Εικαστικα

Ναταλί Γιαξή

Η μικρή κλίμακα των έργων σου επιβάλλει να τους αφιερώσεις χρόνο

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97822-196001.jpg

«Η κύρια αφορμή πίσω από τα έργα που έχω επιλέξει ήταν ο ίδιος ο χώρος: οι δυνατότητές του, η αρχιτεκτονική του ‒ στη μια αίθουσα κυριολεκτικά η αρχιτεκτονική καθόρισε το έργο, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο του μουσείου. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ήταν η ίδια η φύση των έργων. Διερευνώντας τη σφαίρα του μη-θεαματικού, καθημερινού πειραματίζομαι με διαφορετικά μέσα και συνήθως λόγω και της θεματολογίας το αποτέλεσμα είναι μικρής κλίμακας έργα. Αυτό μου αρέσει γιατί έτσι κάποιος έχει μια πιο προσωπική επαφή μαζί τους, αλλά ταυτόχρονα ο τρόπος παρουσίασής τους είναι μια πρόκληση. Στην τελική, προσπάθησα να δημιουργήσω μια ομάδα με παλαιότερα και νέα έργα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και ταυτόχρονα βοηθούν κάποιο να σχηματίσει μια σφαιρική άποψη για την πρακτική μου.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο κλειδί για να αποκωδικοποιήσει κάποιος τα έργα, ούτε θα ήθελα να καθοδηγήσω την ανάγνωσή τους: πιστεύω ότι τα χαρακτηρίζει μια αμεσότητα. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι η κλίμακά τους επιβάλλει να τα πλησιάσεις και να τους αφιερώσεις κάποιο χρόνο».

image

Έργο: «GUIDE BoOK»


Ιnfo:Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ απονέμεται (από το 1999) κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη. Στόχος του η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, ως κύριος άξονας της πολιτικής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης.

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους: Ανδρέα Αγγελιδάκη (Καλλιτέχνης, Αρχιτέκτονας, Επιμελητής), Δάφνη Βιτάλη (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, ΕΜΣΤ), Αντρέ Ζιβανάρη (Διευθύντρια, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία), Ευαγγελία Λεδάκη (Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης), Δημήτρη Πασσά (Συλλέκτης), Κώστα Σαχπάζη (Καλλιτέχνης, νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου (Πρόεδρος, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ), Bernard Blistène (Διευθυντής, Centre Georges Pompidou, Παρίσι), Thelma Golden (Διευθύντρια και Επιμελήτρια, The Studio Museum in Harlem, Νέα Υόρκη), Max Hollein, (Διευθυντής, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Φρανκφούρτη), Tom Morton (Συγγραφέας, Επιμελητής, Συντάκτης, περιοδικό Frieze), Jakub Julian Ziolkowski (Καλλιτέχνης).

Τα έργα των καλλιτεχνών φιλοξενούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (28/5 - 30/9, Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1), τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27/5 και το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στις 7/9 (θα λάβει €10.000). 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.