Τι θα δούμε σε μουσεία, γκαλερί και μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας
6 εκθέσεις που σας προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα

Οι εκθέσεις της εβδομάδας: από τις χαράξεις σε πέτρα της Βάσως Κατράκη, μέχρι τις μελέτες για την αποικιοκρατία στο Κονγκό του Σάμι Μπαλότζι
Αυτήν την εβδομάδα εγκαινιάζεται ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα τρέχουν και κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα αλλά και μετά, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τις επισκεφθούν όσοι θα βρίσκονται εκτός Αθηνών για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οι εκθέσεις της εβδομάδας: 3 έως 9 Απριλίου 2025
Τα «αλγεινά σώματα» της Βάσως Κατράκη
Μια έκθεση, σε επιμέλεια της Άλιας Τσαγκάρη, που εστιάζει στο ύστερο έργο της Βάσως Κατράκη. Εδώ οι χαράξεις της σε πέτρα αναδεικνύουν το ανθρώπινο σώμα ως φορέα συλλογικής μνήμης και πολιτικής διάστασης. Μέσα από στιβαρές, αρχετυπικές μορφές, η Κατράκη εξετάζει την ανθρώπινη ύπαρξη και τη σχέση του σώματος με τον ιστορικό χρόνο. Οι συνθέσεις της ενσωματώνουν τον χώρο και τη μορφή σε μια διαλεκτική διαδικασία.
Roma Gallery, έως 3 Μαΐου

Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος: «Ζωγραφικές συγγένειες και αντιθέσεις»
Το έργο των δύο κορυφαίων ζωγράφων, πατέρα και γιου, για πρώτη φορά μαζί, σε μια έκθεση που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς και αναδεικνύει τις αισθητικές τους συγγένειες και διαφορές, καθώς και τις επιρροές τους από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη. Με έργα από σημαντικές συλλογές, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να εξερευνήσει τη συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων και την καλλιτεχνική πορεία των δύο δημιουργών. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο με αναλύσεις και κείμενα ειδικών για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.
Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, 3 Απριλίου έως 21 Σεπτεμβρίου

Η Κική Κολυμπάρη στην Γκαλερί Αντωνοπούλου
Η ατομική έκθεση με τίτλο «What I see when the street walks over me» παρουσιάζει μορφές που μοιάζουν με συμπαγείς όγκους που λιώνουν, σαν αντικείμενα που διαθλώνται πίσω από βρεγμένο τζάμι. Η καλλιτέχνης μεταπλάθει συγκεκριμένα αντικείμενα και σχέσεις, ακολουθώντας την τεχνική της αναμόρφωσης, όπως στο γνωστό παράδειγμα του κρανίου στους «Πρεσβευτές» του Χανς Χόλμπαϊν. Έτσι επιδιώκει να τοποθετήσει τον θεατή σε ένα σημείο που θα τον οδηγήσει να παρατηρήσει το έργο με τρόπο που αποκαλύπτει την ψυχική του διάσταση, ισορροπώντας μεταξύ έκθεσης και απόκρυψης.
Γκαλερί Αντωνοπούλου, 3 Απριλίου έως 17 Μαΐου

Τελειώνει η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα»
Μια εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια και ιστορική επιμέλεια του Θάνου Βερέμη. Η έκθεση εστιάζει σε θέματα όπως οι πόλεις-κράτη, η μυθολογία, οι επιστήμες και οι τέχνες και περιλαμβάνει εντυπωσιακά αγάλματα, μοντέλα και εφαρμογές AI που αναβιώνουν αρχαίους φιλοσόφους και επιστήμονες. Παράλληλα, προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.
Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, έως 13 Απριλίου

Slow art day 2025 στο Μουσείο Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή
Mια παγκόσμια πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και ενθαρρύνει τους επισκέπτες στην αργή παρατήρηση έργων τέχνης. Τέσσερα επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου καλούν τον κόσμο να τα κατανοήσει βαθιά, μέσα από έντυπα στα ελληνικά και αγγλικά που θα μοιράζονται στην υποδοχή. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί τρεις δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), με την ιστορικό τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου, δύο για ενήλικες και μία για γονείς και παιδιά.
Μουσείο Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή, 5 Απριλίου

Ο Σάμι Μπαλότζι στο ΕΜΣΤ
Εγκαινιάζονται τέσσερις εκθέσεις που εστιάζουν στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση. Ανάμεσά τους οι «Απόηχοι της Ιστορίας, σκιές της προόδου», σε επιμέλεια Ιόλης Τζανετάκη. Με καταγωγή από το Κονγκό, ο Σάμι Μπαλότζι βρίσκεται κάθε χρόνο στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως. Εδώ θα δούμε έργα του από τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς και ένα νέο που φιλοτέχνησε αποκλειστικά για το ΕΜΣΤ. Ο καλλιτέχνης εστιάζει στην επιρροή της βελγικής αποικιακής κυριαρχίας στο Κονγκό, αναδεικνύοντας τις συνέπειες στην τοπική υποδομή, αρχιτεκτονική και φύση.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 3 Απριλίου έως 2 Νοεμβρίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντρική ταυτότητα στο μικροσκόπιο της Τέχνης: Έκθεση «ΑΝΤΡΕΣ»
Ένας καλλιτέχνης που γεννάει σεισμούς
Τέχνη, λογοκρισία, δημοκρατία. Το στοίχημα της ελευθερίας
6 εκθέσεις που σας προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα
Δυο in situ αναθέσεις και δυο μεγαλύτερα project μάς εισάγουν στη μεγάλη θεματική για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση
Μια απόδραση από τις προβλέψιμες γκαλερί, το Σάββατο 5 Απριλίου και την Κυριακή 6 Απριλίου
Η γνωστή γκαλερίστα μιλάει για τη ζωή της, την τέχνη και την καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης
Ο ζωγράφος είχε χαρακτηρίσει τον πίνακά του ως «ίσως το καλύτερο τοπίο μου»
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά έργα του κλασσικού κόσμου
Το γυμνό σώμα πέρα από την ερωτική απεικόνισή του, ως κάτι το «άβολο» και «ανοίκειο»
Ποιες εγκαινιάζονται και ποιες διευρύνουν το ωράριό τους
Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το εικαστικό κομμάτι του 25ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συστήνεται στην Athens Voice
Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου διευρύνει τα σύνορα της σύγχρονης Τέχνης
Μπήκαμε στο εργαστήριο του εικαστικού λίγο πριν το στήσιμο της νέας του έκθεσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κινητό και ακουστικά είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να ξεναγηθείς στα video installations της θεατρολόγου Μάγδας Κόρπη στο Μουσείο
Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα της, η αρπαγή της από τους Τούρκους, ο τίτλος της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής, ο αταίριαστος γάμος και το ιστορικό πορτραίτο
Το έργο «Yes I can» προβλήθηκε στο γήπεδο, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του «Catch me»
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στην ΑΣΚΤ μας μιλά για την τέχνη του, για όσα του έχει δώσει αλλά και για όσα λαχταρά να ανακαλύψει μέσα από αυτή.
Τα φιλμ της καλλιτέχνιδος αποτελούν ένα σημαντικό «ανεπίσημο» ντοκουμέντο για την ιστορία των εκθέσεων και της τέχνης στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.