Εικαστικα

Αντιγόνη Βασιλάκη

Κέρκυρα, Κέρκυρα, με το... collageονήσι!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κουμ κουάτ και φιλαρμονικές, Κόρε.Ύδρο και Παιδιά της Παλαιότητας, ποτά στο μπαρ της Αλέκας και τραπεζάκια έξω στο Λιστόν, μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Άνω Κορακιάνα. Το παρατηρητήριο του Κάιζερ και η Ρένα Βλαχοπούλου, το Αχίλλειον και τα παγωμένα νερά ακόμη και τον Αύγουστο στην Παλαιοκαστρίτσα! Της οποίας τα υμνημένα «νόστιμα κορίτσια» δεν σεργιανούν μόνο παρέα με τις στάμνες τους στα καντούνια, ούτε κόβουν βόλτες στις Καμάρες με «μαντολινάτα και κιθάρες»!

image

©Antigoni Vas

Ανακάλυψα τα κολάζ της Αντιγόνης Βασιλάκη μόνος μου, όπως και τα προηγούμενα περί Κέρκυρας, καθότι χρόνια τώρα είμαι αφοσιωμένος της περιηγητής. Και εκτιμώ αφάνταστα τους νέους καλλιτέχνες που έχουν βάση τους την περιφέρεια και εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της επικοινωνίας δειγματίζουν τα πορτφόλιο με τη δουλειά τους. Έτσι έφτασα να χαζεύω τις εικόνες της στο flickr και να εμπλουτίζω περισσότερο τις κερκυραϊκές μου γνώσεις. Γιατί εκεί ζει η Αντιγόνη, που σπούδασε οπτική επικοινωνία και έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο-γραμμή. Διακριτή και φουλ προσωπική. Ποιητική, ρετρό, με αμφίσημα μηνύματα-σλόγκαν, εξόχως ποπ αλλά και σουρεαλιστική, η Βασιλάκη δείχνει να λεπτοδουλεύει την επεξεργασία της εικόνας της και να κεντά με άπειρα layers το τελικό αποτέλεσμα.

image

© Antigoni Vas

Που αρκετές φορές μοιάζει με καρτ ποστάλ και άλλες πάλι ιδανικό για εικονογραφήσεις, από αυτές που λατρεύουμε όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον περιοδικό τύπο. Φουτουριστικές πολιτείες, mass media και τηλεκύματα, δένδρα, μηχανές, πουλιά, όπου ειδικά για τα τελευταία τρέφει μια καλοδεχούμενη εμμονή, που πιθανόν υποδηλώνει και κάποιες τάσεις φυγής από το νησί της(;). Μια νέα καλλιτέχνης που εκπέμπει σήματα από την ελληνική περιφέρεια, όμως η «γραμμή» της είναι ρομαντικά μητροπολιτική και θορυβώδης. Την ανακαλύψαμε, σας την αποκαλύπτουμε! Και όπως λέει και το διάσημο τραγούδι για τον τόπο της, «Κέρκυρα, Κέρκυρα, ποια προίκα σου έχεις πάρει, χρυσάφι από τον ήλιο σου κι ασήμι από φεγγάρι».

Δείτε τη δουλειά της Αντιγόνης Βασιλάκη εδώ και εδώ.