Φωτογραφια

Λατινοαμερικανικό ειδύλλιο

Ο αφρός της ισπανόφωνης γραμματείας σε 10 εικόνες

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50868-104162.jpg

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1960, ζει στο Παρίσι από τη δεκαετία του ’80 και έχει αναγνωριστεί ευρέως ως «ο φωτογράφος των συγγραφέων». Παρότι έχει εργαστεί στο πολεμικό ρεπορτάζ και σταδιοδρόμησε σε μέσα σαν την «El Pais», ήταν η τριβή του με το λογοτεχνικό χώρο εκείνη που του εξασφάλισε την είσοδο στα μουσεία όλου του κόσμου. Οι εικόνες του φιγουράρουν στις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης φωτογραφίας, ενώ τα λευκώματά του ανατυπώνονται τακτικά.

Ας μιλήσουν για τον Ντανιέλ Μορντζίνσκι οι ίδιοι οι λογοτέχνες. Mario Vargas Llosa: «Το να λέμε ότι ο Mordzinski “φωτογραφίζει τους συγγραφείς” δεν αρκεί» λέει ο νομπελίστας Περουβιανός συγγραφέας. «Οι εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του, στη ροή του χρόνου, είναι μια διεξοδική ερμηνεία γεμάτη σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα χαρακτηριστικά τους, στο ύφος τους και στις εκφράσεις τους… [...]υπηρετεί αυτούς που φωτογραφίζει, προσπαθώντας να φυλακίσει τη μύχια αλήθεια τους και πασχίζοντας να εξαφανίσει τον εαυτό του πίσω από τη φωτογραφική του μηχανή». Ενώ ο Luis Sepúlveda υπογραμμίζει πως ο Mordzinski έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει με τον φακό του «ακτινογραφίες» της ψυχής των συγγραφέων.

Επεξεργαζόμενος επί περισσότερα από τριάντα χρόνια, έναν φιλόδοξο «ανθρώπινο άτλαντα» της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, ο Μορντζίνσκι έχει απαθανατίσει τρεις γενεές δημιουργών: Jorge Luis Borges, Luis Sepúlveda, Rosa Montero, Cristina Fernandez Cubas, Antonio Muñoz Molina,Carlos Fuentes, Laura Restrepo, Roberto Bolaño, Manuel Vázquez Montalbán, Leonardo Padura, Alicia Giménez-Bartlett, Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez. Η δουλειά του εκτίθεται ως τις 24 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.

Info:

Daniel Mordzinski

«Από Μελάνι και Φως», μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας

Επιμέλεια: Miguel Fernández Belmonte

Χώρος: Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313318212)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-21.00

www.dimitria.thessaloniki.gr

n

Jorge Luis Borges


n

Gabriel García Márquez


n

Carlos Fuentes


n

Mario Vargas Llosa


n

Luis Sepúlveda


n

Enrique Vila-Matas


n

Francisco Ayala


n

José Luis Sampedro


n

Ana María Matute


n

Iván Thays

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.