Φωτογραφια

Περί έρωτος στους τοίχους της Αθήνας

Ένα street-art γλωσσάρι για τον φτερωτό θεό

Γιάννης Οικονόμου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μ’ αγαπάς; Η πιο συχνή και επίμονη ερώτηση μεταξύ των ανθρώπων.
Στην ελληνική μυθολογία ο Έρως ήταν ο φτερωτός θεός της αγάπης. Συχνά σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτυπούσε με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα. Ο Έρως χαρακτηρίζεται ανίκητος στην τραγωδία Αντιγόνη. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναγνώριζαν 4 μορφές αγάπης: tη Στοργή (για την οικογένεια), τη Φιλία (για τους φίλους), την Αγάπη (για τους θεούς) και τον Έρωτα. Για την επιστήμη η αγάπη σε όλες τις μορφές της είναι μία λειτουργία που ευνοεί τη συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους, γεγονός που εξυπηρετεί την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών και κινδύνων και τη συνέχιση του είδους. Σε όλες τις εποχές, σε όλους τους λαούς, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στη μουσική, στις τέχνες, στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, σε διάφορα κινήματα ο έρωτας αποτελεί την κυρίαρχη πηγή έμπνευσης.




Κάποτε εμφανώς και με ευανάγνωστο τρόπο, άλλοτε σε βάθος και με πολύ ψάξιμο, η αγάπη και ο έρωτας είναι πάντα εκεί. Μιλάμε για δόξα, για φήμη, για πλούτο, για δύναμη, για εξουσία, μπούρδες νομίζω. Συχνά σε λάθος ανθρώπους ή με λάθος τρόπο, όμως κατά βάθος όλοι την αγάπη και τον έρωτα ψάχνουν. Να πάρουν και να δώσουν. Είναι η δύναμη, που κινεί τα πάντα. Όταν την έχεις είναι όλα λυμένα, όταν σου λείπει είσαι δυστυχής. Απλά τα πράγματα.
«Love is the Power Supreme» μονολογεί ο Richard Gere στο «Breathless» διαβάζοντας τα λόγια του Silver Surfer.

Έχουν ειπωθεί χιλιάδες φράσεις και έχουν γραφτεί χιλιάδες τόμοι για την αγάπη και τον έρωτα. Περιπλανώμενος ένα φθινοπωρινό πρωινό στους δρόμους της Αθήνας τα είδα όλα αυτά συγκεντρωμένα & συμπυκνωμένα σε 8 διαφορετικά murals.  



Δεν θα προσθέσω κάτι άλλο παρά μόνο «Chapeau!» στους άγνωστους street artists!

mywallphotos.blogspot.gr