχρι μια εκδρομή. Από την άλλη, βάζοντας τον χαρακτήρα του να φοράει κάτι που κάνει τον ίδιο να νιώθει άβολα, εξετάζει το τι αντιλαμβάνονται οι γύρω μας για τις εσωτερικές μας εκρήξεις από τις ενδυματολογικές μας επιλογές. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τι κάνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας, μπορεί να αποτελούν μια πηγή έμπνευσης, όμως παίζουν αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία μας, καθώς συμμετέχοντας σε αυτές, αντιλαμβανόμαστε πως η εικόνα που προβάλλουμε είναι αναγκαστικά «κινηματογραφική» και κρύβει πίσω της αλήθειες που δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν.

Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης: 01.08.24 - 09.08.24
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 10:30 -13:30, 19:00 - 00:00 
follow Your Art, Χώρα, Κύθηρα ΤΚ 80100
Email: info@followyouart.gr
Website: www.followyourart.gr