Φωτογραφια

Από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο

Η φωτογράφος Μάρω Κουρή ακολουθεί πρόσφυγες στο ταξίδι τους

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
117938-263370.jpg

Εφτά πρόσφυγες από τη Συρία που η Μάρω Κουρή ακολούθησε από τη Λέσβο στην Ειδομένη, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και την Αυστρία μέχρι τον τελικό τους προορισμό, το Βερολίνο. Η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ παρουσιάζει αυτό το οδοιπορικό μέσα από περισσότερες από 100 φωτογραφίες σε έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και λέει δύο πράγματα στην Athens Voice.

image

Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας;

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Το ταξίδι του Πρόσφυγα από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο - Ακολουθώντας τον Άσεμ». Ο Άσεμ Χάσνα, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι ένας 21χρονος Σύρος ο οποίος σπούδαζε 3 printing και αποφάσισε κάποια στιγμή να αφήσει τις σπουδές του και να βοηθήσει εθελοντικά γιατρούς και νοσηλευτές. Σε ένα βομβαρδισμό, ενώ βρισκόταν σε ασθενοφόρο, έχασε το αριστερό του πόδι. Τότε αποφάσισε ότι θα έπρεπε να φύγει από τη χώρα του με προορισμό το Βερολίνο, όπου εκτός από τις σπουδές που είχε ήδη ξεκινήσει στη Συρία θα σπούδαζε και κατασκευή τεχνητών μελών, τόσο για να μάθει περισσότερα για το δικό του πρόβλημα, όσο και για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα. Μαζί με τον Άσεμ και άλλοι δύο νέοι τραυματίες από τον πόλεμο. Ο 28χρονος Ντιμπ, ο οποίος έχει τραυματιστεί στα πόδια και περπατάει με πατερίτσες και ο 23χρονος Άχμεντ, ο οποίος έχασε την όρασή του και από τα δύο του μάτια. Και οι δύο χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές. Με τους τρεις ξεκίνησαν και μια θεία του Άσεμ, μαζί με τον άντρα της, την κόρη τους και μια φίλη της.

image

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι τους, πόσο κράτησε και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές;

Ξεκίνησαν από τη Συρία στις αρχές Οκτωβρίου και έφτασαν στο Βερολίνο σε 12 μέρες. Τα πιο δύσκολα, όπως μου διηγήθηκαν, ήταν να μπορέσουν να φύγουν από τη Συρία, να διασχίσουν την Τουρκία με ασφάλεια, να φτάσουν στα παράλια της Τουρκίας. Εκεί, τα λίγα χιλιόμετρα μέχρι τη Λέσβο, ήταν τα πιο δύσκολα. Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ξέρουν να κολυμπούν, κάποιοι δεν είχαν δει καν θάλασσα στη ζωή τους. Επιπλέον, θα έπρεπε να δώσει ο καθένας περίπου 1.000 δολάρια για να επιβιβαστεί σε μια βάρκα που πολλές φορές δεν λειτουργεί, που τα σωσίβια είναι ψεύτικα, που οι διακινητές τους δείχνουν δυο πράγματα και τους λένε να την οδηγήσουν μόνοι τους. Κάθε τέτοια βάρκα αποφέρει στους διακινητές περίπου 60.000 δολάρια. Από τη Λέσβο μέχρι και το Βερολίνο τα πράγματα ήταν καλύτερα, ταλαιπωρία υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι και τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι διακινητές. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και μετά τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά για όσους δεν είναι από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Όλα αυτά ξεκίνησαν από την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Παλαιότερα, ανάπηροι, παιδιά, ηλικιωμένοι περνούσαν από εκεί. Τώρα είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν τη θάλασσα.

image

Πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι;

Ο Άσεμ, ο Ντιμπ και ο Άχμεντ σε ένα προσφυγικό camp στο Βερολίνο, όπου μαθαίνουν τη γλώσσα. Η θεία του Άσεμ με τον άντρα της και την κόρη τους βρίσκονται σε ένα χωριό της Νορβηγίας, όπου συνάντησαν τον έναν από τους δύο γιους τους. Η φίλη της οικογένειας πήγε σε ένα προσφυγικό camp στο Αμβούργο, όπου την περίμενε ένας γνωστός της.

image

Info: Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στο φουαγιέ του θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος), καθημερινές 09.00-21.00. Στις 12/1 στις 19.00 θα βρίσκεται και η Μάρω Κουρή στο χώρο και θα κάνει η ίδια την ξενάγηση. Την έκθεση παρουσιάζει ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο, με τη συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.