Οι polaroids με τα γεννητικά όργανα που ενέπνευσαν την πιο τολμηρή σειρά του Andy Warhol
Πώς η συνάντηση με έναν επιδειξία «γέννησε» τις εικόνες του «Sex Parts & Torsos»
O αστικός θρύλος υποστηρίζει πως όταν ο άγνωστος άνδρας καυχήθηκε μπροστά του επιδεικνύοντας το μεγάλο πέος του, ο Άντι Γουόρχολ έβγαλε απλά την κάμερά του τραβώντας και αποθηκεύοντας στη συνέχεια στα αγαπημένα του κουτιά τις λήψεις από την απρόσμενη συνάντηση.
Το φθινόπωρο του 1977, ο Άντι Γουόρχολ αποφάσισε να τα ανοίξει και να ρίξει μια καλύτερη ματιά στα «Sex Parts» όπως τα είχε ονομάσει. Επανεξετάζοντας το υλικό, σκέφτηκε να δημιουργήσει την περίφημη σειρά «Torsos & Sex Parts».
41 χρόνια μετά οι λήψεις που λειτούργησαν ως σπέρμα δημιουργίας, εκτίθενται στο Hedges Projects, στο Χόλιγουντ, έως τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το συγγραφέα Μπομπ Κολατσέλο, άνθρωπο που έζησε τη φάση του Factory από μέσα, ο εκκεντρικός εικαστικός συνήθιζε να αποκαλεί τη σειρά «Καυλιά, μουνιά και κωλοτρυπίδια».
Οι πρωτότυπες πολαρόιντ στις οποίες βασίστηκε η σειρά, έγιναν πραγματικότητα, επιστρατεύοντας μοντέλα από γκέι κλαμπ με τη συνδρομή του Βίκτορ Χιούγκο, βοηθού του Άντι Γουόρχολ, που εμφανίζεται επίσης στις εικόνες.
Μερικές δεκαετίες μετά, ο συλλέκτης έργων τέχνης Τζέιμς Χέτζες απέκτησε μια συλλογή από αυτές (η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του έργου του Γουόρχολ) και το πλήρωμα του χρόνου για τη δημόσια έκθεσή τους κρίθηκε κατάλληλο.
Ανώνυμα γυμνά, αρσενικά και γυναικεία σώματα, λήψεις 35mm από τη φωτογραφική μηχανή που δεν αποχωριζόταν εύκολα ο Άντι, επιθυμώντας να αποτυπώνει ό,τι του τραβούσε την προσοχή.
«Απλά πείτε τους ότι είναι τέχνη ... Είναι τοπία» είναι η διάσημη ρήση του για τη σειρά, που εκστόμισε όταν ρωτήθηκε για το προκλητικό περιεχόμενό τους.
Ενώ οι ζωγραφιές θα επαινούνταν γρήγορα ως έργο «υψηλής τέχνης» η συλλογή των πολαρόιντ παρέμενε ένα υλικό που πολλοί αντιμετώπιζαν ως πορνογραφία.
Για τον Γουόρχολ βέβαια, αυτές οι εικόνες καταλάμβαναν μελαγχολικά τον χώρο ανάμεσα στο υψηλό και το χαμηλό προκαλώντας τις πλασματικές αξίες που αποδίδουμε σε διαφορετικά πολιτισμικά αντικείμενα. Μα είναι αυτό Τέχνη; Σήμερα, η απάντηση μοιάζει περιττή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.