Εικαστικα

Street Art is here to stay

Μια ευκαιρία να δείτε συγκεντρωμένη τη δουλειά των 15 γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών της Τέχνης του δρόμου στα πλαίσια του Street Art Festival 2015

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93226-187546.jpg

Είναι άμεση, ζωντανή, μοντέρνα, φρέσκια. Η τέχνη του δρόμου μπορεί πια να έρχεται σε επαφή, εκτός από το μεγάλο κοινό, και με ένα πιο ειδικό μέσα από τις γκαλερί που κατά καιρούς διοργανώνουν ομαδικές μεγάλες εκθέσεις με έργα τους. Ένα σπουδαίο εικαστικό πανόραμα διοργανώνει το φετινό Street Art Festival σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Αέναον (Νεοφύτου Βάμβα 5, στο Κολωνάκι). Εγκαινιάζεται αύριο 4/4 από τις 12μμ μέχρι τις 6μμ και θα διαρκέσει μέχρι 19/4. Στην έκθεση παίρνουν μέρος μερικοί από τους πιο σημαντικούς άνδρες και γυναίκες street artists που ζουν και δουλεύουν στην χώρα μας όπως ο Alex Martinez, BillyG, Losotros Mj Tom, Cacao Rocks, Thisisopium, Νar, N Grams, Όλγα Μηλιαρέση Φωκά, Ισμήνη Μπονάτσου, Cookless, Nique, Lune 82, Billy82, Sinke, Yiakou. Ίσως να αναγνωρίσετε πολλών την δουλειά όταν τη δείτε επειδή οι 15 αυτοί καλλιτέχνες εκτός του ότι συχνά κοσμούν με τα έργα τους αθηναϊκούς τοίχους έχουν προσφέρει και κοινωνικό έργο ζωγραφίζοντας Σχολεία στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη. Τώρα είναι μια ευκαιρία να τους γνωρίσετε από κοντά, να μιλήσετε μαζί τους, να ανταλλάξετε απόψεις. Την έκθεση θα προλογίσει ο Ιστορικός Τέχνης-Τεχνοκριτικός Μάνος Στεφανίδης.

image

Alex Martinez

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ συνεργάζεται με το Φεστιβάλ, συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις από την έναρξη του στην επιτροπή υποστήριξης του Street Art Festival. Πέρυσι διοργάνωσε μια αντίστοιχη έκθεση ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με μεγάλη επιτυχία και φέτος συνεχίζει την παράδοση με την ίδια θέρμη και ακόμη μεγαλύτερη αφού θα διοργανώσει εκτός από την σημερινή άλλες δύο ακόμα εκθέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος των κυλιόμενων εκθέσεων είναι να γνωρίσει όσο μεγαλύτερο κοινό μπορεί την εικαστική διάσταση της street art στη χώρα μας.

image

Billy G

Μικρή συνέντευξη με τον γκαλερίστα Γιώργο Τζιλαλή

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας να δημιουργήσετε μια γκαλερί; Πότε και πως συνέβη αυτό;

Ο πατέρας μου ήταν συλλέκτης και μας μετέδωσε, στον αδερφό μου και εμένα, το « σαράκι » της τέχνης. Ξεκίνησα από το χώρο της αντίκας και της εμπορίας ζωγραφικής 19ου – 20ου αιώνα για είκοσι τρία και πλέον χρόνια - « Μοναστηράκι Κηφισιάς », «Μικρή Πινακοθήκη » κ.λπ., μέχρι που γνώρισα και αγάπησα τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Έτσι δημιούργησα τον Ιανουάριο 1988 την Αίθουσα Τέχνης Ceruleum στην Αθήνα, Άντερσεν 18, που τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου μετονομάζεται σε Αίθουσα Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ, για να προβάλλω την τέχνη που μου αρέσει.

