- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
5+1 απλοί τρόποι για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία
Ένας οδηγός επιβίωσης στον κόσμο των social media
Η τέλεια εικόνα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να τραβήξετε ινσταγκραμικές φωτογραφίες με την κάμερα του κινητού
Έχετε γενέθλια και δεν δημοσιεύσατε πόσο χαρούμενοι είστε, ή πόσο ωραία ήταν η τούρτα σας; Λυπάμαι, μάλλον δεν γιορτάσατε ποτέ. Βρίσκεστε στο Παρίσι για την αλλαγή του χρόνου και δεν έχετε μπαταρία για να απαθανατίσετε τη στιγμή; Λογικά ζείτε ακόμα στο 2023. Πλέον αν κάτι δεν υπάρχει ως φωτογραφία κατάλληλο για να παρουσιαστεί στον κόσμο των social media, είναι σαν να μην συνέβη.
Για εσάς που θέλετε να φωτογραφίζετε τον εαυτό σας ή στιγμές της καθημερινότητας, αυτό το κείμενο πιθανότατα σας αφορά. Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν εξαρτιέστε πλήρως από το κινητό και τις καρδούλες του Instagram, μάλλον είστε άξιοι θαυμασμού. Τέλος, αν αποτελείτε το άτομο που μονίμως κάνει τον φωτογράφο της παρέας, καλή σας τύχη.
5+1 τρόποι για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία: Ο κανόνας των τρίτων
Σε πολλούς αρέσει να έχουμε ένα όμορφο «τακτοποιημένο» προφίλ στα social media, προσπαθώντας να δώσουμε στο κοινό φωτογραφίες πιο κινηματογραφικές και προσεγμένες. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ενώ βλέπουμε ένα πραγματικά όμορφο μέρος, μια εντυπωσιακή θέα, η κάμερα του κινητού έχει άλλη άποψη. Τι μπορεί να γίνεται τόσο λάθος; Συνήθως τοποθετούμε στο κέντρο της φωτογραφίας το αντικείμενο που θέλουμε να αναδείξουμε, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε τον κανόνα των τρίτων.
Ανοίξτε την κάμερα και χωρίστε την εικόνα σε εννέα ίσα μέρη, τραβώντας νοητά δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές. Πρόκειται για ένα πλέγμα το οποίο σε πολλά κινητά ήδη υπάρχει σαν ρύθμιση. Στόχος είναι με βάση αυτό το πλέγμα, να τοποθετήσετε τον πρωταγωνιστή της εικόνας είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά, αφήνοντας τον κατάλληλο χώρο και σε άλλα αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε μια πιο αρμονική σύνθεση. Δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά το «ψαγμένο» προφίλ σας την αξίζει.
Όχι άλλο zoom
Το zoom in και το zoom out θεωρητικά κάνει τη ζωή πιο εύκολη, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, συχνά χαλάει κατά πολύ την ποιότητα της εικόνας. Πρέπει να βγάλετε για εκατοστή φορά φωτογραφία την κολλητή σας και μάλιστα να εστιάσετε στο πρόσωπο; Πλησιάστε όσο πιο κοντά μπορείτε και γίνετε ένα κινούμενο zoom. Ίσως εκνευριστείτε μέχρι να βρείτε πού ακριβώς πρέπει να σταθείτε, αλλά όταν το πετύχετε, δεν θα χρειαστεί να υποστείτε ξανά την γκρίνια του μοντέλου σας. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω.
Όλα είναι θέμα φωτισμού
Μπορεί να φαίνεται χαζό, αλλά αρκετοί έχουμε σταθεί μπροστά από ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα προσπαθώντας να βγάλουμε την τέλεια selfie. Συνήθως οι γείτονες μάς παρατηρούν να ποζάρουμε μπροστά σε ένα τζάμι και αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Αν γνώριζαν όμως πόσο φωτογενείς είμαστε εκείνη τη στιγμή, δεν θα μας έκριναν. Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ιδίως τα μάτια και να καμουφλαριστούν οι ατέλειες, όπως οι αιώνιοι μαύροι κύκλοι.
