Φωτογραφια

Στάση Μουσείο

Κάτοικοι των Εξαρχείων έγιναν οι πρωταγωνιστές ενός πρωτότυπου φωτογραφικού άλμπουμ, με θέμα: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 394
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22837-50453.jpg

Κάτοικοι των Εξαρχείων, της πλατείας Βικτωρίας, έως τις παρυφές της Κυψέλης, έγιναν οι πρωταγωνιστές ενός πρωτότυπου φωτογραφικού άλμπουμ, με θέμα: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η φωτογραφική έκθεση «Στάση: Μουσείο» φιλοξενείται στο εσωτερικό αίθριο του πολιτιστικού ιδρύματος της οδού Πατησίων. Πίσω από την κάμερα οι φωτογράφοι και κάτοικοι της περιοχής, Φώτης Γ. Πλέγας και Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου μιλούν στην ATHENS VOICE.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Εμείς οι κάτοικοι είμαστε άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρήστες της γειτονιάς μας. Μας αρέσει το κέντρο και η ιδιαίτερη αισθητική του. Η λέξη “στάση” συμβολίζει το μουσείο ως ένα σημείο αναφοράς ιστορικό και γεωγραφικό μέσα στην πόλη. Το μήνυμα είναι να γίνουμε πιο συμμετοχικοί. Να αποδείξουμε σε όλους όσοι έχουν ξεγράψει το ιστορικό κέντρο ότι ακόμη στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας ολοζώντανος πυρήνας ανθρώπων, που αγαπά και θα συνεχίζει να αγαπά το μέρος όπου κατοικεί. Οι στιγμές που θα θυμάμαι από τη δουλειά αυτή είναι όταν φωτογράφιζα τα εκθέματα μόνα τους και περπατούσα στο άδειο μουσείο νωρίς το πρωί (μόνο μερικοί φύλακες είχαν έρθει). Είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε έναν άλλο χώρο και χρόνο».

Οι φωτογραφίσεις έγιναν χωρίς φλας. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Οι 32 πρωταγωνιστές προέκυψαν από έναν πυρήνα φίλων και γνωστών των φωτογράφων, αλλά και ως μια ιδέα που επικοινωνήθηκε από στόμα σε στόμα. «Οι περισσότεροι γνώριζαν εκ των προτέρων σε ποιο σημείο του μουσείου θα ήθελαν να φωτογραφηθούν. Με άλλους γινόταν μια μικρή διαπραγμάτευση. Οι πρώτοι που είδαν τις λήψεις ήταν οι πρωταγωνιστές της φωτογράφισης».

Ένας από τους κατοίκους που ποζάρουν είναι ο Αντώνης Γλυκός: «Μέσα στη (φαινομενική) τρέλα του, έχει ένα απίστευτο αίσθημα ισορροπίας και “κανονικότητας” να στέκεσαι ανάμεσα σε δύο πόλους ιστορίας, την πλατεία Εξαρχείων και το μουσείο. Κατέβηκα να ζήσω στην Τοσίτσα μετά από μια μακρά θητεία στα προάστια. Τρία χρόνια μετά, ποζάροντας για αυτή τη φωτογράφιση, ένιωσα σαν να πήρα και επίσημα την ιθαγένεια από την υπέροχη “φυλή” του κέντρου».

Ξενάγηση στο αίθριο του Μουσείου

«Το μουσείο δρα ως πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Κάθε χρόνο στο αίθριο φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών» μας λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΑΜ Αλεξάνδρα Χριστοπούλου και συνεχίζει: «Η πρόταση των φωτογράφων έγινε αποδεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη. Το αίθριο στο υπόγειο του μουσείου είναι μια αναπαράσταση αρχαιοελληνικού σπιτιού, αλλά και σπίτι όλων των κατοίκων της περιοχής. Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα ήταν κλειστά στον έξω κόσμο. Ήταν κατ’ εξοχήν εσωστρεφή. Η τυπική διάρθρωση των σπιτιών της αρχαιότητας αφορά πρωτίστως τον πυρήνα της κεντρικής εσωτερικής αυλής, το αίθριο δηλαδή, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το σπίτι. Από το αίθριο ξεκινούσαν και σ’ αυτό ανοίγονταν κάποια από τα δωμάτια των κατοίκων, καθώς και τα δωμάτια των επισκεπτών. Τα γλυπτά στο αίθριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μουσείου».

Info Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στάση: Μουσείο» στο εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα) θα διαρκέσει έως 8 Ιουνίου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.