- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πέθανε η Έβελιν Ρίχτερ η «μεγάλη κυρία» της φωτογραφίας
Μόλις το 1979 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση
Πέθανε η φωτογράφος Έβελιν Ρίχτερ, μια από τις πιο σημαντικές Γερμανίδες φωτογράφους η οποία καθιερώθηκε φωτογραφίζοντας την καθημερινότητα.
Σε ηλικία 91 ετών πέθανε η φωτογράφος Έβελιν Ρίχτερ, μια από τις σημαντικότερες Γερμανίδες φωτογράφους. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών (MdbK) στη Λειψία.
Η Έβελιν Ρίχτερ θεωρούνταν η χρονογράφος της ζωής και της εργασίας στην Ανατολική Γερμανία. Απαθανάτιζε ανθρώπους στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο δρόμο. Φωτογράφιζε τη ζωή στην πόλη, τη θλίψη και τη φθορά στον κόσμο των εργατών αλλά και των αγροτών.
Η Ρίχτερ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1930 στο Μπάουτσεν της Ανατολικής Σαξονίας. Μετά από μια μαθητεία ως φωτογράφος στη Δρέσδη, άρχισε να σπουδάζει στη Λειψία, αλλά διαγράφηκε χωρίς να το θέλει μετά από δύο χρόνια, σύμφωνα με το μουσείο MdbK. «Οι υψηλές προσδοκίες της Ρίχτερ από την καλλιτεχνική διδασκαλία δεν εκπληρώθηκαν» σύμφωνα με το μουσείο.
Εκτός αυτού οι ιδέες της συγκρούονταν με αυτές του σοσιαλιστικού κράτους. Πάντα εργαζόταν ως αυτοαπασχολούμενη φωτογράφος. Πέρυσι της απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο Μπερντ και Χίλα Μπέχερ από την πόλη του Ντίσελντορφ.
Η Ρίχτερ δεν ήταν απλώς μια "μεγάλη κυρία της φωτογραφίας", είχε δηλώσει η Γκαμπριέλε Μούστερ, ιστορικός τέχνης από το Βερολίνο με αφορμή τα 90ά της γενέθλια πέρυσι. «Ανεξάρτητη και πρωτότυπη, εκλεπτυσμένη, ενσάρκωνε το πνεύμα της εποχής της». Οι φωτογραφίες της έδειχναν «πως το να φωτογραφίζεις δεν απαιτεί μόνο εκπαίδευση αλλά και καρδιά και την ικανότητα να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και να δέχεσαι τη διαφορετικότητά του».
Θα ζει μέσα από το έργο της
Η Ρίχτερ δεν μπορούσε ούτε να δημοσιεύσει ούτε να πουλήσει τα έργα της και δούλευε μόνο «για το μπαούλο», όπως έλεγε η ίδια. Μόλις το 1979 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση και μετά από δύο χρόνια, το 1981, πήρε μια θέση διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποβλήθηκε ως φοιτήτρια. Αργότερα, το 1991 έγινε καθηγήτρια. Είχε πλήρη ελευθερία σε αυτό που έκανε και μπορούσε να επιλέξει τα θεματά της με βάση αυτό που την ενδιέφερε.
Το 2014 η Έβελιν Ρίχτερ αποσύρθηκε σε γηροκομείο. Οι τελευταίες φωτογραφίες που τράβηξε είναι από το 2012. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της συστηματοποιήθηκε το 2009 και φυλάσσεται στο «Αρχείο Έβελιν Ρίχτερ» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών στη Λειψία. «Μέσα από το εκτενές καλλιτεχνικό της έργο καθώς και από τις πολλές και ενδιαφέρουσες συνομιλίες και ταξίδια, η Έβελιν Ρίχτερ θα μας μείνει αξέχαστη», δήλωσε η διευθύντρια του αρχείου, Ζανέτ Στόσεκ. «Θα ζει μέσα από τα έργα της».
Έργα της Έβελιν Ρίχτερ
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.