Εικαστικα

«EX – Change: Risk» στο Σπίτι της Κύπρου

Μια εικαστική έκθεση για το παρελθόν, την αλλαγή και το μέλλον

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89575-180653.jpg

Μια μοναδική έκθεση φιλοξενείται στο σπίτι της Κύπρου, με αφορμή το εικαστικό του πρόγραμμα. H έκθεση «EX – Change: Risk» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Αυστρία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελεί μια απόπειρα ανίχνευσης του σύγχρονου εικαστικού γίγνεσθαι των τριών χωρών οι οποίες, αν και ξεκινούν από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες, συμπορεύονται και δημιουργούν σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Ο τίτλος της έκθεσης, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Εύα Κέκου, αποτελείται από δύο συνθετικά: το πρώτο, EX, αναφέρεται στο παρελθόν, που βρίσκεται σε διάλογο με το μέλλον και το δεύτερο, CHANGE, στην αλλαγή. Έτσι, παρελθόν και μέλλον αποπειρώνται τόσο μια διαπραγμάτευση όσο και μια συμφιλίωση.

image

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ανταλλαγή –όπως παραπέμπει και ο τίτλος της έκθεσης– αποτελεί βασική προϋπόθεση επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τα εσωτερικά δρώμενα και την ιστορική διαδρομή της κάθε χώρας με κριτικό βλέμμα, αλλά παράλληλα με εξωστρεφή διάθεση, αποδεχόμενοι την ανάγκη για αλλαγή.

Tο παρελθόν, το παρόν και το ρίσκο συγκροτούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους δομείται η αφήγηση της παρούσας έκθεσης. Εν προκειμένω, το ρίσκο αποτελεί μια έννοια που προσδιορίζει περιόδους μετάβασης στο ατομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο – σύμφωνα με τον Beck και τον Giddens, ο όρος «κοινωνία του ρίσκου» αναφέρεται στον τρόπο οργάνωσης μιας κοινωνία υπό την απειλή κινδύνου. Σε τέτοιες περιόδους, η προσωπική, συλλογική και εθνική ταυτότητα μετασχηματίζεται, μέσα από εσωτερικές διεργασίες και εξωτερικές επιδράσεις.

image

image

image

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Βουρλούμη (Ελλάδα), Margarethe Drexel (Αυστρία), Γιώργος Δρίβας (Ελλάδα), Margarethe Jahrmann (Αυστρία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Κατερίνα Κανά (Κύπρος), Αnna Khodorkovskaya (Αυστρία), Μάρω Μιχαλακάκου (Ελλάδα), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Station Rose (Αυστρία), Πάνος Τσαγκάρης (Ελλάδα), Σάββας Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Osama Zatar (Αυστρία).

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

Info: Έως 06/03/15, Δτ – Παρ. 11:00 – 18:00, Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, 210 3734934

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.