Φωτογραφια

Βραβεία Yannis Behrakis & Athens Photo World: Οι μεγάλοι νικητές

Οι εικόνες, τα συγκλονιστικά θέματά τους και οι δηλώσεις του νικητή Ζάμιτ Λούπι και των κριτικών επιτροπών

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Rebecca Zammit Lupi, 15χρονη ασθενής με καρκίνο, παίζει ένα παιχνίδι στο iPad της tablet στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού, στην i
© Darrin Zammit Lupi

Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World 2021: Ο Ντάριν Ζάμιτ Λούπι του Reuters και ο Δημήτρης Τοσίδης του ΑΠΕ οι μεγάλοι νικητές, αντίστοιχα

Ο δημοσιογράφος και φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Ντάριν Ζάμιτ Λούπι από τη Μάλτα είναι ο μεγάλος νικητής του Διεθνούς Βραβείου Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis για το 2021. Ο φωτορεπόρτερ – ανταποκριτής του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Δημήτρης Τοσίδης από τη Θεσσαλονίκη απέσπασε το βραβείο Athens Photo World 2021, ενώ δεύτερος φιναλίστ ήταν ο φωτορεπόρτερ Άγγελος Τζωρτζίνης και τρίτος φιναλίστ ο φωτορεπόρτερ Πέτρος Γιαννακούρης του Associated Press.  

Οι φετινοί νικητές των βραβείων Yannis Behrakis και Athens Photo World ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Τρίτη 1 Ιουνίου. Τα δύο αυτά χρηματικά βραβεία καθιερώθηκαν το 2019, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μεγάλο δωρητή της διοργάνωσης και πραγματοποιήθηκαν φέτος για 3η συνεχή χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντάριν Ζάμιτ Λούπι διακρίθηκε για το έργο του «Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου, και η τελευταία», ακολουθούμενος από τους δύο φιναλίστ Εμίλιο Μορενάτι (Ισπανία) του Associated Press με το έργο «COVID-19: Απόγνωση και Θάνατος για τους Ηλικιωμένους της Ισπανίας» και τον Τζέρεμυ Λέμπιν (Γαλλία) με το έργο «Ο Γιατρός Peyo και ο κύριος Hassen».

Ο Peyo στέκεται φρουρός στην πόρτα του δωματίου του ετοιμοθάνατου Ρόμπερτ
© Jeremy Lempin

Ο Δημήτρης Τοσίδης κέρδισε το βραβείο Athens Photo World με το θέμα «Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα». Ο Άγγελος Τζωρτζίνης αναγνωρίστηκε για το μακρόχρονο θέμα «Παγιδευμένοι στην Ελλάδα» και θα πάρει δώρο από την εταιρία Samsung ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Ο Πέτρος Γιαννακούρης που διακρίθηκε για το έργο του «Μόρια, Το Τέλος» θα λάβει δώρο μια mirrorless φωτογραφική μηχανή Canon EOS E50 από το κατάστημα φωτογραφικών ειδών Galaios Photostore.

Η αρχή μιας καινούριας μέρας
© Δημήτρης Τοσίδης

Τη βράβευση του Ντάριν Ζάμιτ Λούπι ανακοίνωσε η Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η οποία έχει δηλώσει σχετικά: «Όταν είσαι φωτογράφος, η κάμερα σου και ο φακός είναι προέκταση του σώματος σου. Ενστικτωδώς καταγράφεις ό,τι η λογική και η καρδιά σου πιστεύουν ότι είναι σημαντικό. Είναι κομμάτι του παζλ της ζωής. Αφορά τον εαυτό σου πρωτίστως, ξέρεις όμως ότι υπάρχουν και άλλοι που βιώνουν κάτι παρόμοιο. Πολλές και αξιόλογες συμμετοχές και φέτος με εικόνες και ιστορίες που σε γεμίζουν συναισθήματα. Αυτά είναι η κινητήρια δύναμη άλλωστε. Γροθιά στο στομάχι είναι η κατάθεση ψυχής του φετινού νικητή. Ντάριν Ζάμιτ Λούπι, είμαστε δίπλα σου».

