Εικαστικα

Ζωή και Τέχνη είναι ένα

Παρουσιάστηκε το δημιουργικό του οπτικού σχεδιασμού για το 1o Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Μάρτιο του 2015 η «Ψυχολογία-Τέχνη» δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό της αφίσας το λογότυπο του 1oυ Διεθνούς Συμπόσίου Θεραπειών μέσω Τέχνης «Ζωή και Tέχνη είναι ένα», το οποίο εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew ΙΙΙ» με στόχο την εμπλοκή της δημιουργικής συλλογικότητας στην υλοποίησή του.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν γραφίστες, εικαστικοί, καλλιτέχνες καταθέτοντας τη δική τους ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη δημιουργική ταυτότητα του Συμποσίου. Η εξέταση των προτάσεων έγινε από τη Διοργανώτρια και την Επιτροπή και προέκρινε την πρόταση της εικαστικού Πωλίνας Κουργένη. Το δημιουργικό δίχως οπτική «φλυαρία» αποτελείται από φωτεινό λευκό, γραμμικού σχεδίου, δίνοντας έμφαση περισσσότερο στις γραμμές και τονίζοντας ποιητικά, ευαίσθητα αλλά και ιδιαίτερα την οπτική απεικόνιση του τίτλου.

image

Η δημιουργός αναφέρει στο συνοδευτικό κείμενο: «Προτίμησα να λειτουργεί με ελάχιστα χρώματα και απλές γραμμές έτσι ώστε να υπερισχύει ο σκοπός με απόλυτα σχήματα, σύμβολα. Τα δύο χρώματα, αν και περιορισμένα στην ποσότητά τους, έχουν δυναμική και ένταση που καταλήγουν να λειτουργούν με πλήρη αρμονία και λιτότητα. Η δύναμη του μαύρου, ο έντονος τόνος του κόκκινου και η δυνατότητα του καθαρού και επιβλητικού λευκού που είναι αποτέλεσμα όλων των χρωμάτων, είναι ένας συνδυασμός οικείος και ευανάγνωστος. στοχεύει περισσότερο στα μη-λεκτικά σύμβολα και τις μεταφορές στη θεραπεία μέσω τεχνών, τα οποία καλλιεργούν τις αισθήσεις, τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι και τη σχέση μας με τη γη και τον Κόσμο. Μια συνομιλία ανάμεσα στη Ζωή και την Τέχνη. Η Ζωή είναι το δέντρο το οποίο προέρχεται από το πινέλο που υποδηλώνει την Τέχνη. Οι τρίχες του πινέλου από την άλλη, λειτουργούν ως ρίζες του δέντρου που δίνουν Ζωή και χρώμα στα φύλλα των κλαδιών του. Το δέντρο ως σύμβολο του εαυτού, ως προς τις ρίζες, τα κλαδιά και την άνθιση που νιώθει ο καθένας».

Η Διοργανώτρια προτίθεται να παρουσιάσει στο Συμπόσιο όλες τις προτάσεις του δημιουργικού και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.

Η κριτική επιτροπή: Γιώργος Τσακίρης, Καθηγητής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Α.Π.Θ. / Δωροθέα Κοντελετζίδου, Διδάκτωρ Α.Π.Θ, ιστορικός- θεωρητικός της τέχνης / Ελενα Τονικίδη, εικαστικός, art-therapist, επιμελήτρια συμποσίου / Ελευθερία Στόικου, εικαστικός, εκπαιδευτικός

Διοργανώτρια: Ψυχολογία-Τέχνη: www.psychologyart.gr

Σχετικά με το Συμπόσιο: www.psy-art-symposium2015.gr