Εικαστικα

Έργο του Άντι Γουόρχολ από τη σειρά «Big Electric Chair» πωλείται σε δημοπρασία

'Ενας από τους πιο «ισχυρούς» πίνακες της pop art

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πινακας, ηλεκτρικη καρεκλα
Ο πίνακας «Big Electric Chair» του Άντι Γουόρχολ © christiesinc

«Το έργο είναι η απόλυτη νεκρή φύση» εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα του Christie's, Άλεξ Ρότερ

Ο πίνακας «Big Electric Chair» (Μεγάλη Ηλεκτρική Καρέκλα) (1967-68) του Άντι Γουόρχολ πωλείται από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη και η εκτιμώμενη τιμή του είναι 30 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε δημοπρασία ο πίνακας, ο οποίος ήταν μεταξύ των έργων του Άντι Γουόρχολ που επιλέχθηκαν για έκθεση το 1968 στο Modern Museet της Στοκχόλμης.

Η έκθεση ήταν η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Άντι Γουόρχολ εκτός ΗΠΑ. Μόλις ένα χρόνο αργότερα το έργο αποκτήθηκε από τους Βέλγους συλλέκτες Roger Matthys και Hilda Colle, στην κατοχή των οποίων παρέμεινε για τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το έργο «Big Electric Chair» απεικονίζει μια εκδοχή φωτογραφίας στον Τύπο του 1953 που τραβήχτηκε στον θάλαμο εκτέλεσης του σωφρονιστικού κέντρου Sing Sing στη Νέα Υόρκη, μια εικόνα που χρησίμευσε ως βάση της περίφημης σειράς «Death and Disaster» του Άντι Γουόρχολ. Σε αντίθεση με άλλα έργα όπου προβάλλονται πόρτες, σωλήνες και πρόσθετες πινακίδες, αυτός ο πίνακας εστιάζει αποκλειστικά στην ηλεκτρική καρέκλα, παραπέμποντας στα έντονα, αναμνηστικά δυαδικά σύνολα ζωής και θανάτου, καθώς και μια αυξανόμενη απευαισθητοποίηση σε βίαιες εικόνες – ένα θέμα που συνδέει ολόκληρη τη σειρά.

«Το έργο είναι η απόλυτη νεκρή φύση» εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα του Christie's, Άλεξ Ρότερ. «Είναι μοναδικό στο έργο του Γουόρχολ – ένα μοναχικό αντικείμενο σε μια ήσυχη στιγμή, που αντανακλά την ευθραυστότητα της ανθρώπινης κατάστασης» σημείωσε.

Οι πίνακες του Γουόρχολ «Big Electric Chair» από το 1967 και το 1968 έχουν περιγραφεί από τον θρυλικό επιμελητή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Χένρι Γκελντζάλερ ως οι πιο ισχυροί πίνακες στην pop art. Από τους 12 που παρουσιάστηκαν πρώτη φορρά στο Modern Museet το 1968, οκτώ βρίσκονται τώρα σε μεγάλες συλλογές οργανισμών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.