- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος Έλιοτ Έργουιτ - Κατέγραψε την αμερικανική πολιτική και ποπ κουλτούρα
Μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1953 - Οι διασημότερες εικόνες του
Έλιοτ Έργουιτ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο φωτογράφος των πολιτικών και της ποπ κουλτούρας της Αμερικής - Η σπουδαία σταδιοδρομία και εμβληματικές εικόνες του.
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο διάσημος Αμερικανός φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης Έλιοτ Έργουιτ, ο οποίος κατέγραψε για έξι δεκαετίες λεπτομέρειες της ζωής στην Αμερική.
Πέθανε «ήσυχα στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωση το πρακτορείο Magnum, του οποίου ήταν μέλος από το 1953 και πρόεδρος του για τρία χρόνια τη δεκαετία του 1960.
Έλιοτ Έργουιτ: Άφησε μοναδικό αντίκτυπο στην τέχνη της φωτογραφίας
Γεννημένος στο Παρίσι από Ρώσους γονείς, ο Έλιοτ Έργουιτ μετακόμισε στις ΗΠΑ ως παιδί.
Κατέγραψε σημαντικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης διαμάχης το 1959 μεταξύ του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και του Σοβιετικού πρωθυπουργού Νικήτα Χρουστσόφ.
Το 2017, στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας, μίλησε στο BBC για το πώς ήταν να βλέπεις δύο παγκόσμιους ηγέτες να διαφωνούν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Εντυπωσίαζαν - έπαιζαν για το κοινό τους», είπε για τη στιγμή.
Ο Έργουιτ ήταν γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν τους δρόμους της πόλης, καθώς και για φωτογραφίες δημοσίων προσώπων, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον. Φ. Κένεντι, των ηθοποιών Μαρλέν Ντίτριχ, Μέριλιν Μονρόε και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Το 1960, σε ηλικία 32 ετών, κατέγραψε διαφημιστικά πλάνα για το κλασικό γουέστερν «The Misfits» με τη Μέριλιν Μονρόε, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και τον Κλαρκ Γκέιμπλ.
Η ανθρωπιστική προσέγγιση του στο ρεπορτάζ του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί σε επιδραστικά αμερικανικά περιοδικά, καθώς και σε διεθνείς εκδόσεις και οργανισμούς τουρισμού.
«Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε ο Έλιοτ Έργουιτ στο Magnum και στον κόσμο της φωτογραφίας», έγραψε η σημερινή πρόεδρος του πρακτορείου, Κριστίνα ντε Μίντελ. «Οι εικόνες του βοήθησαν να χτίσουμε τη γενική μας κατανόηση για το ποιοι είμαστε ως κοινωνία και ως άνθρωποι και έχουν εμπνεύσει γενιές φωτογράφων παρά τις αλλαγές στη βιομηχανία και τις τάσεις».
«Ο συνδυασμός της περιστασιακής και χιουμοριστικής προσέγγισής του στη φωτογράφιση και της εμμονικής αφοσίωσής του, τον έκαναν έναν μοναδικό καλλιτέχνη που χάσαμε σήμερα προς μεγάλη θλίψη» πρόσθεσε η Ντε Μίντελ, σύμφωνα με το CNN.
Η φιλία με τον Ρόμπερτ Κάπα και η μακρά συνεργασία με το Magnum
Γεννημένος ως Έλιο Ρομάνο Έργουιτζ στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου 1928 πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Μιλάνο. Η οικογένειά του ήταν Ρωσο-Εβραϊκής καταγωγής και έφυγαν από την Ευρώπη για τις ΗΠΑ το 1939 λίγο προτού ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες, όπου ο Έργουιτ έκανε μαθήματα φωτογραφίας στο στούντιο στο Los Angeles City College.
Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948 και εργάστηκε ως θυρωρός στο New School for Social Research με αντάλλαγμα την εγγραφή του σε μαθήματα κινηματογράφου εκεί, σύμφωνα με το Magnum Photos.
Το 1951 επιστρατεύτηκε στον αμερικανικό στρατό και ανέλαβε καθήκοντα φωτογραφίας ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, επισκέφτηκε το γραφείο Magnum Photos και συνάντησε τον Ρόμπερτ Κάπα, τον διάσημο πολεμικό φωτογράφο, ο οποίος αργότερα τον κάλεσε να γίνει μέλος της ομάδας.
Ο Έργουιτ έκανε επίσης μια σειρά από ταινίες ντοκιμαντέρ, καθώς και 18 κωμωδίες για το HBO τη δεκαετία του 1980 και κυκλοφόρησε μονογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των "Improbable Photographs" του 1965 και του "Personal Exposures" του 1989.
Το 2015, το Κέντρο Χάρι Ράνσομ στο Όστιν του Τέξας, απέκτησε τη φωτογραφική του συλλογή από το 1946 έως το 2010, η οποία συνολικά ανέρχεται σε σχεδόν 50.000 εκτυπώσεις. Ένα χρόνο αργότερα, το κέντρο εγκαινίασε την αναδρομική έκθεση «Around the World» βασισμένη στη συλλογή.
Έργα του Έλιοτ Έργουιτ εκτίθενται στο La Sucrière στη Λυών της Γαλλίας μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
Ο Έλιοτ Έργουιτ παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές, απέκτησε έξι παιδιά, δέκα εγγόνια και τρία δισέγγονα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Το «Σετσέκ» βρίσκει τις θεολογικές του ρίζες στον Σεΐντ Αλί Σουλτάν, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 15ο αιώνα
Οκτώ γυναίκες φωτογράφοι γράφουν στην ATHENS VOICE για την Παγκόσμια Μέρα Φωτογραφίας
Η Ελληνίδα φωτογράφος που άνοιξε νέους δρόμους στην εγχώρια φωτογραφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.