Φωτογραφια

Σοκαριστικές φωτογραφίες από τη στιγμή της έξωσης

Η πραγματικότητα των πλειστηριασμών στην Ισπανία μέσα από 20 εικόνες

Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι σύρθηκαν στη διαδικασία και κάποιοι από αυτούς έχασαν τους κόπους μιας ζωής αφού βρέθηκαν στη δίνη της ανεργίας και της κατάστασης που δημιούργησαν οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων με τα μνημόνια που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν.

Ομάδες που αντέδρασαν και βοήθησαν τους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα, κάποιες φορές πέτυχαν την αναβολή της κατάσχεσης και άλλες όχι. Αυτό επιτυγχανόταν γιατί οι πλειστηριασμοί γίνονταν με τη φυσική παρουσία των δυο πλευρών δίνοντας τη δυνατότητα της άμυνας για την πράξη αδικίας που θα στερούσε από έναν άνθρωπο την εστία του.

Με το προεδρικό διάταγμα που έκρινε νόμιμο το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέποντας τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης και δηλώσεων πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ), τα πράγματα αλλάζουν άρδην για τους πολίτες που τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι βορά στη διάθεση των κορακιών του χώρου.

Στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου 4335/2015 έγιναν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ειδικά στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Έτσι, καθιερώθηκε η δημοσίευση στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, δικαστικών αποφάσεων, εκθέσεων, πράξεων και δηλώσεων της διαδικασίας πλειστηριασμού κινητών, ακινήτων, πλοίων και αεροσκαφών. Το μόνο που ίσως θα ξέρει ο ενδιαφερόμενος θα είναι πως το περιουσιακό του στοιχείο είναι προς πλειστηριασμόν στην επίμαχη ιστοσελίδα, ανήμπορος να αντιδράσει. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε αυτό θα γνωρίζει γιατί η οικονομική του κατάσταση μάλλον δεν θα του επιτρέπει να έχει ίντερνετ. Για τις ομάδες που έτρεχαν να βοηθήσουν ούτε λόγος πια, διότι ο φυσικός χώρος χάθηκε αφού όλα θα γίνονται απρόσωπα μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Η νέα κατάσταση θα φέρει πολλές εξώσεις αφού ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών είναι σπίτια και μάλιστα πρώτης και μοναδικής κατοικίας. 

Στην Ισπανία, όπου οι εξώσεις έγιναν όπως απαιτούσαν οι οδηγίες της ΕΕ, τα δράματα δεν έχουν τελειωμό. Ο φωτογράφος Andres Kudacki ξεκίνησε ένα project σχετικά με τις εξώσεις που διήρκησε τρία χρόνια για λογαριασμό του Associated Press στη Μαδρίτη και παρουσιάζει όλο το δράμα των ανθρώπων ενημερώνοντάς μας και για τον ρόλο της αστυνομίας.

«Έρχονται ξημερώματα. Αποκλείουν την περιοχή γύρω από το σπίτι σε απόσταση δύο τετραγώνων. Αν οι ένοικοι δεν ανοίξουν την πόρτα, τότε την σπάνε» λέει ο Kudacki.

Ο φακός αδιάψευστος μάρτυρας του δράματος των απλών ανθρώπων, αλλά και του προσώπου της εξουσίας μέσω των οργάνων της. 


Πηγή: www.stontoixo.com 

Κείμενο: Λαζάρου Γιάννης