Φωτογραφια

Γκάρο Καλαϊτζιάν: Φωτογραφικά παράθυρα στον κόσμο

«Την καλύτερη εκπαίδευση της ζωής, την έχω αποκτήσει στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο»
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γκάρο Καλαϊτζιάν: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Places • Faces • Traces” στην iFocus Photo Gallery

Mε διαβατήριο τη φωτογραφική του μηχανή ο Γκάρο Καλαϊτζιάν είναι ερασιτέχνης φωτογράφος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, περιπλανήθηκε σε 88 διαφορετικές χώρες του πλανήτη και ένα ένα μικρό δείγμα από αυτές τις φωτογραφικές του διαδρομές θα δούμε πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Places • Faces • Traces” στην iFocus Photo Gallery, από το Σάββατο 18 Μαΐου έως το τέλος του μήνα.

Ο Γκάρο Καλαϊτζιάν από την νεαρή του ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 απόκτησε την πρώτη του αναλογική μηχανή με την οποία έβγαζε κυρίως τοπία και σκηνές της καθημερινότητας. Ασχολήθηκε παράλληλα για ένα διάστημα με τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο και το βίντεο δημιουργώντας αρκετά ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ. Στην ψηφιακή εποχή ανανεώθηκε το πάθος του για την τέχνη της φωτογραφίας, που ποτέ δεν είχε εγκαταλείψει και από το 2007 είναι ενεργό μέλος ελληνικών φωτογραφικών ομάδων, έχοντας κάνει κατά καιρούς παρουσιάσεις και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την λήψη και την επεξεργασία της εικόνας. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 25 ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί σε σελίδες διαφόρων περιοδικών. Είναι ένας επίμονος ταξιδευτής με μεγάλο πάθος για μακρινά ταξίδια. Έχει επισκεφθεί περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, με σκοπό να γνωρίσει άλλους λαούς, να ζήσει την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους, να μάθει την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Οι τομείς που τον ενδιαφέρουν είναι κυρίως η ταξιδιωτική φωτογραφία, το πορτρέτο και η φωτογραφία δρόμου.

Ο Γκάρο Καλαϊτζιάν σε συνέντευξή του στη Δώρα Λαβαζού του iFocus Photo Gallery είπε μεταξύ άλλων:

» Όποια χώρα και να επισκεφθείς δεν μπορείς να την ανακαλύψεις πλήρως. Βλέπεις μόνο ένα μέρος από τον τόπο, την ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Οπότε σε κάθε χώρα έχεις πολλαπλές ευκαιρίες για να την ξανα-ανακαλύψεις. Μπορώ να πω ότι θα πήγαινα σχεδόν σε όλες ξανά, αν είχα τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα. Όμως πράγματι υπάρχουν και χώρες που με μαγεύουν και μου έχουν ασκήσει μια γοητεία, γιατί είναι τόσο συναρπαστικές σαν ιστορία, μνημεία, πολύχρωμο περιβάλλον και φιλικούς κατοίκους. Στην Ινδία, που είναι μια τεράστια χώρα, όσο μια ήπειρος, με ποικιλία παραστάσεων, θα ξαναπήγαινα όσες φορές και αν είχα την ευκαιρία. Υπάρχουν και κάποιοι ακόμα αγαπημένοι προορισμοί, όπως η Ιαπωνία, η Μυανμάρ, αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α, η Ναμίμπια, η Γουατεμάλα, η Νορβηγία, η Ισλανδία…

» Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ως προς την φωτογράφιση. Σε αρκετές χώρες όπως π.χ. της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας κλπ. ο φωτογράφος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για να κάνει λήψεις και να κινδυνέψει. Είναι πιθανόν κάποιες φορές να αρνηθούν να φωτογραφηθούν και αυτό πρέπει να το σεβαστεί ο φωτογράφος. Σε κάποιες άλλες χώρες είναι δύσκολο και σε άλλες σχεδόν αδύνατο, -κυρίως λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων- να σου το επιτρέψουν. Μικρότερες μηχανές ή καλά σύγχρονα κινητά είναι κάποια λύση. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τα προσωπικά δεδομένα έχει κάνει δύσκολη την φωτογράφιση προσώπων ακόμα και χώρων, ιδίως στις δυτικές χώρες. Έχω γίνει πλέον πολύ προσεκτικός και ομολογώ ότι έχω χάσει γι’αυτόν τον λόγο αρκετά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, για να μην κινδυνέψω να με συλλάβουν!

» Την καλύτερη εκπαίδευση της ζωής, την έχω αποκτήσει στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο! Τόσος πλούτος εντυπώσεων και γνώσεων γύρω από την χωροταξία ενός τόπου, τα μνημεία και τα χνάρια της ιστορίας των λαών, τα πολιτισμικά τους αποτυπώματα, τα έθιμα, οι παραδόσεις. Γιορτές, χοροί και τελετές. Πόλεις, χωριά και οικισμοί. Πολύβουες αγορές, περίεργα φαγητά με πρωτόγνωρες γεύσεις. Φυλές και άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι με εμάς. Όλα αυτά έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο και πιστεύω με έχουν κάνει πολύ καλύτερο άνθρωπο.

» Η ταξιδιωτική φωτογραφία όπως είπα θέλει πολύ καλή οργάνωση και μελέτη πριν από το ταξίδι για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με την περιοχή και φωτογραφική τσάντα με το λιγότερο δυνατό βάρος. Μια γκάμα 2 ή 3 φακών που να καλύπτει ένα εύρος από ευρυγώνιο μέχρι τηλεφακό (ο τηλεφακός θα χρειαστεί οπωσδήποτε γιατί δεν είναι όλα τα σημεία σε ένα ταξίδι εύκολα προσβάσιμα, οπότε όσο μεγαλύτερη η εστιακή απόσταση, τόσο το καλύτερο) και έναν σταθερό αλλά ελαφρύ τρίποδο. Στην φωτογράφιση θα πρέπει να ξεφεύγει αρκετά από τις γνωστές διαδρομές που πηγαίνουν οι περισσότεροι και να ψάχνει σημεία και γωνιές που θα του δώσουν μια διαφορετική εικόνα και οπτική του χώρου. Και στην φωτογράφιση προσώπων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και ενίοτε να ζητά και την άδεια του φωτογραφιζόμενου.

Info
Γκάρο Καλαϊτζιάν: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Places • Faces • Traces”
iFocus Photo Gallery
, Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13, εντός στοάς Όπερα 210-3647088
Εγκαίνια Σάββατο 18 Μαίου  2024 στις 19.30
Διάρκεια 18-26 Μαΐου 2024
Ωράριο: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 18.30 - 20.30,Τετάρτη - Παρασκευή 14.30 - 18.30, Σάββατο - Κυριακή 18.30 - 21.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου