Φωτογραφια

To τραγούδι της ομίχλης

Ένα φωτογραφικό ποίημα για όσους αγαπούν το βόρειο σέλας

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλοί χρησιμοποιούν την τέχνη της φωτογραφίας σαν κατάστιχο της καθημερινότητας, κάποιοι άλλοι δαγκώνουν το πικρό λεμόνι του ρεπορτάζ, οι πιο τυχεροί διακονούν τη φαντασμαγορία του λάιφστάιλ.

Ο Φινλανδός Mikko Lagestedt προτιμά να περιφρονήσει όλες αυτές τις τυπικές συμβάσεις για να επιδοθεί σε ένα ολοδικό του, ονειροπόλο υβρίδιο τέχνης το οποίο αντλεί ταυτόχρονα από το conceptual, το ονειρικό και το φωτορεαλιστικό, με απώτερη βλέψη να επικοινωνήσει τα απόκοσμα τοπία της υπερβόρειας πατρίδας του με αισθητική αφοπλιστικού λυρισμού.

Παρότι αυτοδίδακτος, εδώ και μια πενταετία ο Mikko ευδοκιμεί στο flickr, το behance, το facebook και τα παρεμφερή σάιτ διαμοιρασμού εικόνων, όπου η οπτική του απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Ο ίδιος λέει: «Προσπαθώ να μεταδώσω στον θεατή το συναίσθημα που ένιωσα όταν αιχμαλώτιζα τη λήψη, η πολυπλοκότητα της φωτογραφίας δεν παύει να με ιντριγκάρει».

Πολύ σωστά, Mikko. Δεν μπορείς να αποκόψεις το κοινό από την απόλαυσή του, πρέπει να του δίνεις διαρκώς κάτι για να κρατηθεί –στην προκειμένη, την εντυπωσιακότερη πανδαισία όλων, το ατέρμονο σόου της φύσης.

Τον παγερό αναζωογονητικό αέρα των δασών, τα σεληνιακά τοπία του λυρικά δυσδιάκριτου χειμώνα με τις χρυσολαμπείς ανταύγειες και τις μικροσκοπικές ανθρώπινες παραστάσεις στο φόντο του κάδρου, ιχνογραφώντας τον ερμητικό και συνάμα ακαταμάχητο κόσμο των βημάτων που δρασκελούν σιωπηλά το χιόνι.

Το blog του Mikko Lagerstedt

Ο Mikko Lagerstedt στο flickr 

Ο Mikko Lagerstedt στο facebook


n 

[^]


n

Edge (1)


n

Edge (2)


n

Endless Night


n

Never Look Back


n

Untitled


n

Urban Dreaming


n

Dreamy Days


n

Shallow Days


n

Just the Two of Us


n

Paris


n

Edge (3)


n

2:05 am


n

..


n

Dancing


n

Detour


n

Edge (4)


n

Edge (5)


n

Kissing the Sky


n

Lonely Ghost


n

Lonely Ghost


n

Moody Water


n

Night Light