Εικαστικα

At the Center of The World

Μήπως τελικά η Καλλιόπη Λεμού είναι το κορίτσι του Common People;

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όχι. Δεν έγραψε για αυτήν ο Τζάρβις το «Common People», αν και θα μπορούσε να είναι άλλη μία από τις υποψήφιες μούσες. Άλλωστε ναι, She studied sculpture at St. Martins College, όμως αρκετά με το γκέο παγκέο, ψάξε, ψάξε δεν θα τη βρεις, ποια είναι η Ελληνίδα φίλη του Κόκερ, ας τελειώνουμε με τα αστεία και τους πιασάρικους προλόγους – παραδέξου το, τσίμπησες. Σου την έφερα, χα, επίτηδες «σ’ έπαιξα» στον τίτλο, θύμα του hype και της ελαφρότητας των μίντια! Δεν έχει καμία σχέση η Καλλιόπη Λεμού με τους Pulp, παρότι στη νέα της δουλειά, που σε λίγες μέρες παρουσιάζει στην γκαλερί Nitra και αφορά μια αγωνιώδη προσπάθεια για ισορροπία και εσωτερική ελευθερία, οι παρατηρήσεις, το ιδεολογικό της πλαίσιο κι αυτός ο ιδιότυπος εγκλεισμός μέσα σε σφαίρες-δεσμά όπου περικλείεται η ύπαρξή της δεν διαφέρει από την εγκιβωτισμένη ψυχικά ηρωίδα του Τζάρβις. Δεσμά ήθελε να σπάσει κι αυτή και να ισορροπήσει. Να βρει μια νέα αλήθεια.

image

Κι αν το τίμημα που πρέπει πληρώσει στον Τζάρβις για την απελευθερωτική ξενάγηση στη ζωή των «φυσιολογικών» ανθρώπων, δεν είναι παρά μόνο ένα «…in that case I’ll have a rum and coke cola»-κέρασμα, στην περίπτωση της Λεμού τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Το τίμημα της επιλογής είναι συνεχής πάλη και μοναξιά. Μπορείς να σταθείς ακίνητος, όταν η Γη κινείται; Μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς σε μια κοινωνία όπου ο σεβασμός στα δικαιώματα κάθε φύσης εκπίπτει ολοένα και περισσότερο;

image

Με τίτλο «Στο Κέντρο του Κόσμου», η καλλιτέχνιδα που είναι γνωστή για τις εγκαταστάσεις της αλλά και τις ανά τον κόσμο εκθέσεις με έργα αναφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Βερολίνο), παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη επιτοίχιες εγκαταστάσεις μεικτών μέσων και μικρών γλυπτών, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους. Κι επειδή εκτός από την ποίηση του Τζάρβις υπάρχει κι ο Καβάφης, ορίστε και κάποιοι στίχοι του Αλεξανδρινού για να δέσει το γλυ(κ)πτό: «Α, όταν έχτιζαν τα τείχη, πώς να μην προσέξω, η σφαίρα την οποία σχεδόν επιθύμησα, μετατράπηκε στη δυσχέρειά της κι η επιλογή έγινε αγώνας».

image

Η έκθεση της Καλλιόπης Λεμού «At the Center of the World» συμμετέχει στο 4o Φεστιβάλ Performance Θεσσαλονίκης, μέρος του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Nitra gallery, Φιλίππου 51, Θεσσαλονίκη

Από Πέμπτη 28/5 έως και 9/7