Φωτογραφια

Μάριος Μεταλληνός: Από την Κέρκυρα με αγάπη

Συνέντευξη με έναν εξαιρετικό φωτογράφο

Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα βιογραφικό: Πού γεννήθηκες και πότε; Πού σπούδασες; Είμαι ένας νέος επαγγελματίας φωτογράφος. Γεννήθηκα στην Αθήνα, μα μεγάλωσα στην πόλη της Κέρκυρας από όπου και κατάγομαι. Σπούδασα γραφιστική και κατόπιν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στον τομέα της φωτογραφίας, στην Αγγλία.

Πώς και πότε προέκυψε η ενασχόληση με τη φωτογραφία; Από μικρός είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες και έβρισκα πάντα τρόπο να τις εξωτερικεύω σε ανάλογες ομάδες, προσφέροντάς μου ψυχική ανάταση και εσωτερική ηρεμία. Ο χορός, η μουσική (παίζω βιολί), το τραγούδι, το θέατρο αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας και πάντα είχαν να μου προσφέρουν το κατάλληλο όχημα διερεύνησης του εαυτού μου. Η «εικόνα» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω της. Έτσι κι εγώ θέλοντας να κοινωνήσω ιδέες, επέλεξα τη φωτογραφία ως το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για αυτή μου την ανάγκη.

Ποια τα αγαπημένα σου θέματα; Αγαπημένο μου θέμα είναι τα τοπία ιδωμένα μέσα από μια νεοσύστατη τεχνική που ακούει στο όνομα HDR. Είναι, θα λέγαμε στα ελληνικά, εικόνες «υψηλού δυναμικού εύρους», πλούσιες σε χρώμα, φως και λεπτομέρεια, επεξεργασμένες με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, σπάζοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Σε πολλούς θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, μα δεν είναι. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί γνώση και μέτρο στην υλοποίησή της.

Πώς φαντάζεσαι το επαγγελματικό σου μέλλον; Το επαγγελματικό μου μέλλον το φαντάζομαι στο χώρο της διαφήμισης και της conceptual φωτογράφησης, με το δικό μου στούντιο και εξοπλισμό.

Ποια η γνώμη σου για τα νέα μέσα φωτογράφησης, όπως, ας πούμε, το κινητό τηλέφωνο; Προσωπικά δεν θεωρώ τα κινητά ανταγωνιστές σε σχέση με τις επαγγελματικές κάμερες, παρότι οι δυνατότητές τους αυξάνονται και βελτιώνονται συνεχώς. Είναι κατασκευασμένα για τελείως διαφορετικό σκοπό. Για αναμνηστικές φωτογραφίες και selfie είναι σίγουρα τα ιδανικότερα. Απλά στη χρήση τους, μικρά και απολύτως φορητά. Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όμως είναι ότι η ποιότητα δεν μετριέται με τα Megapixels της μηχανής, στα οποία τα κινητά δεν υπολείπονται, αλλά με το μέγεθος του αισθητήρα και την ποιότητα των κρυστάλλων του φακού. Ένας φακός μηχανής DSLR λοιπόν είναι καταλληλότερος από το απλό γυαλί του κινητού για αξιόπιστες, ποιοτικές φωτογραφίες.

Με τι μηχανή φωτογραφίζεις; Φωτογραφίζω με μια Νikon D7000 και μπορώ να πω με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση, απαιτητική (περιορισμένο φως, υγρασία, κίνηση θέματος) ή μη.

Αν δεν ήσουν φωτογράφος, θα ήσουν… Θα ήμουν σίγουρα τραγουδιστής ή dj. Δεν σταματάω λεπτό της μέρας να ακούω μουσική και να τραγουδάω στη διαπασών τα αγαπημένα μου κομμάτια... (χα χα). Φωτογραφία και μουσική, οι μεγάλες αγάπες της ζωής μου.

Περισσότερες εικόνες του Μάριου Μεταλληνού εδώ: facebook.com/marios.metallinos.photography