- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Στο λεξιλόγιό μου η λέξη “τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη» είπε ο φωτογράφος και το πιστεύω του το απαθανάτισε σε φωτογραφίες - έργα Τέχνης. Όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Β. Καρρά (Υπεύθυνη του Τομέα Εικαστικών Τεχνών στη Στέγη), οι φωτογραφίες που θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 13/11 , καλύπτουν τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ. Το έργο του θεωρείται κατ’ εξοχήν κλασικό και αποδεικνύει ότι ο Νιούτον δεν ήταν μόνον ένας φωτογράφος μόδας, αλλά ένας καλλιτέχνης που, καταρρίπτοντας όλους τους περιορισμούς της φωτογραφίας, πειραματίστηκε με θέματα και είδη και διεύρυνε τα όρια της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας με το μοναδικό όραμά του.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες συναποτελούν το έργο του, όπως είναι, για παράδειγμα, οι σειρές με τους τίτλους A gun for Hire, Fired, Villa d’ Este, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes, καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος. Μεταξύ των 196 έργων, συμπεριλαμβάνονται και οι είκοσι μία μεγάλου μεγέθους εντυπωσιακές φωτογραφίες του, που οι διαστάσεις τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος, και ανάμεσά τους τα περίφημα μεγάλα γυναικεία γυμνά του.
Ηelmut Newton, «Bergstrom, au-dessus de Paris, 1976, Paris», Helmut Newton Estate
«Λατρεύω τη χυδαιότητα. Με έλκει αφάνταστα η κακογουστιά, που τη θεωρώ πιο διεγερτική από το καλό γούστο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά τυποποίηση του βλέμματος» Ηelmut Newton
Helmut Newton, Yves Saint Laurent, Rue Aubriot, Vogue France, 1975, Paris
Μετά το Παρίσι και το Grand Palais, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Αθήνα είναι οι πρώτες που την υποδέχονται σε διεθνές επίπεδο, ως προς τα έργα βέβαια, διότι το στήσιμο της έκθεσης στη Στέγη θα είναι εντελώς διαφορετικό.
Το ενδιαφέρον τους, πέρα από τη μεγάλη αίσθηση που προκαλούν λόγω θέματος και μεγέθους, έγκειται στο γεγονός ότι είχαν ως πηγή έμπνευσης τις φωτογραφίες των αστυνομικών ταυτοτήτων των τρομοκρατών που έδρασαν τη δεκαετία του ’70 στη Γερμανία, έτσι όπως τις μεγέθυναν και τις διοχέτευαν στα ΜΜΕ οι δικαστικές αρχές. Η διάσταση ανάμεσα στην πηγή έμπνευσης και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι τόσο τεράστια, όσο και τα μεγέθη των έργων.
Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το HELMUT NEWTON FOUNDATION
Helmut Newton, Rouge a levresetale, Vogue France, 1983, Paris © Helmut Newton Estate
Αξίζει να το ξέρεις: Ο Helmut Newton έπασχε από αχρωματοψία. Αυτό τον ώθησε στην προτίμηση έντονων χρωματικών αντιθέσεων και στην εκτύπωση ζωηρών χρωμάτων στις μεταγενέστερες έγχρωμες φωτογραφίες του.
Χρονολόγιο
1920: Γεννήθηκε στο Βερολίνο στη (σημερινή μποέμικη) συνοικία Schöneberg, από γονείς εβραϊκής καταγωγής -το πραγματικό του επώνυμο ήταν Neustaedter.
1930-1938: Μαθητής σε γερμανικό και σε αμερικάνικο σχολείο της περιοχής του – η μητέρα του ήταν αμερικανίδα. Λόγω της τεμπελιάς του και του πάθους του για την φωτογραφία και τα κορίτσια θα διωχτεί από το δεύτερο σχολείο.
