- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μαγευτικές φωτογραφίες ουρανού και διαστήματος στα βραβεία φωτογραφίας αστρονομίας του 2018
Οι νικητές του 10ου διαγωνισμού του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς
Για 10η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία φωτογραφίας αστρονομίας του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς. Η 9μελής κριτική επιτροπή απαρτίστηκε τόσο από αστρονόμους και φωτογράφους, όσο και από καλλιτέχνες, κωμικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι ανέδειξαν ως Διορατικό Φωτογράφο Αστρονομίας της Χρονιάς 2018 αλλά και νικητή της κατηγορίας «Άνθρωποι και Διάστημα» τον Αμερικανό Μπραντ Γκολντπέιντ, ο οποίος έλαβε το βραβείο των 11.500 λιρών (10.000 ως ο μεγάλος νικητής και 1.500 ως νικητής κατηγορίας ).
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας αστρονομίας Γουίλ Γκέιτερ, κριτής στον διαγωνισμό επί χρόνια, σχολίασε για τη νικητήρια φωτογραφίας: «Για εμένα αυτή η εξαίσια εικόνα είναι εμβληματική για οτιδήποτε σημαίνει να είσαι αστρο - φωτογράφος: η ισορροπία ανάμεσα σε φως και σκοτάδι, η αντίθεση στις υφές και τους τόνους εδάφους και ουρανού και ο φωτογράφος μόνος του κάτω από έναν έναστρο θόλο μιας αποστομωτικής κλίμακας και ομορφιάς».
Μεταφορά της Ψυχής, Μπραντ Γκολντπέιντ (ΗΠΑ) - Διορατικός Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς 2018 και Νικητής Κατηγορίας Άνθρωποι και Διάστημα
Τραβηγμένη στη Μόαμπ της Γιούτα, η φωτογραφία απεικονίζει τεράστιους κόκκινους βραχώδεις σχηματισμούς κάτω από τον Γαλαξία στα δεξιά και τον μακρινό γαλαξία της Ανδρομέδας στα αριστερά.
Ζωντανό Διάστημα, Άντριου Γουάιτ (Ηνωμένο Βασίλειο) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Άνθρωποι και Διάστημα
Τραβηγμένη στο Πάγκχαμ του Δυτικού Σάσσεξ, η φωτογραφία του Γουάιτ στοχεύει στο να μας δείξει πόσο έχουμε συνηθίσει να μη βλέπουμε τον βραδινό ουρανό λόγω της φωτορύπανσης, με τη σβηστή λάμπα του δρόμο να επιτρέπει ένα εκπληκτικό θέαμα.
Τρέχοντας στο Μονοπάτι του Σέλας, Νικολά Λεφοντέ (Γαλλία) - Νικητής Κατηγορίας Σέλας
Μία θολή λωρίδα Σέλας φαίνεται να παρασύρεται στον ουρανό πάνω από τη Σίρκα της Φιλανδίας, όπως ένας δρόμος χάνεται στον ορίζοντα.
Κυκλικές Πέτρες του Κάστλριγκ, Μάθιου Τζέιμς Τέρνερ (Ηνωμένο Βασίλειο) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Σέλας
Η εικόνα του Τέρνερ δείχνει τις όρθιες πέτρες να φωτίζονται από το φεγγαρόφωτος, ενώ το Σέλας πίσω από τα βουνά δίνει την αίσθηση ότι οι λόφοι εκπέμπουν μία αιθέρια πράσινη λάμψη.
NGC 3521, Μυστηριώδης Γαλαξίας, Στίβεν Μορ (Αυστραλία) - Νικητής Κατηγορίας Γαλαξίες
Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 3521 βρίσκεται περίπου 26 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Λέοντα, περιτριγυρισμένο από τεράστιες ποσότητες σκόνης και άστρων που λάμπουν έξω από τον δίσκο του. Ηλικιωμένα κιτρινοκόκκινα αστέρια, νεότερα μπλε-άσπρα αστέρια που καίγονται έντονα και διάφορα νεφελώματα σε όλο τον δίσκο προσφέρουν ένα λαμπερό σύνολο αντιθετικών χρωματικών τόνων. Για αυτή τη φωτογραφία χρειάστηκαν περίπου 20,5 ώρες έκθεσης σε μία ποικιλία φίλτρων.
Από το Μιράκ, Ραούλ Βιλαβέρδε Φρελ (Ισπανία) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Γαλαξίες
Αυτή η φωτογραφία είναι ένα μωσαϊκό εικόνων και απεικονίζει τον Γαλαξία της Ανδρομέδας και τον Γαλαξία του Τριγώνου στις δύο πλευρές του άστρου Μιράκ.
