Στα απομεινάρια των γκρεμισμένων κτιρίων της Αθήνας με τον φακό του Τόλη Τατόλα
Έκθεση φωτογραφίας «Τα απομεινάρια μιας πτώσης», του Τόλη Τατόλα
Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων η έκθεση φωτογραφίας του Τόλη Τατόλα «Τα απομεινάρια μιας πτώσης»
Σε ένα γκρεμισμένο πια κτίριο έχει μείνει στον τοίχο μια εντοιχισμένη ντουλάπα με κρεμασμένο ένα πουκάμισο. Αναρωτιέσαι, όταν γκρέμισαν αυτό το σπίτι, γιατί άφησαν πίσω αυτό το πουκάμισο; Ποιος το φορούσε; Το αναζήτησε ποτέ; Υπάρχει ακόμη αυτός ο άνθρωπος;
Στα απομεινάρια των γκρεμισμένων κτιρίων της Αθήνας, αυτά που βρίσκονται σε μεσοτοιχία με μεταγενέστερες συνήθως πολυκατοικίες, όλο και κάτι θα έχει μείνει να θυμίζει ότι κάποτε εκεί ζούσαν άνθρωποι. Ξεφτισμένα πλακάκια στους τοίχους, είδη υγιεινής, παράθυρα και κάσες κουφωμάτων, καλώδια, εντοιχισμένες βιβλιοθήκες και ντουλάπια, ξεθωριασμένες ταπετσαρίες. Αυτά τα απομεινάρια φωτογραφίζει ο εικαστικός Τόλης Τατόλας και θα τα παρουσιάσει σε έκθεση που διοργανώνουν η MONUMENTA και ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Με τον Τ. Τατόλα βρεθήκαμε στο στούντιό του, στη Νικηφόρου Ουρανού, στη Νεάπολη, στον Λυκαβηττό. Μάλιστα, τρία-τέσσερα σπίτια παραδίπλα υπάρχει ένα «απομεινάρι» σαν αυτό που φωτογραφίζει. Λέει ότι φωτογραφίζει απομεινάρια πάνω από μια δεκαετία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη. Γιατί, όμως; «Με ελκύουν πάρα πολύ τα γκρεμίδια και η φθορά. Αποκαλύπτεται ένας εσωτερικός χώρος που δεν υπάρχει πια. Επίσης, βλέπω τα κτίρια σας ανθρώπους. Πώς ενδιαφερόμαστε για έναν άνθρωπο πονεμένο ή κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη; Κάπως έτσι».
Λέει ακόμη ότι στις μισογκρεμισμένες όψεις αυτών των μεσοτοιχιών βλέπει έργα τέχνης με αναφορές σε καλλιτέχνες που κίνησαν το ενδιαφέρον του κατά την ενηλικίωσή του, όπως ο Edward Kienholz, o Robert Rauschenberg, o Antoni Tàpies και ο Jacques Villeglé και προσθέτει ότι το σύνολό τους στοιχειοθετεί ένα «υπαίθριο μουσείο».
Όλα αυτά που ήταν κάποτε εσωτερικός χώρος, είναι τώρα πια φανερά στους ανθρώπους που κινούνται στην πόλη. Ζούσαν άνθρωποι εκεί. Που γυρνούσαν από τη δουλειά τους για να ξεκουραστούν, που μαγείρευαν, διάβαζαν, γελούσαν, κοιμούνταν. Πλέον, ο ιδιωτικός αυτός χώρος γίνεται δημόσιος. Κοιτάω μια από αυτές τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου φέρνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας ή θλίψης. Εσένα, Τόλη; «Κάποιοι μου λένε ότι είμαι πεσιμιστής, αλλά εγώ με βλέπω ως ρεαλιστή. Γίνεται μια καταστροφή την οποία δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω και αυτό που μπορώ να κάνω είναι να την καταγράψω, να τη δείξω και κατ’ επέκταση να προειδοποιήσω». Κι ο σκοπός της έκθεσης «Απομεινάρια μιας πτώσης»; «Να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα της απώλειας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που σιγά-σιγά χάνεται».
Info
Η έκθεση φωτογραφίας «Απομεινάρια μιας πτώσης» του Τόλη Τατόλα, με 48 φωτογραφίες, θα πραγματοποιηθεί 9-26 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 10/2), στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Νέοι Φούρνοι», σε συνεργασία με τη MONUMENTA. 2130109300, 2130109324, ελεύθερη είσοδος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.