Η Rebecca Zammit Lupi, 15χρονη ασθενής με καρκίνο, παίζει ένα παιχνίδι στο iPad της tablet στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei
© Darrin Zammit Lupi

Η Κέλλυ Ριντ Γκραντ μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού δήλωσε για το σύνολο των συμμετοχών: «Χαρήκαμε πολύ που είδαμε τόσα πολλά έργα υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο. Χρειάστηκε να παρθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις αλλά στο τέλος, εμείς οι κριτές, με τον Γιάννη μας στην καρδιά του ο καθένας, πήραμε μια απόφαση και είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα. Και τα τρία έργα αποτελούν τον αντικατοπτρισμό των ζωών μας παγκοσμίως: καρκίνος, κορωνοϊός και περίθαλψη. Συγχαρητήρια».

Ο Ντάριν Ζάμιτ Λούπι ανέφερε σχετικά: «Τράβηξα την πρώτη φωτογραφία της κόρης μου, της Ρεμπέκα, λίγα λεπτά μετά τη γέννησή της, στις 3 Αυγούστου του 2005. Λίγο περισσότερο από 15 χρόνια αργότερα, τράβηξα την τελευταία φωτογραφία της κόρης μου, λίγα λεπτά αφότου πέθανε, από καρκίνο, στις 3 Ιανουαρίου του 2021. Είμαι φωτορεπόρτερ. Ήταν φυσικό για μένα να καταγράφω σχεδόν την κάθε στιγμή της όμορφης ζωής της Μπεκς, όπως τη φωνάζαμε εγώ και η σύζυγός μου, Μαρίσα. Όπως όταν ήταν δυο ετών και το πρόσωπό της έμοιαζε να λάμπει από ένα εσωτερικό φως. Δύσκολη, πολύ πιο δύσκολη, ήταν η καταγραφή της ασθένειας και του θανάτου της από μια σπάνια και εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου των οστών. Όπως εκείνη τη φορά που καθόταν στο σκοτάδι λαμβάνοντας ενδοφλέβια υγρά μετά από τη χημειοθεραπεία, με τα μακριά και υπέροχα σκούρα μαλλιά της να αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. Ή εκείνη τη φορά που αγκάλιασε το αρκουδάκι της, τον Σνάγκλς, σφιχτά, ενώ κοιμόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου, εν τω μέσω μιας τρομερής σειράς ιατρικών διαδικασιών που ελπίζαμε ότι θα μπορούσαν να τη σώσουν. Και εκείνη τη φορά που η μητέρα της έκλαιγε θρηνητικά πάνω από το κορμί της, λίγα λεπτά μετά το θάνατο της Becs, όταν οι φακίδες στο πρόσωπό της αποτελούσαν ένα σκληρό σύμβολο της νεότητας και της ομορφιάς της. Η μάχη της Μπεκς έγινε ακόμη δυσχερέστερη από μια παγκόσμια πανδημία, που μας οδήγησε στην τρέλα στην προοπτική μόλυνσης του καταβεβλημένου ανοσοποιητικού της συστήματος, δημιούργησε άγχος για τις αλυσίδες εφοδιασμού ιατροτεχνολογικών προϊόντων και, το χειρότερο από όλα, έφερε το χωρισμό σε μια στιγμή που η συντροφικότητα ήταν αυτό που χρειαζόμασταν περισσότερο».

Ο Dore Motonatembe διατηρείται σε φόρμα κάνοντας ασκήσεις μπροστά στη σκηνή του στον καταυλισμό της Σάμου, 26 Μαρτίου 2019.
© Άγγελος Τζωρτζίνης