Οι εκθέσεις που κάνετε ταιριάζουν πάντα στην αισθητική σας ή μπορείτε να πάτε και ενάντια σε αυτή;

Η αισθητική καλλιεργείται και εκλεπτύνεται, συνεπώς σήμερα μπορεί να μην συμφωνώ με κάποιες επιλογές μου του παρελθόντος . Πάντοτε όμως το ΑΕΝΑΟΝ δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες και στα καινούργια ρεύματα.

image

Los Otros Mj Tom

Τι είναι τέχνη για εσάς;

Η Τέχνη είναι κάτι που δεν ορίζεται αλλά βιώνεται, είναι κάτι « άχρηστο» αλλά απολύτως απαραίτητο. Όταν το έργο τέχνης είναι προϊόν βαθειάς ειλικρίνειας και εσωτερικής ανάγκης του δημιουργού του είναι διαχρονικό χωρίς να έχει ημερομηνία λήξης και ο χρόνος το δικαιώνει.

Τέχνη στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. Τι έχει αλλάξει;

Η δημιουργική Τέχνη παραμένει αλώβητη και μεγαλουργεί, η αγορά της τέχνης « πέθανε». Δυστυχώς όταν έπρεπε δεν αντιδράσαμε όλοι, με αποτέλεσμα από τη φούσκα που δημιουργήθηκε να ωφεληθούν τριάντα – σαράντα άτομα και τώρα την πληρώνουμε όλοι.

Πως είναι η συνεργασία σας με τους καλλιτέχνες; Σας θυμωνουν ποτέ;

Όταν ο καλλιτέχνης ανακαλύπτει τον « ρόλο» της γκαλερί, τότε ο αρραβώνας γίνεται γάμος και δημιουργείται μια γόνιμη σχέση , μια εορτή που φέρνει σταθερές συνεργασίες για πολλές δεκαετίες.

image

Nar

Ένας καλλιτέχνης που θα θέλατε να εκθέσει στην γκαλερί σας ακόμα κι αν αυτό είναι αδύνατον;

Τον Πάουλ Κλέε, αλλά δεν πρόλαβα.

Όταν ταξιδεύετε επισκέπτεστε γκαλερί του εξωτερικού; Τις συγκρίνετε με αυτές της Ελλάδας;

Η επίσκεψη στα μουσεία και τις γκαλερί αποτελεί « προσκύνημα », αλλά πράγματι δημιουργούνται συγκρίσεις άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές.

image

Yiakoo

Θα μας πείτε για την τελευταία σας έκθεση; Πως προσεγγιζετε εσείς "την τέχνη του δρόμου";

Η τέχνη του δρόμου είναι τέχνη πολυσήμαντη, ζωντανή, φρέσκια και ημιτελής που εξελίσσεται λεπτό προς λεπτό, είναι μια τέχνη κοινωνική, μια φωνή αγωνίας, είναι τέχνη διαμαρτυρίας, μια « γέφυρα» μεταξύ της Τέχνης και του λαού, είναι η τέχνη που το τώρα και το μέλλον της ανήκει.

Αν δεν είχατε γκαλερί τι θα θέλατε να ασχολείστε;

Θα ήθελα να είμαι αυτός που συνεχίζει να ζωγραφίζει και δεν σταμάτησε όταν έγινε γκαλερίστας !!!

image

Sinke

Διάρκεια έκθεσης 4 -19 Απριλίου 2015.

Εγκαίνια: 4 Απριλίου 12.00 – 6.00 μ.μ.

Ωράριο λειτουργίας : Δευτ – Τετ - Σάβ: 11:00 πμ - 5:00 μμ, Τρ – Πέμ – Παρ: 11:00 πμ – 3:00 και 6:00μμ - 9:00 μμ, Κυρ: 11:00 πμ - 3:00 μμ.Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 10,12 και 13 Απριλίου.

ΑΕΝΑΟΝ: Νεοφύτου Βάμβα 5, Πλ. Κολωνακίου, 210 67 11 264, email:aenart@otenet.gr

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης


Κεντρική φωτό: BillyG

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.