Εικαστικα

A Painter's Hand

Donopoulos Fine Arts, Θεσσαλονίκη, κωδικός: τρεις ζωγράφοι στην ίδια πόλη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93585-188238.jpg

Τρεις ζωγράφοι. Χειρονομίες, ανθρώπινες φιγούρες, είτε ασαφείς, υπό μορφή υπαινιγμών, είτε λεπτομερέστατες μέσα από πολυεπίπεδες εκφράσεις και νευρικές πινελιές. Φιγούρες επί φόντου ή εναντίον του, κίνηση και ανοιχτά χρωματικά πεδία, καμβάδες και ψηφιακές έγχρωμες εκτυπώσεις, παιχνίδια του μυαλού όταν μπροστά στα έργα αναρωτιέσαι κατά ποσόν κάποιες «ατέλειες» συμβαίνουν επί τούτου. Επίτηδες.Κώδικες αφαίρεσης, ποικιλία μοτίβων, ανθρώπινων ή από την παλέτα της φύσης, λουλούδια και ζώα. Σύμπαν. Επείγοντα θέματα που αποδίδονται ως κολάζ, πόλεμος, τρομοκρατία, πάντα όμως μέσα από την προοπτική και την ιστορία της τέχνης. 

image

Mark Lammert, "Maneuver"

Ο Mark Lammert, η Milena Dragicevic και ο Marc Mudlers παρουσιάζουν παρά τις διαφορές τους ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και περιεκτικής ζωγραφικής, αναμειγνύονται αυθεντικά προσωπικά ενδιαφέροντα και συνειδητοποιημένη παράδοση. Με βάση ζωής αλλά και δουλειάς τα Βερολίνο, Λονδίνο και τον ολλανδικό νότο αντίστοιχα, δίνουν μια συνολική αφήγηση για το πώς κάποιες προσωπικές ιστορίες μπορούν να συνομολογήσουν μια «μεγάλη» ανταπόκριση περί του τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρώπης σήμερα.

image

Milena Dragicevic, "77.002.L"

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στο δοκιμιογράφο και ιστορικό τέχνης Jurriaan Benschop, που δείχνει να επικεντρώνει ακριβώς σε αυτό: ανεξαρτήτως του πού ζεις και τι βιώνεις στο «μικροκλίμα» σου, ως καλλιτέχνης και δη ζωγράφος, είναι αδύνατον στην παρούσα εποχή να απέχεις από την τρέχουσα μεγάλη αφήγηση των καιρών. Μην σας ξενίζει η αφαίρεση που μάχεται με την αναπαράσταση, ούτε η οργιαστική τριβή των χρωμάτων και η θολή εστίαση επί της πραγματικότητας.

image

Marc Mulders, "Apocalypse"

Το μήνυμα της έκθεσης «A Painter's Hand» είναι πεντακάθαρο: ο συνεχής διάλογος με το παρελθόν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσει το μπερδεμένο ιδεολογικό πεδίο του σήμερα. Και καθώς η κρίση που μαίνεται υποχρεώνει το σύνολο σχεδόν των γκαλερί της πόλης να στέκουν αμήχανες και ανενεργές, οφείλω να συγχαρώ τον Μάκη Ντονόπουλο, που επιμένει να συνεχίζει πιστός στο πλαίσιο που χρόνια τώρα διακονεί: abstract is the only way up!

A Painter's Hand -Mark Lammert, Milena Dragicevic, Marc Mulders

Στην γκαλερί Donopoulos Fine Arts από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου 2015.

www.donopoulos.gr/fine-arts

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.