1936- 1938: Από τα δώδεκα εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία. Πρώτες σπουδές στο πορτρέτο & στο γυμνό δίπλα στη διάσημη τότε φωτογράφο Έλσα Σίμον, μέχρι τη δολοφονία της από τους Ναζιστές. Οι γονείς του έχουν φύγει από τη Γερμανία, και ο Νιούτον περιμένει να κλείσει τα 18 για να πάρει διαβατήριο. Ενώ παίρνει το πλοίο για τη Χιλή προκειμένου να βρει του ςγονείς του αποβιβάζεται στην Σιγκαπούρη , όπου βρίσκει δουλειά στη "Straits Times Σιγκαπούρη."
Helmut Newton, Walter Steiger, Vogue France, 1983, Paris
1940 -1956: Φτάνει στην Αυστραλία και κατατάσσεται στο στρατό για 5 χρόνια. Το 1946 παίρνει την αυστραλιανή υπηκοότητα και αλλάζει το επώνυμο σε Νιούτον. Ανοίγει φωτογραφικό στούντιο στη Μελβούρνη και το ’47 παντρεύεται την ηθοποιό και μοντέλο Τζουν Μπράουν, γνωστή ως Τζουν Μπρουνέλ. Η ίδια θα γίνει επίσης σπουδαία φωτογράφος με το Άλις Σπρινγκς. Ο γάμος τους όλα τα χρόναι διατήρησε το στοιχείο της διακριτικότητας –δες κάνε ό,τι νομίζεις αλλά μην με εκθέσεις.
1956: Ταξιδεύει στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο συνεργάζεται με τη Vogue, με συμβόλαιο 12 μηνών, που θα λυθεί στους 11 μήνες. Παρίσι και στη συνέχεια επάνοδος στη Μελβούρνη, όπου υπογράφει σύμβαση με την αυστραλέζικη Vogue.
1961 – 1970: Επιστρέφει στο Παρίσι, αγοράζει διαμέρισμα στο Μαρέ και ξεκινάει συνεργασία με τη γαλλική Vogue, περιστασιακή φωτογραφία σύνταξης για βρετανική Vogue και της βασίλισσας.
1971: Παθαίνει καρδιακή προσβολή στη Νέα Υόρκη.
1975: Πρώτη του έκθεση με τεράστια εμπορική επιτυχία Nikon Gallery στο Παρίσι.
1976: Δημοσίευση του πρώτου τόμου του με φωτογραφίες γυναικών. Τίτλος του “White women”.
Helmut Newton, Elle, 1969, Paris © Helmut Newton Estate
2000: Μεγάλη αναδρομική έκθεση για 80ών του γενεθλίων στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη (Neue Nationalgalerie) στο Βερολίνο, που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Μόσχα και την Πράγα, μεταξύ άλλων.
2003: Ίδρυση του Helmut Newton Foundation στο Βερολίνο.
2004: Ο Helmut Newton πεθαίνει στο Λος Άντζελες. Την ώρα που οδηγούσε την Kάντιλακ υπέστη καρδιακή προσβολή και το αυτοκίνητο έπεσε στον τοίχο του ξενοδοχείου Σάνσετ Μπούλεβαρντ, όπου εκεί κατοικούσε για πολλά χρόνια. Η τέφρα του τάφηκε στο Βερολίνο δίπλα στην Μάρλεν Ντίτριχ. Το Helmut Newton Foundation ανοίγει λίγο μετά τον θάνατό του.
13/11 –3/3
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107, 210 9005.800
Εκθεσιακός χώρος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 12:00-21:00
€ 8, 4 (μειωμένο)
Παράλληλες δράσεις
Διαδραστικές ξεναγήσεις και εργαστήρια στην έκθεση του Helmut Newton
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέσα Νοεμβρίου 2012 έως τέλη Φεβρουαρίου 2013
10:00-12:00
Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.
Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου
Για μαθητές Λυκείου, μόνο ξενάγηση
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα.