Φωτογραφια

Τα δραματικά τοπία του Francesco Romoli

Ελεγειακό μυστήριο στα κολάζ ενός ονειροπόλου Ιταλού

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον καλλιτέχνη Francesco Romoli. Στις εποχές της υπερέκθεσης που διανύουμε, επιλέγει να είναι ένας από τους πιο κρυπτικούς δημιουργούς της πιάτσας. Ζει στην Πίζα, διαθέτει ένα αινιγματικό προφίλ στο Facebook, πουλά τη δουλειά του στη Saatchi Online. Πλην αυτών, τίποτε. Κατά τη γνώμη μας, προτιμότερα έτσι. Τα ονειρώδη φωτοκολάζ του μιλούν εκκωφαντικά.

Ο Francesco Romoli ανήκει στο απισχναίνον εκείνο δυναμικό των καλλιτεχνών που επινοούν ολόκληρους κόσμους. Στην περίπτωσή του, υποθετικές επικράτειες της εσχατιάς, τις οποίες ιχνηλατούν μοναχικές φιγούρες καδραρισμένες υπό διακριτικές δέσμες φωτός. Η μορφολογία των απόκοσμων τοπίων του προκαλεί λογιών λογιών αισθήματα, ανάλογα με τις διαθέσεις του θεατή τους: ελπίδα, απόγνωση, δέος, θλίψη, περιέργεια, μοναξιά. Προπάντων μαγνητίζουν σε αυτά τα ρετροφουτουριστικά εδάφη που τόσο μεθοδικά καλλιεργεί ο Romoli στο portfolio «Imaginary Towns», εδάφη στα οποία ανιχνεύονται ταυτόχρονα κοινωνιολογικές αναφορές όσο και εικαστικά μανιφέστα της urbanité. Ο κόσμος του Romoli είναι ένας αντανακλαστικός καθρέφτης της πραγματικότητας, που στέκει στο χείλος της εκκεντρικότητας, του πειραματισμού και της ομορφιάς.

«Είμαι ο κανείς, δεν υπάρχω», λέει ο ίδιος. «Λατρεύω να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου και μια Canon 100D». Τα οπτικά μισόλογα των φωτοσκιασμένων περιπλανωμένων στα σεληνιακά τοπία του απηχούν μια απαράμιλλη αφηγηματική λογική, σε προκαλούν να ερμηνεύσεις τον κόσμο σου μέσα από σαγηνευτικές εικαστικές γωνίες. Η χροιά της τέχνης του αιχμαλωτίζει. Αυτό εδώ είναι το μπλουζ της γενιάς των tablets.

O Francesco Romoli στο Facebook:

H γκαλερί του στη Saatchi Online:

 

n

Νο1


n

Νο2


n

Νο3


n

Νο4


n

Νο5


n

Νο6


n

Νο7


n

Νο8


n

The Last Man on Earth


n

The Tower of Babel


n

Metropolis


n

Forever Young