Μία άλλη Ελλάδα μέσα από τον φακό του William John Woodhouse
Ο Άγγλος ακαδημαϊκός κατέγραψε μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από την Ελλάδα από το 1890 έως το 1935 και όλοι καλούμαστε να συνδράμουμε.
Μία ματιά στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Άγγλου ακαδημαϊκού William John Woodhouse, μέσα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα από το 1890 έως το 1935.
To Woodhouse Archive Flickr Project καλεί όλους εμάς να περιηγηθούμε ανάμεσα στις 1800 εικόνες του ακαδημαϊκού και λάτρη της Ελλάδας, William John Woodhouse, πολλές από αυτές χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί πού και πότε τραβήχτηκαν. Για να βοηθήσετε το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το μουσείο Chau Chak Wing να καταγράψουν τη φωτογραφική συλλογή του Woodhouse, έχει ξεκινήσει ένα community project μέσα από το Flickr, όπου ζητείται η βοήθεια όλων μας όπου μπορούμε να προσθέσουμε περιγραφές-λεζάντες, ταυτοποιήσεις και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε εικόνα του αρχείου της Nicholson Collection.
Η πλήρης συλλογής των τοποθεσιών, μνημείων και τοπίων της Ελλάδας, όπως φωτογραφήθηκαν από τον William John Woodhouse κατά την αλλαγή του 20ου αιώνα, βρίσκονται στη σελίδα Flickr και μας καλεί όλους να συνδράμουμε.
Αν αναγνωρίσουμε κάποια παραπάνω πληροφορία για κάποια φωτογραφία του William John Woodhouse, ανάμεσα σε εκατοντάδες από αυτές, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια περιγραφή ή σχόλιο. Ίσως μέσα από αυτές τις φωτογραφίες αναγνωρίσουμε κάποιο πρόγονό μας ή κάποια τοποθεσία.
Σχετικά με το αρχείο
Η συλλογή Nicholson κατέχει περισσότερα από 1800 γυάλινα αρνητικά φωτογραφιών από τον τέως έφορο William John Woodhouse κατά τα ταξίδια του στην Ελλάδα από το 1890 μέχρι τις αρχές του 1900. Ένα μικρό μέρος του αρχείου περιέχει φωτογραφίες της οικογένειάς του στα Blue Mountains της Αυστραλίας.
Η συλλογή καταγράφει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, χαρακτηριστικά τοπία της ελληνικής γης, σύγχρονα κτίρια και τους ανθρώπους που συνάντησε ο William John Woodhouse στο δρόμο του. Το αρχείο του είναι μία πλούσια πηγή «συλλαμβάνοντας» φωτογραφικά κάποιους χώρους και σημεία πριν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και πριν την μοντέρνα βιομηχανική ανάπτυξη.
Κάποιες από τις φωτογραφίες εμφανίστηκαν και στο βιβλίο του Woodhouse, «Aetolia: its geography, topography, and antiquities» που κυκλοφόρησε το 1897. Το αρχείο δεν δείχνει την αγάπη του μόνο για τις τοποθεσίες αλλά και για τους ανθρώπους και το πνεύμα της Ελλάδας.
Η αγάπη του Woodhouse για την ελληνική γη
O William John Woodhouse (1866-1937) ήταν ακαδημαϊκός Κλασικών Σπουδών από την Αγγλία που μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1901 για να λάβει τη θέση προέδρου Κλασικών Σπουδών και επίτιμου εφόρου στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Η έρευνα του για την αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα μαθητής στη Βρετανική Σχολή Αθηνών το 1890 όπου δούλεψε στις ανασκαφές του θεάτρου της Μεγαλόπολης, στην καρδιά της Πελοποννήσου. Επέστρεψε στην Ελλάδα αρκετές φορές ανάμεσα στο 1890 και 1897 για να καταγράψει την αρχαιολογία και τοπογραφία της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα το βιβλίο του «Aetolia; its Geography, Topography and Antiquities» («Αιτωλία, Γεωγραφία, Τοπογραφία και Αρχαιότητες»). Ο Woodhouse πίστευε πως η κατανόηση του φυσικού τοπίου ήταν απαραίτητη για να καταλάβουμε την ιστορία ενός μέρους και έτσι δημιούργησε ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο για τα μνημεία και τοπία της Ελλάδας.
Αφού μετανάστευσε στην Αυστραλία με την οικογένειά του, ο Woodhouse κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1908, 1921 και το 1935 για να συνεχίσει την έρευνα και να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες όχι μόνο από τις αρχαιολογικές τοποθεσίες και τοπία αλλά και από χωριά, μοναστήρια και τους ανθρώπους που συνάντησε.O Woodhouse ήταν ένας αγαπημένος δάσκαλος Κλασικών Σπουδών και ήταν γνωστός για τις γοητευτικές του διαλέξεις. Η τελευταία του διάλεξη το 1936 είχε τίτλο «Some Impressions of Greece» («Μερικές εντυπώσεις από την Ελλάδα») και ήταν μία βαθιά αναπόληση των ταξιδιών του και εξέφρασε την βαθιά του αγάπη για την ιστορία και τους ανθρώπους της Ελλάδας.
Το φωτογραφικό αρχείο του William John Woodhouse περιλαμβάνει 1800 γυάλινα αρνητικά φωτογραφιών από τοποθεσίες, μνημεία, χωριά, μοναστήρια της Ελλάδας, μεταξύ του 1890 και 1935. Το αρχείο είναι κομμάτι της Nicholson Collection του Chau Chak Wing Musem του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.