Αλλά επειδή δεν είναι εφικτό να είμαστε όλη μέρα μπροστά από ένα παράθυρο κυνηγώντας τον ήλιο, έχουν δημιουργηθεί τα ring lights και το φλας. Αν βρίσκεστε σε πιο σκοτεινούς χώρους, ενεργοποιήσετε το φλας και δείτε πόσο ωραία είναι η ανάλυση αλλά και η επιδερμίδα σας. Κυριολεκτικά λάμπετε. Σημείωση, προτιμήστε την κανονική κάμερα του κινητού, όχι την μπροστινή που ενδείκνυται για selfie. Αν προτιμάτε να αγοράσετε ring light, επιλέξτε με ψυχρό φως, μιας και το πιο θερμό έχει την τάση να δημιουργεί ανεπιθύμητες σκιές και αποχρώσεις.
Αναζητώντας το καλό προφίλ
Τα περισσότερα πρόσωπα δεν είναι απολύτως συμμετρικά, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Πράγματα που ενδεχομένως μόνο εσείς παρατηρείτε, αλλά κάνουν τη διαφορά. Όταν βγάζετε selfie βλέπετε το πρόσωπο σας, ξέρετε πότε δείχνει ωραίο και πότε όχι. Τοποθετήστε αναλόγως. Όταν όμως πρέπει να εμπιστευτείτε κάποιον άλλον, πώς θα στηθείτε; Αρχίστε να ποζάρετε στον καθρέφτη, όσο αστείο και αν ακούγεται, μαθαίνοντας τις γωνίες σας. Δεν είμαστε όλοι σαν τη Dua Lipa που δεν τη νοιάζει από ποιο προφίλ τη φωτογραφίζουν.
Βρείτε την κατάλληλη γωνία
Chin down, προφίλ 3/4 και βλέμμα λίγο πιο ψηλά από το συνηθισμένο, είναι το τρίπτυχο για να βγάλετε μια γοητευτική selfie. Όταν στρέφεστε 3/4 και τοποθετείτε την κάμερα ελαφρώς πιο πάνω από το ύψος των ματιών σας, αυτομάτως το βλέμμα γίνεται πιο έντονο και το πρόσωπο πιο αδύνατο και καλοσχηματισμένο. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη τεχνική δεν ενδείκνυται για επαγγελματικές φωτογραφίες, εκεί απαιτείται ένα πιο αυστηρό στήσιμο. Επιλέξτε να κοιτάξετε ευθεία στην κάμερα, με μια μικρή κλίση προς τα δεξιά ή τα αριστερά, αναλόγως το καλό σας προφίλ.
Αποφύγετε τις υπερβολές
Είναι σχεδόν δεδομένο πως μετά από ένα πολύωρο photo shooting, έρχεται η στιγμή της επεξεργασίας. Αλλαγή φωτεινότητας, αντίθεσης, μαύρου σημείου, κάνουμε ό,τι μπορούμε για την τελειότητα. Όλα όμως με ένα όριο. Μην πέσετε στην παγίδα των ατελείωτων φίλτρων φτάνοντας ένα βήμα πριν την παραμόρφωση. Ο κόσμος γνωρίζει πώς είμαστε, πόσο αψεγάδιαστοι ή όχι φαινόμαστε. Αν επιλέξετε κάποιο φίλτρο, αυξομειώσετε την ένταση του ώστε να μοιάζει όσο πιο φυσικό γίνεται το αποτέλεσμα.
Υπάρχει εσωτερική ομορφιά;
Όσες συμβουλές και αν εφαρμόσετε, όσο καλή κάμερα και αν έχετε, αυτό που αισθάνεστε θα αποτυπωθεί στην εικόνα και ας μην το καταλαβαίνετε. Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε πραγματικά όμορφοι και όμορφες, έχουμε ξυπνήσει με καλή διάθεση και αυτό όσο κλισέ και αν ακούγεται, βγαίνει προς τα έξω. Κάθε φορά που κοιτάω φωτογραφίες στο κινητό, πάντα μου αρέσουν περισσότερο εκείνες που είμαι μαζί με την παρέα, με την οικογένεια, αυτές που συνοδεύονται με μια ωραία στιγμή.
Μην ασχολείστε τόσο στο τι δημοσιεύει ο καθένας στο social και πόσο «υπέροχα» περνάει. Οι πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει έναν ασταμάτητο ανταγωνισμό τελειότητας στον οποίο δεν αξίζει να αναλωθείτε. Βγείτε με φίλους, κάντε πράγματα για εσάς και αν όντως αισθάνεστε πως θέλετε να φωτογραφίσετε τη στιγμή, κάντε το από οποία γωνία και φωτισμό θέλετε.