Φωτογραφια

Έφη Χαλιορή: Η θάλασσα μέσα μας

Η έκθεση της φωτογράφου, «Everything is the Same but Everything is Different», και θέμα τη θάλασσα, πρωταγωνιστεί μέχρι 20 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Δημήτρης Παπαδόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 919
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολίτισσα και κοσμοπολίτισσα, δωρική και μεστή, ουσιαστική κι ευθύβολη. Η εικαστική φωτογράφος Έφη Χαλιορή παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά για πρώτη φορά την ατομική της έκθεση «Everything is the Same but Everything is Different» για την οποία ταξίδεψε πολύ. Την άνοιξη του 2015 βρέθηκε στη Χίο και τη Λέσβο. Εποχές ταραγμένες, δύσκολες, με τα καΐκια να τσακίζονται στις ακτές. «Στις εικόνες της υπονοούνται όλα αυτά που συμβαίνουν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, υπενθυμίζοντάς μας πως το σκηνικό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Μπορεί το φυσικό τοπίο να παραμένει αμετάβλητο στον χρόνο, ωστόσο η συλλογική μνήμη το καθιστά δραματικό. Όλα έχουν αλλάξει, κι ας μη φαίνεται» μου λέει ο κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, Χριστόφορος Μαρίνος. «Η θάλασσα είναι παντού η ίδια, αλλά πάντα διαφορετική. Κάθε φορά αλλάζει από τον τόπο και τον τρόπο που την κοιτάμε, από τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε και από την ψυχολογική μας διάθεση».

Η ίδια προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που βρέθηκε στην Ελλάδα και γνωρίζει τι θα πει ξεριζωμός. «Οι φωτογραφίες της Έφης Χαλιορή επαληθεύουν τη μοναδικότητα του βλέμματος. Η θέα της θάλασσας που καταγράφει με τον φακό της είναι ξεχωριστή, αποκλειστικά δική της. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη θέα, γιατί συνδέεται με τη σύγχρονη Οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν, όχι πάντοτε επιτυχημένα, το ανατολικό Αιγαίο από την Τουρκία» συνεχίζει. Αυτή είναι η μαγεία της ματιάς της Έφης: ξέρει τι θέλει να τραβήξει και ξέρει πώς να φωτίσει το πιο σπαρακτικό μήνυμα μέσα από την απουσία του προφανούς. Η ζωή και ο θάνατος σ’ ένα καρέ, το αδιέξοδο και η λύτρωση, ο  φόβος και η κινητήριος δύναμη.

Ο Πειραιάς αυτές τις μέρες πρωταγωνιστεί: όχι μόνο λόγω της νίκης του Ολυμπιακού, αλλά και λόγω των Ποσειδωνίων – του εμβληματικού θεσμού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά πρωταγωνιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου η θάλασσα μέσα από τη διεισδυτική ματιά της Έφης Χαλιορή, που σε κάθε θέμα που επιλέγει δίνει μια νέα διάσταση. Όπως στη σειρά «Ino the Dark» που απαθανατίζει δέντρα σαν γλυπτά μέσα στην αταραξία της νύχτας. Ή τη σειρά «Transformations» που επισκεπτόταν λατομεία σε όλη την Ελλάδα και στις εικόνες της βλέπεις την αιωνιότητα και τη στιγμή, το μεγαλείο του μαρμάρινου όγκου και τη φθορά του ανθρώπου. Στις δεκάδες συμμετοχές της σε ομαδικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο και στις ατομικές τις εκθέσεις. Διότι στο τέλος, πρωταγωνιστής στα θέματά της είναι πάντα ο άνθρωπος, ακόμη κι αν δεν αποτυπώνεται per se στις φωτογραφίες της.

Η έκθεση είναι μέρος του «AphF: 24 Satellite Program» και του πολιτιστικού προγράμματος «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, Δημοτική Πινακοθήκη, Φίλωνος 29, Πειραιάς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου