Σπάνιες εικόνες της Αθήνας από τον φωτογράφο Πέτρο Πουλίδη
Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα στον φωτογράφο Πέτρο Πουλίδη και την Αθήνα του 1920 και 1930.
Για την 9η Ιουνίου και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, η ΕΡΤ δημοσιοποιεί σπάνιες φωτογραφίες του Πέτρου Πουλίδη από την Αθήνα του 1920 και 1930.
Ο Πέτρος Πουλίδης (1885-1967) δικαίως θεωρείται ο πρύτανης των Ελλήνων φωτορεπόρτερ, με ένα αξεπέραστο έργο που απλώνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Καταγράφοντας τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης Ελλάδας και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, υπήρξε ο «Πρώτος Έλληνας Φωτορεπόρτερ» του Πεζικού από τις 5 Οκτωβρίου του 1912 ως την 1η Νοεμβρίου 1913, ενώ αργότερα ήταν δίπλα στους Έλληνες στρατιώτες στο Αλβανικό μέτωπο του ‘40. Ο Πέτρος Πουλίδης δεν ήταν μόνο πολεμικός φωτορεπόρτερ, διατηρούσε δικό του φωτογραφείο στην οδό Μαρασλή και με το φακό του απαθανάτιζε εικόνες της καθημερινής ζωής. Η συμβολή του στη φωτογραφία, στη δημοσιογραφία και στα ελληνικά γράμματα είναι τεράστια.
Η 9η Ιουνίου θεσπίστηκε το 2007 από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων σαν η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, αναγνωρίζοντας έτσι τον σημαντικό τους ρόλο στη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης και προβάλλοντας σε ένα ευρύτερο κοινό μοναδικά και σπάνια τεκμήρια. Η 9η Ιουνίου μόνο τυχαία ημερομηνία δεν είναι: Στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO.
Ανάμεσα στο πλούσιο και ποικίλο υλικό που διαθέτει το Αρχείο της ΕΡΤ είναι και η Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα του 1920 και 1930 και μέσα από δεκαέξι σπάνιες φωτογραφίες του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου.
«Ξεφυλλίζοντας» το άλμπουμ των φωτογραφιών ερχόμαστε σε επαφή με μια Αθήνα λίγο έως πολύ διαφορετική από ότι τη γνωρίζουμε σήμερα. Βλέπουμε κτίρια που δεν υπάρχουν πια και άλλα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέχρι και σήμερα, γνωστά αγάλματα που έχουν αλλάξει θέση, την αρχή εργασιών διαμόρφωσης σημείων της πόλης και γενικά σκηνές μιας άλλης καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών που κάποτε βρισκόταν στην σημερινή Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά), τις εργασίες εκχωμάτωσης μπροστά στη Βουλή για τη δημιουργία της πλατείας του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, τον γνωστό μας έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη που πια τον συναντάμε στην Παλαιά Βουλή να βρίσκεται στην παλιά του θέση, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Επίσης, την Πλατεία Λαυρίου με το συρμό του «Θηρίου», τα υπαίθρια ανθοπωλεία στην Ομόνοια πριν την κατασκευή του υπόγειου σταθμού, την πισίνα με θαλασσινό νερό στην Πλατεία Δεξαμενής και μια άποψη της περιοχής του Κολωνακίου με βοσκό με τα πρόβατα του. Τέλος, γνωρίζουμε μια ξεχασμένη στις μέρες μας όψη ενός παραθαλάσσιου προαστίου της πόλης, αυτού του Νέου Φαλήρου.
Με πληροφορίες από το Αρχείο της ΕΡΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.