Αντίστροφα Χρώματα στο όριο ανάμεσα στην Περιοχή Γαλήνη και την Περιοχή Ηρεμία, Χορδί Ντελπέιζ Μπορέλ (Ισπανία) - Νικητής Κατηγορίας Η Σελήνη Μας
Η αντιστροφή χρωμάτων είναι μία τεχνική απεικόνισης του βάθους του ουρανού, όπου οι θολές λεπτομέρειες των γαλαξιών και των νεφελωμάτων μπορούν να φανούν πιο καθαρά σε μία αρνητική εικόνα. Απεικονίζοντας το φεγγάρι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε δομές του εδάφους, που διαφορετικά θα ήταν ελάχιστα ανιχνεύσιμες.
Η Λάμψη της Γης, Πίτερ Γουόρντ (Αυστραλία) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Η Σελήνη Μας
Κατά τη διάρκεια μίας ολικής ηλιακής έκλειψης η λάμψη του αστρικού στέμματος κρύβει τις λεπτομέρειες της Σελήνης. Ωστόσο, με την διαστρωμάτωση πολλαπλών ψηφιακών εκθέσεων, η εικόνα του Γουόρντ δείχνει τόσο το υπέροχο αστρικό στέμμα, όσο και το «πρόσωπο» της Σελήνης, το οποίο φωτίζεται από τη λάμψη του Ήλιου και αντανακλά τη Γη.
Βασιλιάς Ήλιος, Μικρός Βασιλιάς και ο Θεός του Πολέμου, Νικολά Λεφοντέ (Γαλλία) - Νικητής Κατηγορίας Ο Ήλιος Μας
Αυτή η εικόνα δείχνει το αστρικό στέμμα, κατά τη διάρκεια μία ολικής ηλιακής έκλειψης πάνω από το Γιούνιτι του Όρεγκον. Τον Ήλιο σε έκλειψη πλευρίζουν στα αριστερά το μπλε αστέρι Βασιλίσκος και στα δεξιά ο κόκκινος πλανήτης Άρης. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 120 μεμονωμένες εικόνες, με έναν συνολικό χρόνο έκθεσης 100 δευτερολέπτων.
Έγχρωμη Εκρηκτική Παραμόρφωση, Στιούαρτ Γκριν (Ηνωμένο Βασίλειο) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Ο Ήλιος Μας
Σε αυτή την εικόνα ο φωτογράφος κατάφερε να αποθανατίσει μία εκρηκτική παραμόρφωση ώρες μόνο μετά από μία ηλιακή έκλαμψη. Παρουσιασμένη σε αντίστροφη στοίχιση και με ενισχυμένο χρωματισμό, ώστε να δημιουργηθεί μία θερμή ηλιακή λάμψη, η φωτογραφία μας δείχνει την πανέμορφη δομή εντός της χρωμόσφαιρας του υδρογόνου.
Η Χάρη της Αφροδίτης, Μάρτιν Λιούις (Ηνωμένο Βασίλειο) - Νικητής Κατηγορίας Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδείς
Ο Λιούις τράβηξε αυτή την υπέρυθρη φωτογραφία της Αφροδίτης χρησιμοποιώντας μία μονόχρωμη ψηφιακή βιντεοκάμερα τοποθετημένη σε ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο. Το βίντεο επεξεργάστηκε, έτσι ώστε να αφαιρεθεί η θολότητα που προκαλεί η ατμόσφαιρα της Γης και τα καρέ συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μία στατική εικόνα του πλανήτη.
Η Παρέλαση των Πλανητών, Μάρτιν Λιούις (Ηνωμένο Βασίλειο) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδείς
Ο Μάρτιν φωτογράφησε κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος από τον κήπο του στο Σεντ Άλμπανς της Χερτφορτσάιρ. Ο Ερμής, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας απαιτούσαν υπέρυθρη απεικόνιση, ώστε να φανούν οι λεπτομέρειες της επιφάνειας τους και χρωματίστηκαν, για να ταιριάζουν στην πιο συνηθισμένη οπτική τους εμφάνιση. Όλες οι εικόνες τοποθετήθηκαν σε μέγεθος ανάλογο, με αυτό που θα είχαν αν τις βλέπαμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο.
