Φωτογραφια

Στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» ο δημιουργός της, Nikolai von Bismarck

Η γκαλερί Stefanidou Tsoukala υποδέχεται τον γνωστό φωτογράφο

Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Nikolai von Bismarck στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Αθήνα. Μια σταθερή τοποθεσία που έχει διανύσει τεράστιες αποστάσεις ανά τους αιώνας. Πολλές ιστορίες συνθέτουν την μία και μοναδική ιστορική διαδρομή από μια παλιότερη Αθήνα έως την μητρόπολη του «σήμερα». Τα αποδεικτικά στοιχεία της πορείας αυτής είναι φανερά και διάσπαρτα σε πολλές γειτονιές της, υπενθυμίζοντας το κύρος και τους ιστορικούς σταθμούς-πυλώνες τόσο στους Έλληνες όσο και σε θαυμαστές της Αθήνας από όλο τον κόσμο που έρχονται να την επισκεφτούν και να τη γνωρίσουν σε βάθος. Τι καλύτερο από το να μπορούσε να συγκεντρώσει κανείς όλη την ιστορία της πόλης αποτυπωμένη σε ένα μέρος και να θαυμάσει όλο τον πολιτισμικό «πλούτο» του «χθες» και του σήμερα» σε μία φωτογραφική έκθεση γεμάτη από το παρελθόν» που ζωντανεύει;

Γκαλερί Stefanidou Tsoukala
Η αντιστροφή του εμβληματικού λευκού στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα μέσα από τον φακό του Nikolai von Bismarck

Η έκθεση του Nikolai von Bismarck, «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν», στην γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Αυτή τη σκέψη είχε και ο διεθνούς φήμης βρετανός φωτογράφος Nikolai von Bismarck, ο οποίος μέσα από την έμπειρη και σύγχρονη φωτογραφική ματιά του, συνδέει την Αθήνα του «χθες» με αυτή του «σήμερα» με ενδιάμεσους σταθμούς εξέλιξης, στα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου. Το όνομα της έκθεσης «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» και το περιεχόμενό της αντιπροσωπευτικότατο αυτού. Το ιστορικό παρελθόν συνδέεται με το δυναμικό παρόν της και μαζί «αποτυπώνουν» την «εικόνα» μιας Αθήνας πλούσιας αρχιτεκτονικής, τέχνης, διακόσμησης, interior design αλλά κατά κύριο λόγο, μιας Αθήνας με «ψυχή» και «πνεύμονες» της οποίας η «καρδιά χτυπάει» με τους ίδιους «παλμούς», όσα χρόνια κι αν πέρασαν από την ίδρυσή της.

Γκαλερί Stefanidou Tsoukala
Η ασπρόμαυρη αποτύπωση των συμμετρικών μαρμάρων στα Λατομεία Διονύσου

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Nikolai von Bismarck

Ένας από τους πιο σύγχρονους φωτογραφικούς δημιουργούς της γενιάς του που δε διστάζει να πειραματίζεται με διάφορες μορφές φωτογραφικών τεχνικών από μεταξοτυπία έως Polaroid κι έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στο πλευρό της Annie Leibovitz. Οι δουλειές του αφορούν διάσημους οίκους όπως Dior, Celine, Miu Miu, Fendi και Chanel, ενώ τα πορτρέτα του έχουν κοσμήσει εξώφυλλα και editorials για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας όπως Vogue, W, Arena Homme +, Harper’s Bazaar, World of Interiors, Cabana και Self Service. Αν η λέξη αεικίνητος είχε πρόσωπο πιθανότατα να ήταν του Nikolai. Έχει κάνει φωτογραφικά ταξίδια από την Αιθιοπία, την Κούβα και την Ινδία, έως τη Ρουάντα και την εμπόλεμη Ουκρανία και τα έργα του έχουν εκτεθεί στη Royal Academy του Λονδίνου ενώ επίσης έχουν δημοσιευτεί σε δύο βιβλία της Rizzoli, στο The Dior Sessions και στο The Fendi Set.

Η γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Με τη Laura Tsoukala στην ηγεσία και την Αθήνα ως έδρα της, η γκαλερί Stefanidou Tsoukala αποτελεί έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας που συνδέει τους κόσμους των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και σχεδιαστών με τις ιστορικές εμπνεύσεις της αρχαίας Ελλάδας. Ένας χώρος όπου παραδοσιακή τέχνη και σύγχρονο design ενώνονται και περιπλέκουν ένα απολαυστικό artistic αποτέλεσμα. Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Takis, η Vana Xenou και η Λιάνα Βασάλου έχουν φιλοξενηθεί έχοντας αναδείξει την γκαλερί ως ένα σταυροδρόμι ιστορίας και προοδευτικής τέχνης.                                                                                                                                      

Γκαλερί Stefanidou Tsoukala
Η Laura Tsoukala πιστεύει στη δυναμική της αθηναϊκής εικαστικής σκηνής

Η Laura Tsoukala

Για τη Laura, οι βαθιά ιστορικές ρίζες της Αθήνας έχουν ορίσει την σύγχρονη μορφή της πόλης ως έναν σημαντικό τόσο τουριστικά όσο και πολιτισμικά, προορισμό. Η Έκθεση «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» αποτυπώνει ταυτόχρονα την πολιτιστική παράδοση της πόλης και τη σύγχρονη καλλιτεχνική διάστασή της μέσα από την φωτογραφική αισθητική του Nikolai von Bismarck ο οποίος με τη χρήση του φωτός και των σκιών δίνει μια μοντέρνα όψη στην ενέργεια μιας πόλης που εξελίσσεται συνεχώς. Η σύνθεση παρελθόντος και παρόντος που προκύπτει μέσα από τον φακό του Bismarck αποτελεί και τον λόγο που η Laura Tsoukala θέλησε να κάνει τη συγκεκριμένη έκθεση, εξ αρχής.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος Nikolai von Bismarck, ως δημιουργός της έκθεσης, θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Γκαλερί Stefanidou-Tsoukala, Λεωφόρος Κηφισίας 136 στο Μαρούσι την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 19.00. Η Έκθεση «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν» θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2024. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-18.00 και Σάββατο 10.00-15.30. Δίνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας εκεί για να ζήσουμε ένα χρονικό ταξίδι με σημείο αναφοράς, την πόλη που δεν «κοιμάται» ποτέ, την Αθήνα μας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.