Φωτογραφια

7 passé κλισέ για τη φωτογραφία

«Ο φωτογράφος ο σωστός»...

Villy Calliga
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1. Η φωτογραφία είναι ακριβό «σπορ». Αν θέλεις να ξεκινήσεις, πρέπει να τα σκάσεις χοντρά για μια καλή μηχανή.
Ακριβή μηχανή χρειάζεσαι, αν μιλάμε για μοτοσικλέτα και θες να αρχίσεις να τρέχεις σε αγώνες, ή για ξυριστική, να μη σου τραβάει τις τρίχες και γυρίζουν προς τα μέσα. Για να ξεκινήσεις φωτογραφία, θες μια αξιοπρεπή μηχανή που να σε βολεύει και να φροντίζεις να είναι σε καλή κατάσταση. 

2. Πρέπει να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι διαρκώς για τις τεχνολογικές εξελίξεις στις κάμερες.
Ναι, αν σκοπεύεις να ανοίξεις μαγαζί με φωτογραφικές ή να εξαντλείσαι σε ανούσιες συζητήσεις για τα πόσα pixel είναι κάθε κάμερα και να πουλάς μούρη στο παρεάκι. Εχεις δει κανέναν ζωγράφο να συζητάει με τους ομότεχνούς του για τα πινέλα του και το νέφτι με τις ώρες; Αν θες να κάνεις τέχνη, διάβασε και ενημερώσου για αυτή, όχι μόνο για το μέσο με το οποίο την κάνεις.

3. Ο σωστός φωτογράφος έχει πάντα τη μηχανή του στο manual. 
Μπούρδες. Τη μηχανή σου την έχεις στη ρύθμιση που κρίνεις εσύ. Αν θες στο auto, απλά βάλε τη και κάνε αυτό που θες να κάνεις. Δεν θα ανατιναχτεί ούτε θα σε αποκηρύξει αυτόματα η παγκόσμια κοινότητα φωτογράφων. 

4. Ο σωστός φωτογράφος δεν χρησιμοποιεί προγράμματα επεξεργασίας. 
Μπούρδες, επίσης. Ο σωστός φωτογράφος είναι purist ανάλογα με το τι θέλει να κάνει. Εξάλλου, ἀλλο το να γνωρίζεις προγράμματα επεξεργασίας και να επιλέγεις αν και πότε θα τα χρησιμοποιήσεις και άλλο να κρύβεσαι πίσω απο το κλισέ του δήθεν purism επειδή δεν έχεις ιδέα από επεξεργασία και θεωρείς την τεχνολογία του διαβόλου.

5. Πρέπει απαραίτητα να αποκτήσεις το προσωπικό σου φωτογραφικό στιλ που να είναι αναγνωρίσιμο.
Αστείο έως και ξεκαρδιστικό κλισέ. Αναγνωρίσιμο από ποιους; Από τα εκατομμύρια πληθυσμού της χώρα σου ή από τα δισεκατομμύρια του πλανήτη; Κάποια στιγμή εννοείται ότι θα βρεις ένα στιλ που σου ταιριάζει. Και όταν το βρεις, τι θα κάνεις; Θα εγκλωβιστείς για χρόνια σε πανομοιότυπες εικόνες; Και μετά; Θα (μας) πεθάνεις από πλήξη; 

6. Ο φωτογράφος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί πάντα τους τεχνικούς κανόνες.
Σιγά μην τους χτυπήσει και τατουάζ στο μπράτσο. Είναι υποχρεωμένος να μάθει τους κανόνες, όχι να τους ακολουθεί. Οποιοσδήποτε μπορεί μετά από ένα διάστημα ενασχόλησης ή δέκα μαθήματα να τραβήξει μια τεχνικά άρτια φωτογραφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Εκτός αν είσαι φωτογράφος γάμων. Εκεί καλό είναι το ζευγάρι να είναι κεντραρισμένο για να χωρέσει η φωτογραφία στην κορνίζα που θα μπει στο μπουφέ. 

7. Αν δεν ασχολείσαι αποκλειστικά με τη φωτογραφία και δεν ζεις από αυτή, δεν δικαιούσαι να λέγεσαι επαγγελματίας φωτογράφος.
Και αν δεν είσαι ο Οσκαρ Ουάιλντ, δεν δικαιούσαι να το παίζεις αισθητικιστής.