Για τους φωτογράφους που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό για το Βραβείο Athens Photo World η Νατάσα Μαρκίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού είπε: «Η κριτική επιτροπή του βραβείου Αthens Photo World 2021 μελέτησε ένα σύνολο από ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εργασίες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία του φωτογραφικού ντοκουμέντου. Τις αξιολόγησε ισότιμα θεωρώντας εξίσου σημαντική τη διαδικασία της φωτογράφισης (capturing process) με  αυτήν της επιλογής των εικόνων (editing) που συγκροτούν μια ενότητα. Προσμετρήθηκε επίσης θετικά το συνοδευτικό κείμενο που καταδεικνύει αν ο/η φωτογράφος αρθρώνει μια συγκροτημένη σκέψη για το έργο του/της. Για το πρώτο βραβείο επιλέχθηκε η εργασία του Δημήτρη Τοσίδη με τίτλο Διάβα, μια αναφορά σε πρακτικές και παραδόσεις σε περιοχές της χώρας μας που δεν έχουν επαρκώς αναπαρασταθεί φωτογραφικά. Πρόκειται για θέματα τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ζωή μας, τον τόπο καταγωγής μας, θέματα τοπικά αλλά ταυτόχρονα παγκόσμια. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ενότητα με τίτλο Trapped in Greece του Άγγελου Τζωρτζίνη που σχετίζεται με τη φωτογραφική αναπαράσταση της καθημερινότητας και των προβλημάτων των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας νησιών όπως η Σάμος και η Λέσβος. Η χρήση του ασπρόμαυρου καθώς και αυτή του πανοραμικού φορμά προσδίδουν στις εικόνες μια διαφορετική οπτική. Τέλος, το τρίτο βραβείο δόθηκε στην εργασία με τίτλο Moria, The End του Πέτρου Γιαννακούρη με φωτογραφίες από την καταστροφή του καταυλισμού στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 και τις δραματικές συνέπειες για τους 12.000 πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι. Οι εικόνες περιγράφουν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε η Λέσβος εφάμιλλη και ίσως μεγαλύτερη αυτής που έλαβε χώρα το 2015». 

Πρόσφυγες και μετανάστες περπατούν στον κατεστραμμένο από τη φωτιά καταυλισμό της Μόριας, 9 Σεπτεμβρίου 2020
© Πέτρος Γιαννακούρης

Όμως φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιλογή της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού για το βραβείο Yannis Behrakis μιας ακόμη ενότητας φωτογραφιών, ως άξιας Τιμητικής Αναφοράς. Πρόκειται για το «The Ameriguns» του Ιταλού φωτογράφου Γκαμπριέλε Γκαλιμπέρτι για το οποίο ο Τζερόμ Ντιλέϊ ανέφερε «αποφασίσαμε να κάνουμε επίσης μια Τιμητική Αναφορά στο “Ameriguns” του Γκαλιμπέρτι, διότι αιχμαλωτίζει όπως ποτέ στο παρελθόν την τρέλα και την κουλτούρα των όπλων στην Αμερική».

Parker Fawbush, Jalyn Fawbush, Parker Knox, Kiercley Fawbush στην πόλη Poseyville της Ιντιάνα
© Gabriele Galimberti

Οι κριτικές επιτροπές των δύο διαγωνισμών αποτελούνταν από τους: Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη (Πρόεδρος άνευ ψήφου), Στίβ Κρισπ, Φωτογράφος, Κέλλυ Ρίντ Γκραντ, Αρχισυντάκτρια Φωτογραφικού Τμήματος – Yahoo News, Τζερόμ Ντιλέι Επικεφαλής Φωτογραφικού Associated Press Αφρικής και Γιώργος Καραχάλης, Φωτοειδησεογράφος – Ανταποκριτής ξένου Τύπου, Αναστασία Μαρκίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Συμέλα Πατζαρτζή Φωτορεπόρτερ/ photo-editor, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Francisco España, 60, κοιτάζει τη Μεσόγειο θάλασσα από ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι δίπλα στο “Hospital del Mar” στη Βαρκελώνη, 4 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Francisco ασθένησε με κορωνοϊό και πέρασε 52 μέρες στη ΜΕΘ.
© Emilio Morennatti

Το φιλί ενός ζευγαριού ηλικιωμένων πίσω από νάιλον παραβάν και με μάσκες
© Emilio Morenatti


Info: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση ΕΔΩ και ΕΔΩ. Η υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Κήπου, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και νέες συνεργασίες όπως με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την ΑΟΝ, τη Samsung και το Athens Plaza βοηθούν το Athens Photo World να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε το 2019. Το Athens Photo World είναι πάντα αφιερωμένο στη 30ετή δουλειά και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και παραμένει αφοσιωμένο στην προβολή και την υποστήριξη των φωτορεπόρτερ παγκοσμίως, ιδίως σε καιρούς που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, αξίζει να στραφούν οι προβολείς σε αυτούς και στο έργο τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.