Οι βραβευμένες φωτογραφίες του Alessandro Penso για τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα
Το φετινό Βραβείο Φωτογραφίας TAG στο project “Youth Denied”
Την περασμένη εβδομάδα βραβεύτηκε με το σημαντικό, διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας Terry O’Neill, ο φωτογράφος Alessandro Penso για το project με τίτλο «Youth Denied» στο οποίο καταγράφεται η περιπέτεια κάποιων έφηβων μεταναστών από 14 – 18 ετών, που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την Ασία, κυνηγώντας το όνειρο για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Φωτογραφίες σκληρές, δραματικές, ωμές όσο η αλήθεια από τη ζωή των νέων αυτών ανθρώπων που ζουν με τον φόβο, μέσα σε τρύπες – κρυψώνες στην Αθήνα, στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες στο λιμάνι της Πάτρας και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου.
Ο Penso ακολουθεί τον 17χρονο Σακίρ, ο οποίος λέει ότι πηγαίνει με τους συντρόφους του στην Πάτρα γιατί όπως λέει θέλει να φύγει από την Ελλάδα, προσπαθώντας να τρυπώσει κρυφά σε φορτηγά που θα τον μεταφέρουν στην Ιταλία. Μάλιστα, το κατάφερε μία φορά αλλά η αστυνομία τον συνέλαβε στην Ανκόνα και τον έστειλε πίσω στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους άλλους νέους είναι και ο Μουσταφά Ελ Μουζνταχίρ. Τον Φεβρουάριο του 2012, τρεις ντόπιοι άγνωστοι επιτέθηκαν στην ομάδα των νεαρών και χτύπησαν τον Μουσταφά με το αυτοκίνητο, αφήνοντάς τον πολλαπλά τραυματισμένο. Η κάμερα του Alessandro Penso συνέλαβε ακριβώς εκείνη τη στιγμή.
«Αργότερα πήγα να δω τον Μουσταφά στο νοσοκομείο» λέει ο φωτογράφος. «Κρατούσε ένα χαρτί της αστυνομίας στα χέρια του, που του έλεγε ότι πρέπει να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 15 ημέρες γιατί βρίσκεται εκεί παράνομα.»
Δείτε τις φωτογραφίες του “Youth Denied” εδώ.
Ο Alessandro Penso σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και με υποτροφία, φωτορεπορτάζ στη Scuola Romana di Fotografia. Έχει βραβευτεί για τις φωτογραφίες του πολλές φορές Ρώμη. Οι δύο πιο πρόσφατες δουλειές του έχουν θέμα την μετανάστευση και τη σεξουαλικότητα στη σύγχρονη κοινωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «20 μέρες στη Μαριούπολη»
Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη Βασαλάκη και της Άσπας Χροναίου αποκαλύπτει στιγμές από την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού στο Ημερολόγιο 2025
Πορτραίτα νυχτόβιων θαμώνων μπαρ, γυμνές φωτογραφήσεις σε πανσιόν και στιγμιότυπα από τον χώρο του θεάματος
Η φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας
32 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.