Φωτογραφια

SNFCC FENCE: Πού κρύβονται όλες οι ιστορίες του ΚΠΙΣΝ;

107 φωτογραφίες από 89 φωτογράφους με θέμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πείτε αλήθεια, πόσες φορές έχετε δει ιστορίες ή δημοσιεύσεις στο Instagram με φόντο το επιβλητικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Εγώ σήμερα μόνο μέτρησα 4-5 φωτογραφίες τραβηγμένες σε διάφορα σημεία του πολιτισμικού κέντρου. Άλλες τραβηγμένες στο Πάρκο, άλλες στα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, άλλες με περισσότερα εφέ και άλλες ατόφιες. Αν μη τι άλλο οι φωτογραφίες με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού πάντα συγκεντρώνουν όλα τα βλέμματα, και η Διεύθυνση του Ιδρύματος με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας του απηύθυνε ανοιχτή πρόταση σε όλους όσους το έχουν φωτογραφίσει κατά καιρούς, για τη δημιουργία μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης.

Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 777 άτομα από 12 χώρες και υπεβλήθησαν περισσότερες από 2.300 φωτογραφίες και από αυτές επιλέχθηκαν 107 φωτογραφίες από 89 φωτογράφους, Έλληνες και ξένους. Η κριτική επιτροπή συγκροτήθηκε από τους: Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, Γιώργη Γερόλυμπο, Αρχιτέκτονα - Φωτογράφο, Μανόλη Μωρεσόπουλο, Διευθυντή του Athens Photo Festival και Χάρη Πρέσσα, Εικαστικό-Πρόεδρο Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η έκθεση δεν αποτυπώνει το ΚΠΙΣΝ απλώς ως ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά εξερευνά τη σχέση του με το κοινό, καθώς αυτή η διάδραση αποκαλύπτει κάθε φορά μία διαφορετική λειτουργία αλλά και σημασία του χώρου, καθώς και μία διαφορετική οπτική. Το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη αναδειχθεί σε ένα μοναδικό πολυμορφικό προορισμό, κάτι που αποτυπώνεται και σε αυτές τις φωτογραφίες: αρχιτεκτονικό τοπόσημο, κέντρο πολιτισμού, χώρος ψυχαγωγίας, σημείο άθλησης, μητροπολιτικό πάρκο.

Ένας χώρος που ενώνει, δεν διχάζει ούτε αποκλείει. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής προέλευσης, με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικά ενδιαφέροντα, με ή χωρίς αναπηρία, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της πόλης, όλοι είναι και όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι στο ΚΠΙΣΝ. Όλοι μπορούν να αισθανθούν ότι το ΚΠΙΣΝ τους ανήκει, επαναπροσδιορίζοντας έτσι επί της ουσίας την έννοια του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα και τη σχέση των πολιτών με αυτόν.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό United Photo Industries με έδρα τη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το μοντέλο των υπόλοιπων εκθέσεων «Fence» που έχει διοργανώσει σε πόλεις των ΗΠΑ όπως η Νέα Υόρκη, το Ντένβερ και η Ατλάντα, και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.