Αειφανής Αστέρας, Φέρενκ Ζέμαρ (Ουγγαρία) - Νικητής Κατηγορίας Τοπία Ουρανού
Πολύχρωμα αστρικά μονοπάτια ενώνονται με τα φωτεινά φώτα της πόλης Γκαλιατέτο στην Ουγγαρία. Αυτή η εξαιρετικά μακριά ακολουθία δείχνει τον αειφανή αστέρα Αλμάχ, γνωστό και ως Ανδρομέδα Γ’, να ακουμπά τον ορίζοντα.
Το Μονοπάτι της Σεληνιακής Έκλειψης, Χουανζίν Σου (Κίνα) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Τοπία Ουρανού
Αυτή η εικόνα δείχνει μία θεαματική ολική σεληνιακή έκλειψη, που φαίνεται από την Τσανγκζιακού της Κίνας. Ο φωτογράφος κατάφερε να αποτυπώσει τις αλλαγές της Σελήνης ως προς το χρώμα και τη φωτεινότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκλειψη.
Το Μοριακό Σύμπλεγμα του Νότιου Στέφανου, Μάριο Κόγκο (Ιταλία) - Νικητής Κατηγορίας Αστέρια και Νεφελώματα
Κάτω από τον σκοτεινό ουρανό της Ναμίμπια, ο φωτογράφος ρύθμισε την κάμερα του σε εξάωρη έκθεση, ώστε να αποθανατίσει το Μοριακό Σύμπλεγμα του Νότιου Στέφανου, μία μεγάλη, σκοτεινή και ακανόνιστη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Νότιου Στέφανου.
Ο Αστέρας Ρίγκελ και το Νεφέλωμα IC 2118, Μάριο Κόγκο (Ιταλία) - Δεύτερη Θέση Κατηγορίας Αστέρια και Νεφελώματα
Το νεφέλωμα IC 2118 είναι ένα πολύ θολό σύννεφο μοριακού αερίου που φωτίζεται από τον γιγαντιαίο αστέρα Ρίγκελ, το έβδομο φωτεινότερο αστέρι του ουρανού και το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού του Ωρίωνα.
Υπέροχο Φθινοπωρινό Πρωινό, Φαμπιάν Νταλπιάζ (Ιταλία, 15 ετών) - Νέος Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς
Ένα πρωινό Δευτέρας πριν από ένα διαγώνισμα στο σχολείο, ο φωτογράφος αποφάσισε να βγει και να τραβήξει μερικές φωτογραφίες. Ο Νταλπιάζ αποτύπωσε αυτή την απίστευτη φωτογραφία ενός μετεωρίτη να περνά πάνω από τις Δολομιτικές Άλπεις στην Ιταλία.
Νεφέλωμα Ήτα Τρόπιδος, Λόγκαν Νίκολσον (Αυστραλία, 13 ετών) - Δεύτερος Νέος Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς
Το Νεφέλωμα Ήτα Τρόπιδος, ή NGC 3372, είναι το μεγαλύτερο και φωτεινότερο νεφέλωμα στον ουρανό και βρίσκεται στον αστερισμό Τρόπις. Για να δημιουργήσει αυτή την εικόνα ο φωτογράφος ένωσε και επεξεργάστηκε πολλαπλές λήψεις.
Γαλαξιακό Κλείσιμο της Αυλαίας, Τιάνχονγκ Λι (Κίνα) - Νικητής Ειδικού Βραβείου Σερ Πάτρικ Μουρ για τον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο
Αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία για το 2017 να δει τον ασημένιο κορμό του Γαλαξία πριν εξαφανιστεί στον ορίζοντα στο Μινγκάντου της Κίνας. Η εικόνα έχει συναρμολογηθεί από ένα σύνολο 20 φωτογραφιών.
Δύο Κομήτες με τις Πλειάδες, Νταμιάν Πιτς (Ηνωμένο Βασίλειο) - Νικητής Ειδικού Βραβείου Ρομποτική
Αυτή η εικόνα επιδεικνύει μία πολύ σπάνια σύνδεση δύο φωτεινών κομητών που περνάνε από το αστρικό σμήνος Πλειάδες: Ο κομήτης C/2017 O1 είναι πέρα αριστερά, ενώ ο κομήτης C2015 ER61 στο κέντρο. Για να τραβήξει αυτή την εικόνα ο φωτογράφος χρησιμοποίησε ένα κινητό τηλεσκόπιο τοποθετημένο στο Μέιχιλ του Νέου Μεξικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Το «Σετσέκ» βρίσκει τις θεολογικές του ρίζες στον Σεΐντ Αλί Σουλτάν, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 15ο αιώνα
Οκτώ γυναίκες φωτογράφοι γράφουν στην ATHENS VOICE για την Παγκόσμια Μέρα Φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.