- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Φωνή του Αντώνη: Το ευαίσθητο και αιχμηρό οικογενειακό πορτρέτο που βραβεύτηκε
Ο Χρήστος Καπάτος φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε τον πατέρα του, όταν εκείνος άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ομιλίας
Η πρώτη χρήση της φωτογραφικής μηχανής ήταν η συγκράτηση μιας στιγμής ενός γεγονότος, ένα φαινομενικά ακριβές αποτύπωμα της πραγματικότητας. Όσοι γνώριζαν τις αξίες της εικόνας μέσα από άλλες τέχνες, σύντομα αντιλήφθηκαν ότι αυτό που αποτυπώνεται στη φωτογραφία είναι ένα αυθαίρετο κομμάτι του χώρου αυτής της πραγματικότητας και ένα εξίσου αυθαίρετο κομμάτι του χρόνου της, μαζί με την υποκειμενικότητα της πρόθεσης από τον φωτογράφο, άρα και την αποκλιση απο μια αντικειμενική πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό είναι το ντοκουμέντο.
Η αναμνηστική φωτογραφία είναι η επιθυμία του καθένα να κρατήσει το παρελθόν του, και να καταγράψει τη ζωή του. Για αυτό η συγγένεια της καλλιτεχνικής και της αναμνηστικής φωτογραφίας εντοπίζεται σε πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά τους.
Ο Χρήστος Καπάτος, με μία τέτοια ανάγκη, επανασυστήνει το οικογενειακό αρχείο κρατώντας κομματιαστά φωτογραφίες, σημειώσεις και ό,τι άλλο τον συνδέει με την οικογένειά του και τον πατέρα του, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες φωτογραφίες που προσθέτει σε αυτό το συνθετικό πρότζεκτ, με ευαισθησία, τρυφερότητα, αλλά και αιχμή ώστε να δώσει το τελικό σχήμα στο φωτογραφικό του εγχείρημα.
Το 2011, μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, ο Χρήστος Καπάτος αποφασίζει να εγκαταλείψει μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της ναυτιλίας και μετακομίζει πίσω στο πατρικό του. Την ίδια περίοδο ο πατέρας του, Αντώνης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ομιλίας, λόγω μιας σειράς εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μόνοι που μπορούν να τον κατανοήσουν είναι ο γιος και η σύζυγός του. Το 2012 ο Χρήστος ξεκινά να κινηματογραφεί τη ζωή του στο σπίτι, σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με το νέο αυτό μοντέλο συνύπαρξης. Κι ενώ αρχικά επιδιώκει να απεικονίσει την αγωνία, τις ανησυχίες, τη σύγχυση αλλά και την ελπίδα για το μέλλον, τελικά ανακαλύπτει εκ νέου την οικογένειά του υπό ένα διαφορετικό πρίσμα και, μαζί με αυτή, τη φωνή του Αντώνη.
Η φωνή του Αντώνη «Antonis’ voice» προβλήθηκε στα πλαίσια του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Καπάτου, «Antonis’ voice (A family portrait)» σε επιμέλεια Γιάννη Καρπούζη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του Χρήστου Καπάτου στην προσωπική του σελίδα εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Ένα συλλογικό εγχείρημα της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη με έργα 30 φωτογράφων στους Δήμους Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και Σοφικού Κορινθίας
Το «Σετσέκ» βρίσκει τις θεολογικές του ρίζες στον Σεΐντ Αλί Σουλτάν, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 15ο αιώνα
Οκτώ γυναίκες φωτογράφοι γράφουν στην ATHENS VOICE για την Παγκόσμια Μέρα Φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.