24 φωτογραφίες του Ren Hang που πέθανε σε ηλικία 30 ετών
«Δεν βλέπω τη δουλειά μου ως ταμπού»
«Δεν βλέπω τη δουλειά μου ως ταμπού, γιατί δεν σκέφτομαι τόσο πολύ σε πολιτιστικό ή πολιτικό πλαίσιο. δεν φτάνω επίτηδες στα άκρα, κάνω απλά αυτό που κάνω».
Γεννημένος στην επαρχία jilin το 1987, ο Hang ήταν κυρίως γνωστός για τις φωτογραφίες νεαρών κινέζων, συχνά γυμνών και τοποθετημένων σε περίεργες και σουρεαλιστικές στάσεις. Ποιητής και φωτογράφος, ο καλλιτέχνης συνδύαζε το αστικό με το φυσικό περιβάλλον για να δημιουργεί φανταστικά και τολμηρά ωμά πορτρέτα νεαρών ανθρώπων -τόσο στην Κίνα όσο και εκτός. Εξαιτίας της γραφικής και απροκάλυπτα σεξουαλικής φύσης της δουλειάς του, συχνά λογοκρινόταν στη χώρα του, σε σημείο που τον απειλούσαν με σύλληψη.
Ο Hang πάλευε χρόνια με την κατάθλιψη και τελικά πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα 30. Το θάνατό του επιβεβαίωσαν ο βέλγος γκαλερίστας Dries Roelens και ο εκδότης Pierre Bessard.
«Ο φίλος μου Ren Hang μας άφησε σήμερα το πρωί, στο Βερολίνο. Είμαι λυπημένος και βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ» έγραψε ο εκδότης Pierre Bessard.
Τα υποκείμενα του Hang, συνήθως απλά οι φίλοι του, έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς σε περίεργες χορογραφίες: ένα συνονθύλευμα άκρων, προσώπων και φιγούρων που αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κόσμο γύρω τους. Φορτωμένο με ερωτισμό και μυστήριο, το έργο του Hang ήταν μια έντονη αντίδραση στην καταπίεση της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής ταυτότητας στη χώρα του και μια γιορτή της ανθρώπινης μορφής.
«Οι άνθρωποι έρχονται σε αυτό τον κόσμο γυμνοί και θεωρώ τα γυμνά σώματα την αυθεντική, αρχική εμφάνιση του αθρώπου», είχε δηλώσει στο Vice το 2013. «Νιώθω την αληθινή ύπαρξη των ανθρώπων μέσα από τα γυμνά σώματα».
Φωτογράφιζε αποκλειστικά σε φιλμ, έχει κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το φωτογραφικό άλμπουμ «Ren Hang» εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Taschen και περιέχει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του καλλιτέχνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «20 μέρες στη Μαριούπολη»
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.