Εικαστικα

Night of the World

Οι νυχτερινές ενοράσεις του Γιώργου Μαραζιώτη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95702-192080.jpg

1805. Ο Hegel στο χειρόγραφο με τίτλο «Φυσική και Φιλοσοφία του Πνεύματος» γράφει: «Ο άνθρωπος είναι αυτή η νύχτα, αυτό το άδειο τίποτα, που περιλαμβάνει τα πάντα στην απλότητά του - ένας ατελείωτος πλούτος πολλών παραστάσεων, εικόνων από τις οποίες καμία δεν τυχαίνει - ή δεν είναι παρούσες. Ένας μπορεί να δει αυτή τη νύχτα όταν κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια - μέσα σε μια νύχτα που γίνεται τρομερή, αναστέλλει τη νύχτα του κόσμου εδώ σε μια εναντίωση. Σε αυτή τη νύχτα το ον έχει επιστρέψει».

image

2015, Nitra Gallery, Θεσσαλονίκη. Μετά την παρουσίαση της ατομικής έκθεσης «Night of the World» σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Μαραζιώτης παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή της στο βορρά. Εμπνεόμενος από την αναφορά του Γερμανού φιλοσόφου στη Νύχτα του Κόσμου, εγκαθιστά μια σειρά γλυπτικών έργων αποτελούμενων από φυσικά ή τεχνικά υλικά όπως γύψος, αλεσμένος άνθρακας και neon, καθώς και μια σειρά μεταξοτυπιών που δημιούργησε στο Μεγάλο Μήλο. Όλα μοιάζουν σαν σχέδιο πορείας για το θεατή, που μέσω της ευθραυστότητας των υφών και των υλικών καλείται να ερμηνεύσει τη Νύχτα, την ενότητα της ανθρώπινης υπόστασης και τις πλευρές εκείνες του ανθρώπινου ασυνείδητου περί ων αναφέρεται ο Hegel. Αιχμηρά και δισδιάστατα σχήματα, που όμως αποκτούν και μια τρίτη διάσταση, αναλόγως της γωνίας θέασης. Απόδοση ιερότητας και υπαρξιακής αγωνίας, λευκά και μαύρα χρώματα που υποδηλώνουν καταστάσεις πραγμάτων, σπουδή στην έννοια του χρόνου και της ανθρώπινης αισθαντικότητας είναι μερικές σημειολογικές παράμετροι ερμηνείας και υπόστασης των έργων.

image

Η έκθεση συμπίπτει με την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου «Night of The World» από τον εκδοτικό οίκο MER, Paper Kunsthalle, με έδρα το Βέλγιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των έργων όπως και το θεωρητικό κείμενο του ιστορικού τέχνης και επιμελητή Σωτήρη Μπαχτσετζή.

Night of the World: Από 30 Απριλίου έως 23 Μαΐου στη Nitra gallery, Φιλίππου 51, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 285 890

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.