Τουρίστας στην Αθήνα σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του ιστορικού κέντρου
Μια μεγάλη βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου μέσα από 23 φωτογραφίες
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Ο λόφος του Φιλοπάππου αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και κατάφυτα σημεία στην καρδιά της Αθήνας. Ουσιαστικά, τον συνθέτουν τρεις λόφοι οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών τόσο καλά οργανωμένο που δύσκολα διακρίνεις πού ξεκινά ο ένας και πού τελειώνει ο άλλος. Ο Λόφος των Μουσών, ο Λόφος της Πνύκας και ο Λόφος των Νυμφών. Ο ομώνυμος είναι εκείνος που έχει στην κορυφή του το μνημείο του Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλόπαππου.
Οι είσοδοι είναι πολλές και βρίσκονται κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου που τον κυκλώνει. Ο ίδιος δρόμος αλλάζει επτά φορές όνομα, χωρίς να υπολογίζεται ο πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου. Η πιο δημοφιλής και βατή είσοδος είναι από την Ακρόπολη, ενώ η πιο περιπετειώδης είναι από την Παναιτωλίου. Ο λόφος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος όλο το 24ωρο, πράγμα ιδανικό για τα πιο ζεστά βράδια του καλοκαιριού, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την καλύτερη δυνατή θέα του Παρθενώνα από το βουλεβάρτο του Πικιώνη.
Προ-ολυμπιακά, το 2002, εκεί στις ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων και του γενικού ιλίγγου των προετοιμασιών, ο λόφος θα είχε το δύσκαμπτο και δυσλειτουργικό ωράριο των 08.00-15.00 αν δεν επενέβαιναν οι πάντα δραστήριοι κάτοικοι των γύρω περιοχών που νιώθουν το λόφο σαν την επέκταση του κήπου τους, κάνοντας σχετική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντικό γεγονός είναι εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού, αν δεν πάει κανείς στο λόφο από την ώρα που δύει ο καλοκαιρινός ήλιος μαλακά, μέχρι μετά τα μεσάνυχτα που ο Παρθενώνας φωτίζει την Αθήνα.
Εκτός από την πανοραμική θέα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το υπέροχο Αστεροσκοπείο - Μουσείο στο λόφο Νυμφών, το πρόγραμμα του οποίου διαθέτει και βραδιές παρατήρησης με τον πανέμορφο αναλογικό τηλεσκόπιο. Ακόμη μπορεί κανείς να περάσει από τον λόφο της Πνύκας και να σταθεί στο Βήμα των Ρητόρων, εκεί που συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου της Αθήνας του Περικλή, και ο Μέτων χρησιμοποιούσε το Ηλιοσκόπιό του για τις παρατηρήσεις του ουρανού. Ή να ακολουθήσει τα λιθόστρωτα αριστουργήματα του αρχιτέκτονα και φιλόσοφου Πικιώνη, από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη ως την κορυφή, που έφτιαξε πάνω στη χάραξη των αρχαίων μονοπατιών, χρησιμοποιώντας υλικά από τα κατεδαφισμένα νεοκλασικά και διάσπαρτα μάρμαρα, συνδυάζοντας τον μοντερνισμό με την ελληνική παράδοση.
Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να απολαύσει έναν απλό περίπατο, αργό ή γρήγορο, στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου, να χαρεί την πυκνή βλάστηση των ελαιόδεντρων και των πεύκων, να περπατήσει στα ίδια σημεία που περπατούσε ο Σωκράτης και οι μεγάλοι φιλόσοφοι της Αθήνας, να καθίσει σε ένα από τα πολλά παγκάκια με θέα, ή να βρεθεί στο ανατολικό πλάτωμα που διαθέτει ξύλινα τραπέζια καθίσματα, μια πηγή νερού, μπόλικη σκιά, για ένα κλασικό πικ-νικ με την παρέα του.
Εύκολα και όμορφα δηλαδή, να επισκεφθεί κανείς ένα υπέροχο ιστορικό κομμάτι της Αθήνας, δωρεάν, όποια μέρα ή ώρα του χρόνου θελήσει, με μοναδική δέσμευση τη μη φθορά του χώρου και τη διατήρηση της καθαριότητάς του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.