- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Wildlife Photographer of the Year: Έλληνας φωτογράφος ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου
Ο Αγοραστός Παπατσάνης αποτύπωσε μια παραμυθένια σκηνή στον Όλυμπο
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Wildlife Photographer of the Year, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου - Διακρίθηκε ο Έλληνας φωτογράφος Αγοραστός Παπατσάνης.
Ανακοινώθηκαν οι νικητές των ετήσιων βραβείων φωτογραφίας Wildlife Photographer of the Year, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Ο διαγωνισμός που εγκαινιάστηκε το 1965 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φωτογραφικούς θεσμούς για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας φύσης.
Οι φετινές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 40.000, για τις 16 κατηγορίες του διαγωνισμού.
Το μεγάλο βραβείο κέρδισε η Αμερικανίδα Κάριν Άινερ. Η φωτογραφία της καταγράφει την στιγμή που ένα σμήνος κηφήνων προσπαθεί να γονιμοποιήσει μια μέλισσα.
Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο είναι και μια ελληνική διάκριση στον διαγωνισμό, καθώς ο Αγοραστός Παπατσάνης κέρδισε βραβείο στην κατηγορία «Φυτά και Μύκητες». Ο Έλληνας φωτογράφος εντόπισε μορχέλλες στους πρόποδες του Ολύμπου στην Πιερία και έφτιαξε αυτό που η επιτροπή του διαγωνισμού χαρακτήρισε ως «ένα παραμύθι με τον φακό του».
Να πώς σχολιάστηκε από την κριτική επιτροπή του Wildlife Photographer of the Year η εικόνα του Αγοραστού Παπατσάνη:
«Ο Αγοραστός θέλησε να δημιουργήσει ένα μαγικό σκηνικό, αιχμαλωτίζοντας αυτούς τους μύκητες σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Περίμενε να φιλτράρει ο ήλιος μέσα από τα δέντρα και να φωτίσει το νερό στο βάθος, και μετά χρησιμοποίησε έναν ευρυγώνιο φακό και φλας για να τονίσει τις δαιδαλώδεις μορφές των μορχελλών.
»Καρποφορώντας για λίγες μόνο μέρες κάθε άνοιξη και πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν, οι μορχέλλες θεωρούνται γαστρονομικοί θησαυροί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, σε ορισμένα δάση, όπως αυτό στην Ελλάδα, ευδοκιμούν φυσικά.
»Σε όλες τις βόρειες εύκρατες περιοχές απαντώνται διάφορα είδη μορχελλών. Χαρακτηρίζονται τυπικά από τα διακριτικά κυψελοειδή καπάκια τους, τα οποία έχουν κοιλώματα μέσα στα οποία παράγονται σπόρια. Ορισμένα είδη μορχέλλας καρποφορούν πληθωρικά μετά από δασικές πυρκαγιές, ενώ άλλα συνδέονται με συγκεκριμένα δέντρα, τόσο αειθαλή όσο και φυλλοβόλα».
Η Roz Kidman Cox, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, συγγραφέας και εκδότης, είπε: «Οι μορχέλλες είναι τα αστέρια αυτής της φωτογραφίας, τα περίεργα κυψελοειδή κεφάλια τους που φέρουν σπόρια αναδύονται από τα παλιά απορρίμματα φύλλων, αλλά η μαγεία προέρχεται από το να πιάσεις τη στιγμή που o ήλιος φωτίζει το σκηνικό της πισίνας και του καταρράκτη και αναδεικνύει το κιτρινοπράσινο της νέας ανοιξιάτικης ανάπτυξης».
Οι μορχέλλες -γνωστές στην καθομιλουμένη ως «κουκουμέλες», «μουρτσέκια» ή «κουζούκια», ανάλογα με την περιοχή της χώρας όπου συναντώνται, συγκαταλέγονται στα μεγάλα δώρα της φύσης στο ελληνικό τραπέζι. Το πλούσιο, γήινο άρωμά τους τις μεταμορφώνει στα καλύτερα από όλα τα άγρια μανιτάρια και τα πιο αγαπητά μετά τις τρούφες. Η ασυνήθιστη εμφάνισή τους τα κάνει ένα από τα πλέον εύκολα αναγνωρίσιμα μανιτάρια που υπάρχουν.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 150 εδώδιμα είδη μανιταριών, από τα πιο κοινά μανιτάρια των αγρών μέχρι και (σύμφωνα με ορισμένες πηγές) τις σπάνιες τρούφες που αναπτύσσονται κάτω από το χώμα. Οι μορχέλλες είναι κατά πολύ οι πιο νόστιμες και διαδεδομένες.
Στο βιογραφικό του δημιουργού, πληροφορούμαστε ότι ο Αγοραστός Παπατσάνης είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε μεγάλους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των European Nature Photographer of the Year, Asferico, Big Picture και MontPhoto. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί και στο National Geographic.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Το «Σετσέκ» βρίσκει τις θεολογικές του ρίζες στον Σεΐντ Αλί Σουλτάν, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 15ο αιώνα
Οκτώ γυναίκες φωτογράφοι γράφουν στην ATHENS VOICE για την Παγκόσμια Μέρα Φωτογραφίας
Η Ελληνίδα φωτογράφος που άνοιξε νέους δρόμους στην εγχώρια φωτογραφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.