Η Νάιρα Γκισιάν εξερευνά τη σεξουαλικότητα με τον φακό της
«Μέσα από τις φωτογραφίες μου επιζητούν να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, το σώμα τους, και να βγουν από καθημερινή συμβατικότητά τους»
Νάιρα Γκισιάν: Μια φωτογράφος διεθνούς φήμης εξερευνά με τον φακό της τη σεξουαλικότητα και την αισθητική.
Γράφει ο Χρήστος Τερζίδης
Η Νάιρα Γκισιάν είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στον χώρο της παγκόσμιας φωτογραφίας για πολλούς λόγους πέρα από την τέχνη της, η οποία χαρακτηρίζεται από μια γενναία προσέγγιση της αισθητικής που αφορά τη σεξουαλικότητα.
Γεννημένη σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Αρμενίας και έχοντας σαν αφετηρία τις βασικές αρχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με σκληρή δουλειά κατάφερε να αφήσει πίσω της τις τεχνικές retouching και photoshop και να ανακαλύψει την προσωπική της συνταγή για την αναζήτηση της αρμονίας του αποτελέσματος. Έτσι έγινε όνομα και αναγνωρίσιμη όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το κύριο αντικείμενο στην δουλειά της Γκισιάν είναι οι γυναίκες στις οποίες εξερευνά πέρα από την ομορφιά και την γλώσσα του σώματος, και την ποικιλομορφία του. Η αναγνώριση ήρθε κυρίως για τον γενναίο τρόπο που αποτυπώνει αυτά τα στοιχεία.
«Όταν ξεκίνησα, κυρίως μέσω διαδικτύου, να εκθέτω την δουλειά μου, αντιμετώπισα ένα μεγάλο κομμάτι συντηρητισμού από ανθρώπους που πίστευαν ότι έκανα κάτι απαγορευμένο, ίσως ντροπιαστικό αλλά σίγουρα δυσνόητο για αυτούς. Με τον χρόνο όμως άρχισαν να έρχονται σε επαφή μαζί μου όλο και περισσότεροι άνθρωποι -νέοι στο μυαλό- που μοιραζόταν την ίδια “τρέλα” μαζί μου. Ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες οι οποίες μέσα από τις φωτογραφίες μου επιζητούσαν να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, το σώμα τους, και να βγουν από καθημερινή συμβατικότητά τους».
Ο αγώνας που δίνει είναι συνεχόμενος και όχι αποκλειστικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Πρόσφατα αναγκάστηκε να αλλάξει το κυρίως θέμα μιας έκθεσης της στην Ρωσία, το οποίο αφορούσε αισθησιακές φωτογραφίες λεσβιακών ζευγαριών.
«Οι οργανωτές και οι ιδιοκτήτες του εκθεσιακού χώρου κατέληξαν ότι οποιαδήποτε έκθεση με θέμα σχετικό με την LGBT κοινότητα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό για τη Ρωσία του σήμερα και αποφάσισαν ότι δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις. Εύχομαι -κάποια μέρα στο μέλλον- να μην συναντώ τέτοια προβλήματα».
Στα μελλοντικά σχέδια της καλλιτέχνιδος (που δηλώνει ως βασικές επιρροές τους Richard Avedon, Helmut Newton, Ren Hang αλλά και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες όπως Jim Jarmusch και Michelangelo Antonioni) είναι οι επόμενες εκθέσεις στις οποίες θέλει να αποτυπώσει διαφορετικούς τύπους γυναικών αποφεύγοντας πάντα τεχνικές retouching και photoshop.
«Έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή όπου η φυσικότητα κυριαρχεί και έλκει τους ανθρώπους. Δεν τους ενδιαφέρει να δουν μια τέλεια εικόνα αλλά την πραγματική ζωή, ανθρώπους με ατέλειες στο δέρμα και το σώμα τους, ανθρώπους σαν και αυτούς. Νομίζω ότι είναι μια θετική τάση και ειδικά για τη νεολαία. Εγώ από τη μεριά μου, θέλω να σας δείξω πως μπορείτε να δείξετε sexy χωρίς την ανάγκη του Photoshop».
Δείτε περισσότερα για τις φωτογραφίες της Νάιρα Γκισιάν:
instagram.com/miss_nairagishian
instagram.com/myhrt.art
instagram.com/myhrt.polaroids
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «20 μέρες στη Μαριούπολη»
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.