- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εργαστήριο θεραπευτικής φωτογραφίας με την Έλλη Ξυπολιτάκη στο Luz Visual Studies
Ταυτότητα, συναίσθημα και μνήμη: Η εισηγήτρια μίλησε στην ATHENS VOICE για τη μαγεία της εικόνας
Luz Visual Studies: Εργαστήριο θεραπευτικής φωτογραφίας με την Έλλη Ξυπολιτάκη - Όσα μας είπε για τη φωτογραφία η εισηγήτρια
H φωτογραφία μπορεί να αποτυπώσει τη ζωή, να κινήσει το συναίσθημα, να αποκαλύψει την ταυτότητα. Αυτό άλλωστε πιστεύουν με πάθος στη Luz Visual Studies, τη σχολή φωτογραφίας που σε συνεργασία με την φωτογράφο και multimedia storyteller Έλλη Ξυπολιτάκη διοργανώνουν το Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί από την 1 Μαρτίου 2024 έως τις 7 Ιουνίου 2024.
Η εισηγήτρια του Εργαστηρίου Έλλη Ξυπολιτάκη μίλησε στην ATHENS VOICE για την ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία αυτή και την θεραπευτική δύναμη της φωτογραφίας για τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα.
Το εργαστήριο έχει ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με τους τρόπους όπου η φωτογραφική πρακτική μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο έκφρασης, παρατήρησης και κατανόησης του εαυτού. Στο θεωρητικό μέρος, εξετάζεται η έννοια της θεραπευτικής φωτογραφίας, οι ψυχικές διαστάσεις της φωτογραφικής δημιουργίας, και η δυναμική της οπτικής αναπαράστασης σε σχέση με την ταυτότητα, το συναίσθημα και τη μνήμη.
Οι ερωτήσεις που κρύβει η φωτογραφία και το νόημα πίσω από αυτές
«Δύο πράγματα συνειδητοποίησα» μας εξηγεί η κ. Ξυπολιτάκη. «Αρχικά πολλές φορές δίνουμε περισσότερη έμφαση στο αποτέλεσμα και την τελική αισθητική και αρτιότητα του φωτογραφικού έργου χωρίς όμως να αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτούμε γιατί εν τέλει επιλέγουμε να φωτογραφίσουμε τα συγκεκριμένα θέματα και με το συγκεκριμένο φως ή γιατί επιλέγουμε ανθρώπους, ποιους ανθρώπους ή γιατί δεν επιλέγουμε να φωτογραφήσουμε ανθρώπους».
Ερωτήσεις που σε μια διαδικασία συνεχούς παραγωγής, δεν απαντάμε στον ίδιο μας τον εαυτό προσθέτει η φωτογράφος. Γιατί εν τέλει δεν αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε ώστε να μην φωτογραφίζουμε απλά, αλλά να κάνουμε μια παύση και να σκεφτόμαστε.
Η φωτογραφία άλλωστε πολλές φορές λειτουργεί ενστικτωδώς και ασυνείδητα, χωρίς μία εκ των προτέρων πρόθεση - όπως άλλωστε συμβαίνει γενικότερα σε διαφορετικές μόρφες τέχνης. Μέσα από το Εργαστήριο αυτό θα υπάρξει ο αναγκαίος χώρος και χρόνος ώστε οι ίδιοι οι φωτογράφοι να παρατηρήσουν τις δικές τους φωτογραφίες. «Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εκείνα τα μοτίβα που κρύβονται πίσω από τις επιλογές του - ή όπως αναφέρει η κ. Ξυπολυτάκη - τις φωτογραφικές «εμμονές» του. Όσα κανείς συνεχίζει να φωτογραφίζει, οι ατμόσφαιρες που χρησιμοποιεί, το συναίσθημα που του προκαλούν - όλα αυτά πίσω από τη στιγμή εκείνη της λήψης της φωτογραφίας που όμως σημαίνουν τόσα περισσότερα για τον εαυτό.
Εργαστήριο θεραπευτικής φωτογραφίας: Βιωματικές ασκήσεις και προσωπικά νοήματα
Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου αποτελείται από ανάθεση ατομικών ασκήσεων, συζήτηση και ανάλυση του προσωπικού φωτογραφικού έργου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και διαδραστικές ασκήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών.
