Η Φωνή του Αντώνη: Το ευαίσθητο και αιχμηρό οικογενειακό πορτρέτο που βραβεύτηκε
Ο Χρήστος Καπάτος φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε τον πατέρα του, όταν εκείνος άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ομιλίας
Η πρώτη χρήση της φωτογραφικής μηχανής ήταν η συγκράτηση μιας στιγμής ενός γεγονότος, ένα φαινομενικά ακριβές αποτύπωμα της πραγματικότητας. Όσοι γνώριζαν τις αξίες της εικόνας μέσα από άλλες τέχνες, σύντομα αντιλήφθηκαν ότι αυτό που αποτυπώνεται στη φωτογραφία είναι ένα αυθαίρετο κομμάτι του χώρου αυτής της πραγματικότητας και ένα εξίσου αυθαίρετο κομμάτι του χρόνου της, μαζί με την υποκειμενικότητα της πρόθεσης από τον φωτογράφο, άρα και την αποκλιση απο μια αντικειμενική πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό είναι το ντοκουμέντο.
Η αναμνηστική φωτογραφία είναι η επιθυμία του καθένα να κρατήσει το παρελθόν του, και να καταγράψει τη ζωή του. Για αυτό η συγγένεια της καλλιτεχνικής και της αναμνηστικής φωτογραφίας εντοπίζεται σε πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά τους.
Ο Χρήστος Καπάτος, με μία τέτοια ανάγκη, επανασυστήνει το οικογενειακό αρχείο κρατώντας κομματιαστά φωτογραφίες, σημειώσεις και ό,τι άλλο τον συνδέει με την οικογένειά του και τον πατέρα του, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες φωτογραφίες που προσθέτει σε αυτό το συνθετικό πρότζεκτ, με ευαισθησία, τρυφερότητα, αλλά και αιχμή ώστε να δώσει το τελικό σχήμα στο φωτογραφικό του εγχείρημα.
Το 2011, μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, ο Χρήστος Καπάτος αποφασίζει να εγκαταλείψει μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της ναυτιλίας και μετακομίζει πίσω στο πατρικό του. Την ίδια περίοδο ο πατέρας του, Αντώνης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ομιλίας, λόγω μιας σειράς εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μόνοι που μπορούν να τον κατανοήσουν είναι ο γιος και η σύζυγός του. Το 2012 ο Χρήστος ξεκινά να κινηματογραφεί τη ζωή του στο σπίτι, σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με το νέο αυτό μοντέλο συνύπαρξης. Κι ενώ αρχικά επιδιώκει να απεικονίσει την αγωνία, τις ανησυχίες, τη σύγχυση αλλά και την ελπίδα για το μέλλον, τελικά ανακαλύπτει εκ νέου την οικογένειά του υπό ένα διαφορετικό πρίσμα και, μαζί με αυτή, τη φωνή του Αντώνη.
Η φωνή του Αντώνη «Antonis’ voice» προβλήθηκε στα πλαίσια του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Καπάτου, «Antonis’ voice (A family portrait)» σε επιμέλεια Γιάννη Καρπούζη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του Χρήστου Καπάτου στην προσωπική του σελίδα εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «20 μέρες στη Μαριούπολη»
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.