Φωτογραφια

Ραστώνη: Ένα φωτογραφικό καλοκαιρινό πρότζεκτ, καθώς πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία...

Μιλήσαμε με τον δημιουργό του, Δημήτρη Γιώτη

Λίνα Μανδράκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ του Δημήτρη Γιώτη, που άρχισε άτυπα την άνοιξη του 2016 και κράτησε μέχρι και το φθινόπωρο του 2017. Αντανακλά, όπως λέει ο τίτλος και ο δημιουργός του, την αθηναϊκή καλοκαιρινή ραστώνη, τις «αμέτρητες ζεστές και ανούσιες μέρες των νεανικών εποχών».

Το προσωπικό εγχείρημα του Γιώτη αποτελείται από 27 φωτογραφίες. «Δημιουργήθηκε με ήρεμους ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και στη φιλοσοφία του όλου πρότζεκτ», λέει.

Είναι πραγματικά «ανούσιες» οι αργόσυρτες μέρες των νεανικών χρόνων; «Ίσως για έναν νέο» απαντά ο Γιώτης. Και ποιος ο στόχος του πρότζεκτ; «‘Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, την καλοκαιρινή ραστώνη των νεανικών εποχών. Το καλοκαίρι και τα κυνικά του καύματα δεν εκφράζουν μόνο το κλίμα της εποχής, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση των ατέλειωτων νωχελικών καλοκαιριών στην άδεια Αθήνα».

Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο πλάνο πίσω από αυτή τη συλλογή. Πλάστηκε παράλληλα, μέσα από διάφορα άλλα πρότζεκτ, όπως video clips, μικρού μήκους ταινίες αλλά και από βόλτες με φίλους. «Ουσιαστικά αποτελούν μερικά στιγμιότυπα διαφόρων φυσιογνωμιών, όπου για μένα συμμετέχουν στο ίδιο σενάριο χωρίς να έχουν επίγνωση».

Ο φακός στρέφεται σε διαφορετικές αθηναϊκές γειτονιές, Ζωγράφου, Περιστέρι, Κεραμεικός, Ψυρρή… Γιατί; «Πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο όμως, το άστυ λειτουργεί ως ένα περιβάλλον κάτω από μια διαρκή φθορά και σχεδόν εγκαταλελειμμένο».

Είναι ωραίο «μοντέλο» για κάποιον φωτογράφο η Αθήνα; «Θεωρώ ότι η Αθήνα, καθότι δεν έχει τον σχεδιασμό μιας τυπικής μητρόπολης, την καθιστά ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον.  Έχει τόσες διαφορετικές πλευρές και εκφάνσεις, όπου ένας φωτογράφος μπορεί να αφηγηθεί τη δικιά του ιστορία, παρουσιάζοντας μια δικιά του Αθήνα».

Και λίγα βιογραφικά: Ο Δημήτρης Γιώτης νιώθει κάτοικος Αθηνών, όμως τα τελευταία 3 χρόνια σπουδάζει στο Μάντσεστερ κινηματογράφο και σκηνοθεσία. Άραγε του λείπει το αθηναϊκό καλοκαιρινό ραχάτι; Εκείνη η απραξία που σου δίνει χώρο και χρόνο να ονειρεύεσαι;

Περισσότερη Ραστώνη, εδώ: wastelant.tumblr.com