Όταν κανείς φωτογραφίζει, εξηγεί η εισηγήτρια Έλλη Ξυπολιτάκη, στοχεύει στην πραγματικότητα σε κάποιο δικό συναισθήμα γράφοντας έτσι το δικό του ημερολόγιο. Πλέον, προσθέτει, « το πώς αντιλαμβανόμστε το παρελθόν μας πολλές φορές σχετίζεται και εδράζεται σε εικόνες. Λειτουργεί με μια ημερολογιακή δηλαδή μορφή, όπου κάποιος ανατρέχει στη φωτογραφία και χτίζει την προσωπική του ταυτότητα με βάση τις αναμνήσεις και αυτά που ορίζουν τη δική του πραγματικότητα. Όλα αυτάπροκύπτουν από την ίδια την εικόνα» καταλήγει η κ. Ξυπολιτάκη.
Με το πέρας του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το φωτογραφικό μέσο ως ένα εργαλείο προσωπικής διερεύνησης, αλλά και να προσεγγίζουν τη φωτογραφική τους πρακτική με μεγαλύτερη αυτο-συνειδητότητα, εμβαθύνοντας στην προσωπική σημασία των φωτογραφιών τους.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα με σχετική εμπειρία στη φωτογραφία που είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό. Δεδομένης της διαδραστικότητας του εργαστηρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών ανέρχεται στους 12. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τι περιέχουν τα μαθήματα
- Θεωρητική πλαισίωση της σχέσης μεταξύ φωτογραφίας και ψυχολογίας
- Πειραματισμός με το αυτο-πορτραίτο και την αναπαράσταση του εαυτού
- Εξοικείωση με την οπτική αυτοβιογραφία μέσω φωτογραφικών ημερολογίων (photo
- diaries)
- Ανάλυση των φωτογραφιών με βάση τα προσωπικά νοήματα και ερμηνείες
- Βιωματικές ασκήσεις και ομαδικές συζητήσεις
- Ενθάρρυνση για χρήση της γραφής ή αλλων δημιουργικών τεχνικών συνδυαστικά με
- το φωτογραφικό έργο
- Ενίσχυση του οπτικού γραμματισμού (Visual Literacy)
- Εκπαιδευτικό υλικό και βιβλιογραφία
Περισσότερες πληροφορίες:
Περίοδος: Μάρτιος – Ιούνιος 2024
Ώρες εργαστηρίου: 36 (κάθε Παρασκευή 6.30 – 9.30μμ)
Θέσεις: 12
Τρόπος Διδασκαλίας: Δια ζώσης και online
Δήλωση συμμετοχής έως 28 Φεβρουαρίου
Περισσότερες πληροφορίες: https://luzstudies.gr
Επικοινωνία: info@luzstudies.gr | Τηλ: 30 210 6912 542
*Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης.
LUZ VISUAL STUDIES
Μαιανδρουπόλεως 4, 11524, Αθήνα
21 0691 2542
Follow LUZ VISUAL STUDIES: Facebook | Instagram
Βιογραφικό Εισηγήτριας
Η Έλλη Ξυπολιτάκη (γ. 1995) είναι φωτογράφος και multimedia storyteller με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Φωτογραφία στη σχολή Orama Photography Studies, όπου και έλαβε υποτροφία από τη Fujifilm Hellas, και κατέχει προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Sheffield (Ηνωμένο Βασίλειο) αντίστοιχα.
Στη δουλειά της χρησιμοποιεί τον ήχο και την εικόνα για να δημιουργήσει αφηγήσεις, ενώ εξειδικεύεται και στην έρευνα και συγγραφή σεναρίου για ντοκιμαντέρ. Ως δημιουργός με ακαδημαϊκές σπουδές στην ψυχολογία, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ψυχικές προεκτάσεις της φωτογραφικής πρακτικής, διοργανώνοντας αντίστοιχα βιωματικά εργαστήρια.
To πρώτο της limited edition φωτογραφικό zine “A protest in lines is too thin to read” (2022) είναι μέρος του Athens Zine Bibliotheque και έχει παρουσιαστεί στα: Athens Art Book Fair (GR), 2nd Photobook Fair at Pinakotheke Gallery (GR), Sit+Read Art Book Fair (RO),
More info:
https://www.instagram.com/ellixypolitaki/