- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
SNFCC FENCE: Πού κρύβονται όλες οι ιστορίες του ΚΠΙΣΝ;
107 φωτογραφίες από 89 φωτογράφους με θέμα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πείτε αλήθεια, πόσες φορές έχετε δει ιστορίες ή δημοσιεύσεις στο Instagram με φόντο το επιβλητικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Εγώ σήμερα μόνο μέτρησα 4-5 φωτογραφίες τραβηγμένες σε διάφορα σημεία του πολιτισμικού κέντρου. Άλλες τραβηγμένες στο Πάρκο, άλλες στα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, άλλες με περισσότερα εφέ και άλλες ατόφιες. Αν μη τι άλλο οι φωτογραφίες με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού πάντα συγκεντρώνουν όλα τα βλέμματα, και η Διεύθυνση του Ιδρύματος με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας του απηύθυνε ανοιχτή πρόταση σε όλους όσους το έχουν φωτογραφίσει κατά καιρούς, για τη δημιουργία μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης.
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 777 άτομα από 12 χώρες και υπεβλήθησαν περισσότερες από 2.300 φωτογραφίες και από αυτές επιλέχθηκαν 107 φωτογραφίες από 89 φωτογράφους, Έλληνες και ξένους. Η κριτική επιτροπή συγκροτήθηκε από τους: Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ, Γιώργη Γερόλυμπο, Αρχιτέκτονα - Φωτογράφο, Μανόλη Μωρεσόπουλο, Διευθυντή του Athens Photo Festival και Χάρη Πρέσσα, Εικαστικό-Πρόεδρο Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η έκθεση δεν αποτυπώνει το ΚΠΙΣΝ απλώς ως ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά εξερευνά τη σχέση του με το κοινό, καθώς αυτή η διάδραση αποκαλύπτει κάθε φορά μία διαφορετική λειτουργία αλλά και σημασία του χώρου, καθώς και μία διαφορετική οπτική. Το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη αναδειχθεί σε ένα μοναδικό πολυμορφικό προορισμό, κάτι που αποτυπώνεται και σε αυτές τις φωτογραφίες: αρχιτεκτονικό τοπόσημο, κέντρο πολιτισμού, χώρος ψυχαγωγίας, σημείο άθλησης, μητροπολιτικό πάρκο.
Ένας χώρος που ενώνει, δεν διχάζει ούτε αποκλείει. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής προέλευσης, με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικά ενδιαφέροντα, με ή χωρίς αναπηρία, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της πόλης, όλοι είναι και όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι στο ΚΠΙΣΝ. Όλοι μπορούν να αισθανθούν ότι το ΚΠΙΣΝ τους ανήκει, επαναπροσδιορίζοντας έτσι επί της ουσίας την έννοια του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα και τη σχέση των πολιτών με αυτόν.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό United Photo Industries με έδρα τη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το μοντέλο των υπόλοιπων εκθέσεων «Fence» που έχει διοργανώσει σε πόλεις των ΗΠΑ όπως η Νέα Υόρκη, το Ντένβερ και η Ατλάντα, και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Το «Σετσέκ» βρίσκει τις θεολογικές του ρίζες στον Σεΐντ Αλί Σουλτάν, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 15ο αιώνα
Οκτώ γυναίκες φωτογράφοι γράφουν στην ATHENS VOICE για την Παγκόσμια Μέρα Φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.