Εικαστικα

Τακτοποίηση αναμνήσεων

Η Τέτα Μακρή στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ζωγραφική υπαινικτική αλλά και ταυτόχρονα τρομακτικής ακρίβειας ως προς την απόδοση και σκιαγράφηση των ανθρώπων και των σχέσεων αναμεταξύ τους. Και την ίδια στιγμή, δίπλα στα τελάρα, τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις της. Συγκροτώντας έναν σύνθετο μηχανισμό σχολιασμού μέσα από φαντασιακές συλλήψεις λόγου και εικόνας, ενεργοποιώντας μνήμες που παραπέμπουν στο βίωμα, φλερτάροντας με σαφήνεια την Ιστορία της Τέχνης, καθώς επαναπραγματεύεται παλιές τεχνικές προκειμένου να «διηγηθεί» βίους σημερινών ανθρώπων, η Τέτα Μακρή στην πτέρυγα «Κυριάκος Κρόκος» του Βυζαντινού Μουσείου της Θεσσαλονίκης εκθέτει έργα από τη δημιουργική περίοδο των τελευταίων έξι χρόνων της.

image

Ένας ιστός ελλειπτικών αφηγήσεων, μια εικονογραφημένη περιπέτεια της εικαστικής σκέψης της, που σταθερά κινείται γύρω από τον άξονα της συγκίνησης. Ατομικής ή συλλογικής, νοηματικής, ακίνητης, σε διάταξη, αυτή η δημιουργική οικειοποίηση εικόνων της Ιστορίας της Τέχνης, προκειμένου να εμβαθύνει σε προσωπικές ιστορίες, είναι που χαρακτηρίζει και το σύνολο σχεδόν της εικαστικής της δράσης.

image

Επίμονη, χωρίς φανφαρονικά μανιφέστα ή μεγαλόστομες και συγκρουσιακές απόψεις, η Θεσσαλονικιά ζωγράφος και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών έως και το 2006, σχεδόν εμμονικά διοχετεύει το υλικό της είτε σε αναλογικά είτε σε ψηφιακά μέσα - που και τα δυο γνωρίζει και χειρίζεται προνομιακά. Συγκρατημένα, μελαγχολικά, στοχάζεται για τους κύκλους της ζωής και ίσως, τολμώ να παρατηρήσω, εκείνο που λείπει από τις εικόνες της να είναι που επιθυμεί να μας στρέψει να δούμε, έξω από αυτά που διαδραματίζονται εντός των κάδρων της. Να μια πιθανή ερώτηση, αν δηλαδή ισχύει κάτι τέτοιο, που μπορείτε να της θέσετε αυτήν την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, όπου η ίδια προσωπικά θα ξεναγήσει το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεσή της στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2, Τηλ. 2313306400

image

image

image